ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων

Σε υπόθεση κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου έχει μετατραπεί η πολιτική δίωξη που έχει ασκήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Αυτό φανερώνουν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που σε καθημερινή βάση δημοσιεύει η εφημερίδα μας, δηλώσεις καταδίκης της ενέργειας του Ε. Γιαννόπουλου.

Ο πολιτικός κόσμος, οι πνευματικοί άνθρωποι, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς κάνουν λόγο για πλήγμα της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος άσκησης πολιτικής κριτικής μέσα από τα έντυπα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από τις ανακοινώσεις, τις δηλώσεις και τα ψηφίσματα γίνεται λόγος για καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και για καταπάτηση των θεσμών.

Σοβαρές ευθύνες καταμαρτυρούν, όμως, όλοι αυτοί που εναντιώνονται με την κίνηση του Ε. Γιαννόπουλου, και στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που παρέχει πλήρη ασυλία σ' έναν υπουργό της, χωρίς να διαφυλάσσει τους θεσμούς και τα συνταγματικά δικαιώματα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Χρησιμοποιούνται μέθοδοι άλλων εποχών

Για μεθόδους άλλων εποχών, που χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Παράλληλα, τονίζει, η αγωγή εναντίον της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», είναι μια κίνηση με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ τονίζεται:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη, ενδιαφέρεται κατ' αρχήν για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και την υπεράσπιση της Χώρας μας έναντι των εξωτερικών κινδύνων. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να μην ενδιαφέρεται για τα μεγάλα εσωτερικά μας προβλήματα (Δικαιοσύνη, Διοίκηση, Παιδεία, Υγεία κλπ.)».

Συγχρόνως επισημαίνεται: «Δεν είναι δυνατόν να μην ανησυχεί για την κατάσταση της Δικαιοσύνης, όταν η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" έχει επιλέξει ως προϊστάμενό της (υπουργό Δικαιοσύνης) έναν πολιτικό, που μεταχειρίζεται μεθόδους που ταλαιπώρησαν τη χώρα μας κατά τα χειρότερα χρόνια της κακοδιοίκησης και του παλαιοκομματισμού (ύβρεις, απειλές, συγκρούσεις με τ' ανώτατα Δικαστήρια και με τις διοικήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, όταν δεν υποτάσσονται στις θελήσεις του), αλλά και ύβρεις και απειλές εναντίον βουλευτών και απλών πολιτών».

«Οταν δεν επαρκούν τα μέσα αυτά καταφεύγει στις μηνύσεις και τις αγωγές και εμφανίζεται στα Δικαστήρια ως μηνυτής και πολιτικός ενάγων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους δικαστές».

