ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Εδειξαν τα δόντια τους»!

Μεγαλειώδη νομαρχιακά συλλαλητήρια, με εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες, χτες, στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Οι αγρότες της Θεσσαλίας «έδειξαν τα δόντια τους» προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, πραγματοποιώντας χτες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Η γνώριμη βοή των τρακτέρ της οργής και του αγώνα αντήχησε πάλι στο θεσσαλικό κάμπο.

Από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, οι ξωμάχοι έστειλαν το μήνυμα: Είμαστε εδώ, ενωμένοι όπως πάντα κι αποφασισμένοι από καιρό να συγκρουστούμε με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να την ανατρέψουμε.

Κι ήταν εκατοντάδες τα τρακτέρ και χιλιάδες οι αγωνιστές αγρότες. Δείγμα ότι η αγροτιά της Θεσσαλίας επιμένει να περπατάει στο δρόμο του αγώνα, ξεπερνώντας όποια εμπόδια στήνονται μπροστά της.

Οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Το αγροτικό κίνημα ούτε υποχωρεί, ούτε συμβιβάζεται. Οι «καλοθελητές» ξεγελάστηκαν. Οι Θεσσαλοί αγρότες ούτε κουράζονται ν' αγωνίζονται, ούτε αλλάζουν εύκολα «ντορό».

Οι «εκβιαστές» απέτυχαν. Οι ξωμάχοι της γης δεν καταλαβαίνουν από πιέσεις και απειλές, δε χαμπαριάζουν από δικαστικές διώξεις. Οι «πολιτικάντηδες» την «πάτησαν». Οι «χωριάτες» δεν «ξερογλείφονται» για «ψίχουλα» προεκλογικών παροχών, δεν τρώνε «κουτόχορτο» να πιστεύουν σε ανέξοδες υποσχέσεις, δε «χάφτουν λωτούς» να ξεχνούν τις πολιτικές απατεωνιές των κυβερνώντων και των «αντιπολιτευομένων» συμμάχων τους στην αντιαγροτική πολιτική.

Δύναμή τους, η ενότητά τους. Υποκινητής τους, το δίκιο. Συμμαχητές του στον αγώνα οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, όλα τ' άλλα λαϊκά στρώματα που «βράζουν στο ίδιο καζάνι» μ' αυτούς.

Χτες ήταν οι Καρδιτσιώτες και ο Τρικαλινοί αγρότες που πραγματοποίησαν νομαρχιακά συλλαλητήρια μαζικά και δυναμικά. Στις 24 του Γενάρη ακολουθούν οι Λαρισαίοι. Και στις αρχές του Φλεβάρη όλοι μαζί οι Θεσσαλοί αγρότες θα βγουν ξανά στους δρόμους, με τα τρακτέρ τους, για το δίκιο τους και το μέλλον τους. Και η «φωτιά» της Θεσσαλίας θα επεκταθεί σ' όλη την Ελλάδα της αγροτιάς. «Καλά ξεμπερδέματα», λοιπόν, για την κυβέρνηση, που οδεύει προς τις εκλογές, «λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με τα τρακτέρ στη μάχη
  • Μαζική συμμετοχή και συγκλονιστικός παλμός στο συλλαλητήριο
  • Β. Μπούτας: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω»

Με εκατοντάδες τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της Καρδίτσας συμμετείχαν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι αγωνιστικοί γνώριμοι ήχοι που ακούγονταν από τις σειρήνες των τρακτέρ έφτασαν απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την πόλη, σημαίνοντας το μήνυμα της αγωνιζόμενης αγροτιάς να κλιμακώσει τον αγώνα της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και η ΕΕ.

Από νωρίς το πρωί οι αγρότες του νομού έβαλαν «μπρος» στα τρακτέρ, τα σύμβολα της δύναμής τους, προχωρώντας σε «κομβόι» κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Της νίκης που ξέρουν ότι θα είναι δική τους.

Στο χώρο του συλλαλητηρίου οι αγωνιστές αγρότες της Καρδίτσας διαδήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους για την επίλυση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων τους που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους και συμπαράταξή τους στον αγώνα των αγροτών εξέφρασαν για μια ακόμα φορά αγωνιστές από τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων. Παραβρέθηκαν ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δήμων Σοφάδων, Αρνης, Ταμασίου, Παλαμά, Ιθώμης, Μενελάδου, Μητρόπολης, Φύλλου, Κάμπου, Αργιθέας, Καλλιφωνίου, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, των συνταξιουχικών οργανώσεων, της ΕΛΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, της ΠΕΑΕΑ κ. ά. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

«Ούτε βήμα πίσω»

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι «οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στον αγώνα τους, όσο θα συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». «Βαδίζουμε - είπε - μια περίοδο εφαρμογής των αντιαγροτικών μέτρων της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών». «Αυτή την πολιτική - συνέχισε - προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως φιλοαγροτική».

