ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Φροντίδα για 45 άτομα στο Δήμο Αθηναίων!

Φροντίδα - σύμφωνα με την «εκσυγχρονιστική» λογική του ΠΑΣΟΚ - χρειάζονται όσοι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους
Φροντίδα - σύμφωνα με την «εκσυγχρονιστική» λογική του ΠΑΣΟΚ - χρειάζονται όσοι δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους
Αποκαρδιωτικά και παράλληλα αποκαλυπτικά της πραγματικής διάστασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης εφαρμογής του στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ενα πρόγραμμα που χαρακτηρίστηκε πρότυπος και καινοτόμος δράση για την τρίτη ηλικία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώθηκε πριν τρία χρόνια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Περιστέρι.

Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος στο Δήμο Αθηναίων προσφέρθηκε βοήθεια μόνο σε 45 συνολικά άτομα. Από αυτούς οι 40 δεν έχουν κανέναν συγγενή ή έχουν εγκαταλειφτεί από τους συγγενείς τους. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε εργασία που θα παρουσιαστεί στο 6ο Συνέδριο Γεροντολογίας -Γηριατρικής, που θα γίνει στις 20-22 Γενάρη 2000 στην Αθήνα, όπως αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας που το διοργανώνει.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή στο Περιστέρι ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος σε 102 ΚΑΠΗ και σε δυο φάσεις. Η σχετική απόφαση υπογράφτηκε στις 2.10.1997 από τους αρμόδιους υπουργούς και προέβλεπε ότι η εφαρμογή του προγράμματος από το Δήμο Αθηναίων θα γίνει από τη Λέσχη Φιλίας στου Γκύζη. «Ολοι, αναφέρεται στην εργασία, έχουν προβλήματα λόγω ηλικίας - κυρίως οστεοπόρωση και αρθριτικά - έχουν κινητικά προβλήματα και κάποια από αυτά είναι κατάκοιτα, ανάπηρα, τυφλά ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα».

Η κοινωνική λειτουργός, όπως αναφέρεται στην εργασία, επικοινωνεί με φορείς και αρχές για την παραπομπή αυτών των ατόμων. Οσον αφορά τη νοσηλευτική φροντίδα, έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών υγιεινής των εξυπηρετούμενων, ενώ η οικογενειακή βοηθός αναλαμβάνει την τέλεση των καθηκόντων σχετικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μύδια με τοξικά βγήκαν στην αγορά

Κατασχέσεις φορτίων και συστάσεις για αποφυγή κατανάλωσης οστρακοειδών μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι

Περισσότερο από 1,5 τόνο οστρακοειδών που είχαν αλιευτεί από το Θερμαϊκό κόλπο στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 9 μέρες, κατάσχεσε χθες η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την αγορά της πόλης, μετά την εμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας και ειδών τοξικού φυτοπλαγκτού που εντοπίστηκαν στη δειγματοληπτική εξέταση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Στο μεταξύ δεκάδες περιστατικά δηλητηριάσεων από κατανάλωση μυδιών εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία -σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΑΠΘ- αποδίδονται στην αυξημένη τοξικότητα του φυτοπλαγκτού που παρατηρείται στο Θερμαϊκό.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όπως επισήμανε ο Μενέλαος Πατίκας, διευθυντής της υπηρεσίας, προχώρησε στην κατάσχεση των οστρακοειδών που αλιεύτηκαν από τις 10 Γενάρη και μετά, ενώ έχει απαγορεύσει και την αλίευση οστρακοειδών τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες, οπότε και αναμένεται να υποχωρήσει το φαινόμενο. Η διεύθυνση κτηνιατρικής πάντως βεβαιώνει πως το φαινόμενο δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα αλιεύματα και ενημερώνει τους καταναλωτές πως μπορούν άφοβα να καταναλώνουν ψάρια.

