Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
«Μπορούμε, είναι στο χέρι μας»!

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τη μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση που πέτυχαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι

Τη σημαντική συμφωνία, με θετική αντανάκλαση για το διεθνές εργατικό κίνημα, που πέτυχαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στις αρχές του μήνα, καταφέρνοντας μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια, από τα 65 στα 60 χρόνια,χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που τραπεζίτες, πολυεθνικές, διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) έχουν εξαπολύσει μια ανηλεή επίθεση σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, απαιτώντας εδώ και τώρα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κατάργηση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος. Εντολές που φιλελεύθερες και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις (και η ελληνική) σπεύδουν να υλοποιήσουν.

Η συμφωνία καταλήχθηκε μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών συνδικάτων, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και αν και περιέχει αρκετές ασαφείς ρυθμίσεις, ωστόσο δείχνει πως οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να βάλουν φραγμό στην αντεργατική επίθεση και να έχουν κατακτήσεις.

Επιτυχία με διεθνή σημασία χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας τη συμφωνία των Γερμανών εργαζομένων.

«Χαιρετίζουμε την επιτυχία αυτή ανεξάρτητα με ποιες προϋποθέσεις έγινε», σημειώνει και συμπληρώνει πως αυτή θα έχει θετική αντανάκλαση ως ένα βαθμό και στο πρόβλημα της ανεργίας. «Εκείνο που θέλουμε - υπογραμμίζει - ιδιαίτερα να τονίσουμε και που βγαίνει για άλλη μια φορά θετική πείρα, είναι ότι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές, δεν είναι παντοδύναμοι και δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να παίρνουν μια σειρά αντεργατικά μέτρα».

Οπως σημειώνει, η επιτυχία αυτή δίνει απάντηση στους... καλοθελητές που λένε πως τίποτα δε γίνεται ή ακόμα και σε κείνους που με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που πήραν και θα πάρουν τώρα με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. «Ας αγωνιστούμε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να ματαιώσουμε τα αντεργατικά τους σχέδια, μπορούμε, είναι στο χέρι μας» τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει πως «οι Γερμανοί εργάτες το επιβεβαιώνουν. Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από τη δύναμη της εργατικής τάξης, αρκεί να την οργανώσουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