Αναφερόμενος στην προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους αγρότες: «Ανοίξτε τις τσέπες και τα ταγάρια σας για να βάλετε τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που δίνει η κυβέρνηση».

Ο Βαγγέλης Μπούτας κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, χαρακτηρίζοντας γελοίο το επιχείρημά της ότι έτσι θα μειωθεί η νιτρορύπανση. «Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης - πρόσθεσε - είναι να εξοντώσει και μ' αυτό το μέτρο χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές». Ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι η κάλυψη του χαμένου τους εισοδήματος από τις ζημιές που υπέστησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Και καταλήγοντας, τόνισε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε με απάθεια αυτή την πολιτική. Με τους αγώνες μας και συντονίζοντας τη δράση μας με τους αγρότες όλης της χώρας θα την ανατρέψουμε».

Οχι στην υποταγή

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συλλαλητήριο, ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε: «Η εξουθένωση δεν αρμόζει στον αγρότη. Εμαθε να παλεύει και δε δέχεται την υποταγή». «Οι καταστάσεις που μεθοδεύονται - συνέχισε - έχουν ως στόχο το ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου».

«Οι αγρότες πρέπει να συγκροτηθούν και ν' αγωνιστούν» συνέχισε, δίνοντας την υπόσχεση πως όσο ζει και αναπνέει, θα είναι μπροστά στους αγώνες.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγώνες μέχρι τη δικαίωση
  • Δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης
  •  Σπ. Τσιοτινός: Σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική

Μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι αγρότες των Τρικάλων στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε χτες στην κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετέχοντας με πολλά τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, τα οποία είχαν κατακλύσει τους γύρω δρόμους. Οι αγρότες του νομού, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και τη συμπαράταξή τους στον αγώνα των αγροτών.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», τόνισε ότι μονόδρομος για τους αγρότες είναι ο δρόμος του αγώνα, γιατί όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τόσο θα αυξάνονται, θα οξύνονται τα αγροτικά προβλήματα. Στόχος αυτής της πολιτικής - υπογράμμισε - είναι η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι ήδη χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά έχουν ξεκληριστεί. Ο Σπύρος Τσιοτινός κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι με τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις προεκλογικές ψευτοπαροχές επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και ν' αποσπάσει την ψήφο τους.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα δυναμώσουν και θα κλιμακώσουν τον μακροχρόνιο αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στο συλλαλητήριο μίλησε και ο Φ. Σαλταγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η αλληλεγγύη», ο οποίος επισήμανε ότι οι αγρότες ενωμένοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Το ψήφισμα

Αμέσως μετά ακολούθησε δυναμική πορεία των αγροτών προς τη Νομαρχία, όπου εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των αγροτικών συλλόγων επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες του Νομού Τρικάλων βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Δυστυχώς, οι πολιτικές που δημιούργησαν τα προβλήματα όχι μόνο δεν άλλαξαν για ν' αντιμετωπιστούν, αλλά συνεχίστηκε η επίθεση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες με μια σειρά νόμων και οδηγιών της ΕΕ και της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στα καίρια προβλήματα για ν' ανακουφιστούν οικονομικά οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, ώστε να μπορέσουν να παραμένουν στα χωράφια τους και τα χωριά τους». Τέλος αναφέρονται τα βασικά τμήματα του αγροτικού κόσμου που αφορούν στην κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, στην ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ, στο σταμάτημα των δικαστικών διώξεων κ. ά.

700.000 ψέματα!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Ανωμερίτη και του Ντ. Βρεττού

«Ομολογώ ότι δύσκολα θα μπορούσα να αντιληφθώ τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να κάνετε. Τόση ώρα προσπαθήσατε να το περιγράψετε και απ' αυτά που είπατε δε βοηθήθηκα να καταλάβω».

Αυτή ήταν η πρώτη, αυθόρμητη ερώτηση, που βγήκε από τα χείλη διαπιστευμένου συντάκτη του υπουργείου Γεωργίας, μετά την...«ποιητική» απόδοση από τον Γ. Ανωμερίτη της επαίσχυντης απόφασης της κυβέρνησης, να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια κατά 700.000 στρέμματα!