Ο Μ. Πατίκας συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές των οστρακοειδών. Ιδιαίτερα για την προστασία της τροφικής αλυσίδας, δήλωσε πως δύο φορές το μήνα γίνεται σειρά εξετάσεων στο Θερμαϊκό για την ύπαρξη τοξινών, μικροβίων και χημικής ρύπανσης. «Στο πλαίσιο των καθιερωμένων ελέγχων, στα τελευταία αποτελέσματα που μας ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκαν φαινόμενα ερυθράς παλίρροιας και είδη τοξικού φυτοπλαγκτού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία βιοτοξινών. Οι ποσότητες που ανιχνεύσαμε είναι ικανές να δηλητηριάσουν τα οστρακοειδή και γι' αυτό το λόγο και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία». Πάντως διαβεβαίωσε πως το φαινόμενο δεν πρέπει να εμπνέει ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία αφού είναι περιοδικό και παροδικό. Επιτείνεται βέβαια με τη μόλυνση που υπάρχει στο Θερμαϊκό σε συνδυασμό με τις συνθήκες άπνοιας, που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες.

Συνεργεία που αποτελούνται από κτηνιάτρους και επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους σε εστιατόρια, στην κεντρική αγορά και σε καταστήματα τροφίμων και ήδη έχουν κατασχέσει μεγάλες ποσότητες μυδιών ακατάλληλα για κατανάλωση. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Τροφίμων συνιστούν να αποφεύγεται προς το παρόν η κατανάλωση οστρακοειδών μέχρι να ολοκληρωθούν οι αστυκτηνιατρικοί έλεγχοι.

ΖΕΦΥΡΙ
Αστυνομοκρατία με πρόσχημα την εγκληματικότητα

Με αστυνομικά μέτρα και μόνον  βλέπουν «λύση» στο πρόβλημα κυβέρνηση και δημοτική αρχή

Με μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα - κύρια τρομοκράτησης του συνόλου του πληθυσμού - και μόνον, επιχειρούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή Ζεφυρίου να πείσουν ότι νοιάζονται για το υπαρκτό πρόβλημα εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πολλές πλέον καταγγελίες κατοίκων η δράση της Αστυνομίας στην περιοχή έχει πάρει χαρακτήρα πογκρόμ κατά οποιουδήποτε κινείται στους δρόμους της πόλης. Η δράση αυτή ενισχύεται από τη στάση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής. Οπως είναι γνωστό, υπουργείο Δημόσιας Τάξης και διοίκηση του Δήμου, αποφάσισαν, σε πρόσφατη σύσκεψη, να εντείνουν την αστυνόμευση στην περιοχή, επιστρατεύοντας άνδρες της υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών και των Ειδικών Δυνάμεων. Προσπέρασαν, ωστόσο, παλαιότερες προτάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και φορέων των κατοίκων που ζητούσαν να ληφθούν ταυτόχρονα και μια σειρά κοινωνικών μέτρων, τα οποία θα εγγυώνται επαρκείς υποδομές και αξιοπρεπή διαβίωση των Τσιγγάνων της περιοχής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οξυμένα φαινόμενα εγκληματικότητας στην περιοχή μαθητές και κάτοικοι θα κάνουν συγκέντρωση, στις 9.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία του Ζεφυρίου, ενώ κλειστές θα μείνουν δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία και καταστήματα. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει αν θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη, καθώς ο δήμαρχος έχει κάνει καθαρό πως θέλει να στρέψει την κινητοποίηση κατά των Τσιγγάνων.

Ο Γιάννης Λάππας, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατικός Αγωνιστικός Συνδυασμός », σημείωσε στο «Ρ» πως η δημοτική αρχή δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας, που όντως υπάρχει στην περιοχή. «Θέλει, μόνο μια διμοιρία των ΜΑΤ να βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή», είπε. Ο ίδιος υπενθυμίζει μια σειρά προτάσεων που είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου τόσο προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, που αφορούσαν τη δημιουργία υποδομών για την αξιοπρεπή διαβίωση τόσο των μόνιμων όσο και των πολλών διερχόμενων από την περιοχή Τσιγγάνων. Αναφερόμενος στα αστυνομικά μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης - 24ωρες περιπολίες της Αμεσης Δράσης, της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, της Ασφάλειας κλπ - ο Γ. Λάππας υπογράμμισε πως αν πραγματικός στόχος ήταν να «πιάσουν» τους εμπόρους, τα μέτρα δε θα έπρεπε να ανακοινωθούν, αλλά απλά να εφαρμοστούν σε ανύποπτο χρόνο.

