ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΣΣΕ
Καταγγελία σε «εταιρικό» κλίμα

Ενώπιον «κοινωνικών εταίρων» και της κυβέρνησης η καταγγελία της ΕΓΣΣΕ. Καταγγέλλει το ΠΑΜΕ τη στήριξη κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ

Η πανηγυρική... καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, χτες από τη ΓΣΕΕ, αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για την πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και συγκεκριμένα για τον πρόεδρό της Χ. Πολυζωγόπουλο, να επιβεβαιώσει ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θα υποταχτούν ουσιαστικά στις επιδιώξεις των εργοδοτών, στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές της διαβόητης ΟΝΕ.

Μοναδική «παραφωνία» στο περιβάλλον του «κοινωνικού εταιρισμού» αποτέλεσε η ΔΑΣ και τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας στηρίζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, τους εργοδότες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και ότι «υιοθετεί μια πολύ επικίνδυνη τακτική για το συνδικαλιστικό κίνημα, θεωρώντας ιερά και μη απαραβίαστα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και μη ρεαλιστικό να πάρουν οι εργαζόμενοι 250 χιλ. δρχ. μισθό και οι συνταξιούχοι 200 χιλ. δρχ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΠΑΜΕ θα παλέψει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην... τελετή καταγγελίας, όπου έγινε και το κόψιμο της πίτας της ΓΣΕΕ, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και βουλευτές διαφόρων κομμάτων, μέσα σε ένα έντονο εορταστικό κλίμα.

Το κλίμα όμως δε θα είναι ανάλογο για τους εργαζόμενους, καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως μεταξύ άλλων ότι: Το συνδικαλιστικό κίνημα θα επιδιώξει να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, προωθώντας αυτό που είναι «εφικτό και ρεαλιστικό»! Η «ανατίμηση» της δραχμής αποτελεί θετική εξέλιξη, που δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για τον περιορισμό του εισοδήματος των εργαζομένων.

Το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο για την ΕΓΣΣΕ αναδεικνύει το μέγεθος της υποταγής, καθώς για άλλη μια φορά υιοθετείται με γενικόλογη, αλλά συγχρόνως, περιοριστική διατύπωση για αύξηση, με κάλυψη του μέσου πληθωρισμού, πρόβλεψη ρήτρας για τυχόν απόκλιση, κάλυψη μέρους της αύξησης του ΑΕΠ για '98, '99... Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ άλλων αλλοιώνεται και το πάγιο αίτημα για δραστική μείωση των υπερωριών, με διάφορα τεχνάσματα αποτροπής τους μέσω αύξησης της αποζημίωσής τους! Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε πολλές αναφορές στην ανάγκη διασφάλισης του... πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. Σύμφωνα όμως και με στοιχεία του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 8% το βασικό μεροκάματο. Την ίδια περίοδο, και κυρίως τελευταία, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θριαμβολογούσε για τις «πραγματικές» αυξήσεις που εξασφάλιζε!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Εργασίας επαίνεσε τη ΓΣΕΕ για τη στάση της σχετικά με τις απαιτήσεις της!

Σε εντελώς διαφορετική ρότα κινείται η διεκδικητική πρόταση του ΠΑΜΕ, για κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη ίση με το 80% του μεροκάματου, δηλαδή 200.000 δρχ. Η συνολική πρόταση αναφέρεται σε μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, για τη στήριξη των σεισμόπληκτων, στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, για διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
«Μπορούμε, είναι στο χέρι μας»!

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τη μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση που πέτυχαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι

Τη σημαντική συμφωνία, με θετική αντανάκλαση για το διεθνές εργατικό κίνημα, που πέτυχαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στις αρχές του μήνα, καταφέρνοντας μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια, από τα 65 στα 60 χρόνια,χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που τραπεζίτες, πολυεθνικές, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) έχουν εξαπολύσει μια ανηλεή επίθεση σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, απαιτώντας εδώ και τώρα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κατάργηση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος. Εντολές που φιλελεύθερες και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις (και η ελληνική) σπεύδουν να υλοποιήσουν.

Η συμφωνία καταλήχθηκε μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών συνδικάτων, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και αν και περιέχει αρκετές ασαφείς ρυθμίσεις, ωστόσο δείχνει πως οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν φραγμό στην αντεργατική επίθεση και να έχουν κατακτήσεις.

Επιτυχία με διεθνή σημασία χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας τη συμφωνία των Γερμανών εργαζομένων.

«Χαιρετίζουμε την επιτυχία αυτή ανεξάρτητα με ποιες προϋποθέσεις έγινε», σημειώνει και συμπληρώνει πως αυτή θα έχει θετική αντανάκλαση ως ένα βαθμό και στο πρόβλημα της ανεργίας. «Εκείνο που θέλουμε - υπογραμμίζει - ιδιαίτερα να τονίσουμε και που βγαίνει για άλλη μια φορά θετική πείρα, είναι ότι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές, δεν είναι παντοδύναμοι και δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να παίρνουν μια σειρά αντεργατικά μέτρα».