Ηταν, όμως, και η απορία που αστραπιαία πέρασε - με τη μορφή ενός τεράστιου ερωτηματικού! - από το μυαλό όλων των συντακτών, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα του 6ου ορόφου του υπουργείου Γεωργίας. Γεγονός που αποδείχτηκε από τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε στη συνέχεια ο Γ. Ανωμερίτης. Στην παραπάνω ερώτηση ο υπουργός Γεωργίας «απάντησε»... πολύ απλά(!):

Γ. Ανωμερίτης: Πρόκειται για ένα νέο σύστημα διοικητικής κατανομής και ελέγχων της καλλιέργειας του βαμβακιού. Απλά!.

Με τον ίδιο «απλό» τρόπο, άλλωστε, φρόντισε ν' απαντήσει και στις επόμενες ερωτήσεις που δέχτηκε, αποφεύγοντας να δώσει έστω και μια ουσιαστική απάντηση ή ένα κατατοπιστικό παράδειγμα, όπως επίμονα του ζητήθηκε.

Και για του λόγου το αληθές, ιδού μερικά αποσπάσματα από τις ερωταπαντήσεις:

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, με βάση τα όσα προείπατε, οι μικροί παραγωγοί το μόνο που θα έχουν πια να ωφεληθούν είναι ότι δε θα τους μειώσετε περισσότερο τα στρέμματα που καλλιεργούν.

Γ. Ανωμερίτης: Δε θα μειωθούν τα στρέμματα. Με βάση όμως την ηρτημένη παραγωγή και τη μείωση συνολικά των στρεμμάτων θα οδηγηθούν στην ουσία θεωρητικά στην τιμή στόχου, η οποία πάντα είναι θεωρητική...

Δημ:Υπάρχει δυνατότητα να επιβάλλετε πρόστιμο σε στρέμματα;

Γ. Ανωμ: Εμείς αυτό θα κάνουμε και θα το επιβάλλουμε, όποιος θέλει ας πάει να πουλήσει με 61 δραχμές.

Δημ:Είπατε ότι θέλετε να περιορίσετε την καλλιέργεια στα 3.600.000 στρέμματα βαμβάκι. Σημαίνει ότι μας περισσεύουν 700.000 στρέμματα. Το 2000 ξέρουμε ότι θα υπάρξει 7,5% μείωση στις θεσμικές τιμές καλαμποκιού, σταριού, κριθαριού. Την ίδια ώρα οι νέες τιμές που έδωσε η ΕΒΖ για τα τεύτλα είναι μειωμένες κατά 5%. Τα άλλα προϊόντα δεν ξέρουμε πώς θα προχωρήσουν, ενώ στα καπνά έχουμε ήδη τις ατομικές ποσοστώσεις. Ολα έχουν σφίξει. Τα 700.000 στρέμματα τι θα γίνουν, τι θα καλλιεργηθεί σ' αυτά;

Σ' αυτή τη «δύσκολη στιγμή» για τον υπουργό Γεωργίας, «πετάχτηκε» ο υφυπουργός Γεωργίας Ντ. Βρεττός. Και έδωσε την εξής «απάντηση»: Θα προσανατολίσουμε τον κόσμο στο να καλλιεργεί ζωοτροφές.(!)

Δημ:Και το στάρι, το καλαμπόκι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον; Και εδώ υπάρχει πλαφόν σε όλα.

Ντ. Βρεττός: θα στραφούν σε καλλιέργειες που δεν καταναλώνουν πολύ νερό.

Δημ:Ποιες, πείτε μας έστω μία!

Ντ. Βρεττός:Μηδική.

Δημ:Δηλαδή 700 χιλιάδες στρέμματα μηδική θα βάλουν; Και πού θα απορροφηθεί όλο αυτό το προϊόν; Τι άλλο θα βάλουν; Κουκιά;

Ντ. Βρεττός:... (!)

Γ. Ανωμ: ... (!)

Δημ: Λέτε τι δε θα κάνουν. Δεν τους λέτε και πού περίπου να προσανατολιστούν. Ετσι θα είχε νόημα και μια ολοκληρωμένη πολιτική απ' την πλευρά σας.

Ντ. Βρεττός:Η μηδική είναι μια πρόχειρη απάντηση...

Δημ:Με βάση τα στοιχεία σας από τους 98.794 βαμβακοπαραγωγούς της χώρας δε θίγονται οι 76.903. Μιλάμε δηλαδή για 22.000 ανθρώπους και 700.000 στρέμματα.

Γ. Ανωμ: Οχι, αν πάρουμε το «στατιστικά αδιάφορο» είναι 8.000...

Δημ:Μπορείτε να μας πείτε πόσος είναι ο μέσος όρος των στρεμμάτων που καλλιεργούν οι 76.903 παραγωγοί (το 78%)οι οποίοι δε θίγονται;

Γ. Ανωμ:Ανάλογα με την περιοχή.