Η πρωτοχρονιάτικη πίτα της ΟΓΕ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας την Κυριακή 23 του Γενάρη, τιμώντας ταυτόχρονα την κοινωνική προσφορά της παιδιάτρου Ματίνας Παναγιωτοπούλου για το μακρόχρονο αγώνα της ενάντια στα ναρκωτικά. Στην εκδήλωση, που έχει χαρακτήρα συμπαράστασης στις θεραπευτικές κοινότητες ΚΕΘΕΑ και «18 Ανω», περιλαμβάνεται μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Νένας Βενετσάνου και της Γιώτας Βέη. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 47) και ξεκινάει στις 5.30 το απόγευμα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε ΤΕΙ

«Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Αθήνας, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής. Την εκδήλωση διοργανώνει η ΤΟ ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ και η ΤΟ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ. Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Καλούτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με το ίδιο θέμα η ΤΟ του ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Σινιόρος, καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά και ο Κ . Βρυζίδης, πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κοροϊδία η τροπολογία της κυβέρνησης

Το αίτημά τους, να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι στους δήμους, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους, μετέφεραν στον πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής οι Σύλλογοι Υπαλλήλων και οι Επιτροπές Εκτάκτων 15 Δήμων της Αττικής. Περίπου 200 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, από όπου, με πανό και συνθήματα, όπως «Οχι ρυθμίσεις προεκλογικές, θέλουμε λύσεις ουσιαστικές», «Οχι απολύσεις, κάντε τώρα μονιμοποιήσεις», «Αυτό το νομοσχέδιο είναι κοροϊδία, μας πετάει στην ανεργία», κατευθύνθηκαν, μέσω Σταδίου, στη Βουλή.

Η κινητοποίηση των Συλλόγων Υπαλλήλων και Επιτροπών Εκτάκτων - που έχουν συγκροτήσει και Συντονιστική Επιτροπή - έγινε ενόψει και της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το περιεχόμενο της τροπολογίας που αφορά τους έκτακτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο. Τροπολογία που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν κοροϊδία, καθώς δε δίνει λύση στο πρόβλημα των εκτάκτων, απλώς μονιμοποιεί ορισμένους ενόψει εκλογών. Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι, μαζί και όσοι έχουν προσληφθεί μέσω δημοτικών επιχειρήσεων, ωστόσο εργάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους. Θυμίζουμε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά να μονιμοποιηθούν όσοι έκτακτοι έχουν προϋπηρεσία 16 μήνες και αντίστοιχα πέντε χρόνια όσοι έκτακτοι έχουν προσληφθεί μέσω δημοτικών επιχειρήσεων και εργάζονται σε υπηρεσίες του δήμου.

Ζήλεψε τη δόξα των βουλευτών

Δικαστικός λειτουργός προσέφυγε στα δικαστήρια για να πετύχει φορολογική απαλλαγή στα αυτοκίνητα...

«Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι βουλευτές»! Αυτό το παραφρασμένο σύνθημα ακολούθησε δικαστικός λειτουργός, ο οποίος ζήλεψε τη δόξα των βουλευτών για τις φοροαπαλλαγές στα αυτοκίνητα και επιδίωξε να αποκτήσει και αυτός αφορολόγητο αυτοκίνητο.

Σαν «καλός και έμπειρος»(!) δικαστικός, ακολούθησε τη δικαστική οδό για να πετύχει το στόχο του! Ετσι, λοιπόν, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Να γίνει δηλαδή με τους δικαστικούς ό,τι συμβαίνει και με τους βουλευτές σχετικά με τις φοροαπαλλαγές στα αυτοκίνητα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα του δικαστικού λειτουργού που στρέφονταν κατά του Τελωνείου Αθηνών. Ο «έμπειρος» λειτουργός της Θέμιδας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο όπου και δικαιώθηκε.

Στη συνέχεια ο διευθυντής του Τελωνείου προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο έκανε δεκτή την αίτησή του, αναιρώντας την εφετειακή απόφαση.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου (127/200)αναφέρεται ότι καθιερώθηκε η ανά τετραετία απαλλαγή των βουλευτών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.ε., προκειμένου να διευκολυνθούν στα καθήκοντά τους και στη μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τις αποδοχές των βουλευτών.

Επομένως, η απαλλαγή αυτή για τους βουλευτές δεν προσαυξάνει τις αποδοχές τους και η μη χορήγησή του στους δικαστικούς λειτουργούς, δε συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση σε βάρους τους, κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