Οπως σημειώνει, η επιτυχία αυτή δίνει απάντηση στους... καλοθελητές που λένε πως τίποτα δε γίνεται ή ακόμα και σε κείνους που με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που πήραν και θα πάρουν τώρα με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. «Ας αγωνιστούμε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να ματαιώσουμε τα αντεργατικά τους σχέδια, μπορούμε, είναι στο χέρι μας» τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει πως «οι Γερμανοί εργάτες το επιβεβαιώνουν. Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από τη δύναμη της εργατικής τάξης, αρκεί να την οργανώσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά».

ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κυβερνητικός εμπαιγμός

Σεμινάρια για ...μοδίστρες και με κομματικά κριτήρια, ενισχύσεις για ελάχιστους

Με την τραγική κατάσταση των εκατοντάδων ανέργων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, «παίζει» προεκλογικά η κυβέρνηση, υλοποιώντας σεμινάριο επανακατάρτισης και ανακοινώνοντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που όμως είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους άνεργους. Και αυτό όταν η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε εκρηκτικά νούμερα εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ μόλις λίγες μέρες πριν ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης έκλεισε τη ΒΙΟΜΑΓΝ και πετάχτηκαν στο δρόμο άλλοι 350 εργαζόμενοι.

Εμπαιχτικές χαρακτηρίζει το Σωματείο Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας, σε ανακοίνωσή του, τις κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, ενώ δεν πάρθηκαν υπόψη οι προτάσεις του Σωματείου. Οσον αφορά το σεμινάριο, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εργασίας και τα κόμματα, το Σωματείο επισημαίνει πως αφορά μόλις 210 ανέργους, ενώ στην επιλογή αυτών που συμμετέχουν αξιοποιούνται κομματικά κριτήρια. Οπως υπογραμμίζει, γεωργοί, επαγγελματοβιοτέχνες, ακόμη και συνταξιούχοι με αναπηρικές συντάξεις επιλέχτηκαν για το σεμινάριο ανέργων.

Η... επανακατάρτιση γίνεται σε ειδικότητες, όπως μοδίστρες, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής. Το Σωματείο ζητά ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και ένταξη τουλάχιστον διπλάσιου αριθμού πραγματικά ανέργων. Οσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 150.000 δρχ., το Σωματείο τονίζει πως οι προϋποθέσεις που μπαίνουν αποκλείουν το 90% των ανέργων. Συγκεκριμένα απαιτείται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3,5 εκατ. δρχ. και οι άνεργοι να έχουν πραγματοποιήσει το '98 και το '99, 50 μέχρι 150 ημερομίσθια. Το Σωματείο ζητά να τεθεί σαν προϋπόθεση οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3 εκατ. δρχ. και κανένα ένσημο.

Απαράδεκτη η κυβέρνηση!

Ανακοίνωση των συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας

Την αρνητική στάση του πρωθυπουργού απέναντι σε όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Οπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις στις συντάξεις, 2% + 2%, που σημαίνει στην πράξη 3%, όταν ο κάθε συνταξιούχος με τα κατώτερα όρια έχασε τα τελευταία 9 χρόνια - εξαιτίας των αντιασφαλιστικών νόμων - πάνω από 1,7 εκατ. δρχ., όταν με την ειδική εισφορά στις συντάξεις και τον πληθωρισμό οι συντάξεις συνεχώς έχουν απώλειες. Ο πρωθυπουργός - συνεχίζει - είπε για την αύξηση των 3.000 δρχ. στο ΕΚΑΣ, «θεωρώντας πως έτσι θα χορτάσουν ψωμί οι συνταξιούχοι με συντάξεις από 70.000 δρχ. μέχρι 120.000 δραχμών;». Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους συνταξιούχους και τονίζει πως «η κυβέρνηση μάς οδηγεί στην πείνα, αλλά ταυτόχρονα μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε σε νέους πιο μαζικούς και σκληρούς αγώνες».

Γενική Συνέλευση

Καλεί σε συνέλευση ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας

Την τακτική γενική εκλογοαπολογιστική του συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Ν. Ιωνίας στις 23 Γενάρη 2000, στις 9.30 το πρωί στον κινηματογράφο «Αστέρα» της Ν. Ιωνίας (Ασκληπιού 2, πίσω από τον ΟΤΕ).

Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, ταμειακή έκθεση, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διεξαγάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύνδεσμο. Επίσης στη συνέλευση θα γίνει επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης (ΕΚΑ ή Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ), μέσω της οποίας θα αντιπροσωπευτεί ο Σύνδεσμος στη ΓΣΕΕ.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συνδέσμου θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 1η Φλεβάρη μέχρι την Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000, στα γραφεία του. Οι συνταξιούχοι μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Μετά τη συνέλευση θα ακολουθήσει η κοπή της καθιερωμένης πρωτοχρονιάτικης πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