Δημ:25 στρέμματα είναι! Ζει άνθρωπος με 25 στρέμματα; Εχετε πιάσει κάτω τα στατιστικά και δεν οδηγείστε πουθενά. Διότι αυτό που λέτε το «στατιστικά αδιάφορο» είναι μέσος όρος καλλιέργειας 25 στρέμματα.

Γ. Ανωμ:Εχουν κι άλλα πράγματα στο εισόδημά τους...

Πρόγραμμα στον... υπολογιστή

Δημ: Θα ήταν ίσως πιο κατανοητό για όλους, μαζί μ' αυτή τη θεωρητική προσέγγιση για το νέο τρόπο καλλιέργειας βαμβακιού, να μας φέρνατε και ένα παράδειγμα. Δηλαδή, αν ισχύει σήμερα αυτή η απόφαση, τι θα έπαιρνε αυτός που είχε 60, 70 στρέμματα κ.ο.κ.;

Γ. Ανωμ:Εμείς έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, έχουμε κάνει δεκάδες παραδείγματα, έχουμε πολλά σενάρια...

Δημ:Ε, πείτε μας ένα παράδειγμα.

Γ. Ανωμ:Εχουμε κάνει όλα τα σενάρια με όλες τις τιμές...

Δημ:Οταν είχατε πάει στην Καρδίτσα δεν είχατε πει - ή τουλάχιστον αυτό κατάλαβε εκεί ο κόσμος - ότι όποιος έχει μέχρι 60 στρέμματα δε θα πληρώνει συνυπευθυνότητα για το βαμβάκι; Τι άλλαξε τώρα;

Γ. Ανωμ:Ναι, δεν το είχα πει έτσι. Ετσι βγήκε, αλλά δεν το είχα πει ακριβώς έτσι.(!)

Η πρόκληση του «διαλόγου»

Προκλητική απάτη σε όλα τα επίπεδα αποτελεί η πρακτική του υπουργού Γεωργίας για την επιβολή της δραστικής μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας.

Ο Γ. Ανωμερίτης εκτός των άλλων εμφάνισε ως καθολική απαίτηση των αγροτικών φορέων τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας. Παράλληλα επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έγινε και διάλογος. Τα παραπάνω αποτελούν δύο ακόμα ψεύδη στη λίστα ψεμάτων του υπουργού Γεωργίας. Γιατί αυτά που ακριβώς εξάγγειλε βιαστικά - βιαστικά προχτές δεν περιλαμβάνονται σε καμία και από αυτές τις ελάχιστες προτάσεις που του απόστειλαν κάποιοι παρατρεχάμενοι. Αφήστε που ο υπουργός Γεωργίας έχει ανακοινώσει ότι θα δέχεται τις σχετικές προτάσεις των αγροτικών φορέων μέχρι 31/1/2000, αλλά φαίνεται πως δεν άντεξε την αναμονή... και ανακοίνωσε τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις στις 18/1.

Και ως άλλοθι διαλόγου έδωσε στη δημοσιότητα ένα κοινό υπόμνημα της πρασινογάλαζης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΕΑΣ Καρδίτσας και της γαλάζιας διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Δημοκρατικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας που ζητούσε: «Να τεθεί υπό καθεστώς ελεγχόμενης καλλιέργειας η παραγωγή βαμβακιού με συγκεκριμένα μέτρα, όπως μείωση των στρεμμάτων, ζωνοποίηση και ατομικό πλαφόν». Επίσης, την πρόταση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας, όπου μειοψήφησε ο Βαγγέλης Μπούτας και διαφώνησε και ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος, για λήψη μέτρων για τον έλεχγο των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ακόμα δημοσιοποίησε και την πρόταση της ξεπουλημένης διοίκησης της ΟΑΣ Θεσσαλονίκης για ανώτερο πλαφόν καλλιέργειας στο βαμβάκι τα 100 στρέμματα.

Εκτός από αυτές τις τρεις όλες κι όλες προτάσεις, γιατί άλλη παρόμοια δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ο υπουργός Γεωργίας είχε το θράσος να εμφανίσει ως παρόμοια πρόταση και το ψήφισμα του αγροτικού συλλαλητηρίου στην Καρδίτσα στις 2 του Δεκέμβρη. Μόνο όμως που στο συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρονται ρητώς τα αιτήματα για το βαμβάκι, που είναι η κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, η κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας και του περιορισμού της καλλιέργειας για τα επόμενα χρόνια και στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος βαμβακιού να διασφαλιστούν οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί. Και ο υπουργός Γεωργίας όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τα παραπάνω, αλλά ανακοίνωσε ακριβώς τα αντίθετα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