Γίνεται μέσα από την ανακοίνωση η διαπίστωση: «Στα δικαστήρια, όμως, δε λύονται πολιτικά ζητήματα, όπως η συμμετοχή ή όχι στην Εθνική μας Αντίσταση ή υπό ποιες συνθήκες βρέθηκαν εκόντες άκοντες μερικοί στις τάξεις της, για να την αρνηθούν, όταν οι αντιστασιακοί καταδιώκονταν και να την καπηλευτούν, όταν δεν υπάρχουν πλέον οι επιζήμιες συνέπειες. Αλλωστε, στις δίκες αυτές αποκαλύφτηκαν πράγματα που δεν εγνώριζε ο ελληνικός λαός (όπως συνεργασία με τις κατοχικές κυβερνήσεις, προαγωγές, θητείες σε φρουρές φυλακών κλπ.) που δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του αντιστασιακού. Και είναι απορίας άξιο πώς δεν ελήφθησαν υπόψη από το Τριμελές Εφετείο, καθώς και οι καταθέσεις του υπουργού σε στρατιωτικές Ανακριτικές Επιτροπές, από τις οποίες αποδεικνύονται ψευδή τ' αναφερόμενα στο πιστοποιητικό της αναγνώρισής του στοιχεία (ότι δήθεν προσχώρησε στο ΕΑΜ από το 1941 και στον ΕΛΑΣ από το 1942), αφού εκεί κατέθεσε επανειλημμένως ότι μόνον μετά το Συνέδριο του Λιβάνου αποφάσισε να καταταγεί στον ΕΛΑΣ και ότι μετά την απελευθέρωση παρέμεινε, παρά τη θέλησή του, στις τάξεις του».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ευχόμαστε να μην οφείλεται η σοβαρή αυτή παράλειψη καθώς και η ταχύτατη έναρξη της προανάκρισης κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" στην ιδιότητα του μηνυτή. Αυτή, όμως, καθ' εαυτή η μήνυση του υπουργού της Δικαιοσύνης κατά της ιστορικής αυτής εφημερίδας, που είναι το επίσημο όργανο ενός πολιτικού κόμματος, καθώς και η αγωγή του με την οποία ζητεί 500.000.000 δραχμές είναι φανερό ότι σκοπό έχουν το κλείσιμο της εφημερίδας, με όλες τις συνέπειες κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτεία μας. Επιχειρείται, δηλαδή, εκείνο που έκαναν οι κατοχικές δικτατορικές κυβερνήσεις, αλλά με άλλα μέσα, και η ευθύνη για τη σοβαρή αυτή εκτροπή δεν είναι μόνον του ενάγοντος υπουργού, αλλά ολόκληρης της κυβερνήσεως, η οποία τον έχει ως επίλεκτο στέλεχος και εκφραστή του "εκσυγχρονιστικού" της προσώπου και των «εκσυγχρονιστικών» μεθόδων της».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του λαού!

«Η νέα αγωγή σε βάρος του "Ρ", οι μηνύσεις και οι απειλές προς τους πάντες επιβεβαιώνουν, για άλλη μια φορά, ότι η αντεργατική πολιτική, ο αυταρχισμός, οι φασιστικές διώξεις και η τρομοκράτηση των πολιτικών αντιπάλων πάνε μαζί». Αυτό υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Οι διώξεις κατά του "Ρ" - συνεχίζει το Συνδικάτο - της εφημερίδας που στηρίζει τους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών, της νεολαίας, των ΕΒΕ και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές, με την έγκυρη και αντικειμενική του ενημέρωση, δείχνει και σε ποιο στρατόπεδο ήταν και είναι οι διώκτες του. Οι διώκτες του ήταν πάντα με τους εχθρούς του λαού και της εργατικής τάξης. Εκεί είναι και σήμερα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων θυμίζει στους «ανιστόρητους διώκτες του "Ριζοσπάστη" και της ελευθεροτυπίας, στους επίδοξους δεσμώτες της εργατικής τάξης και των λαϊκών συμφερόντων, πως πριν απ' αυτούς υπήρχαν άλλοι διώκτες που επιχείρησαν να κλείσουν την εφημερίδα, να καταργήσουν την ταξική πάλη, να επιβάλουν με τη βία στον τόπο τη θέληση των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων, πως όλοι τους είναι σήμερα καταδικασμένοι στη συνείδηση του λαού. Ετσι θα καταδικαστούν και οι όψιμοι διώκτες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ο "Ριζοσπάστης" και το λαϊκό κίνημα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα αναπτύσσονται».

Τέλος, το Συνδικάτο δηλώνει ότι οι οικοδόμοι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις και τα μέσα για να βάλουν φραγμό στην αντεργατική πολιτική, για να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Καλεί όλους όσοι θίγονται απ' αυτή την πολιτική να ενωθούν και να αντιπαραθέσουν στο μαύρο μέτωπο, το μέτωπο των λαϊκών πατριωτικών δυνάμεων για να απαλλάξουν την εργατική τάξη και τον τόπο μια για πάντα από τους ξένους επικυρίαρχους και τους ντόπιους υπηρέτες τους.

ΠΕΕΠΠ
Στεκόμαστε στο πλευρό του «Ρ»

Η ΣΕ της ΠΕΕΠΠ καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση για τη βάναυση επίθεση στο «Ρ» με μήνυση, καθώς και αγωγή, ζητώντας αποκατάσταση 500 εκατ. δρχ. για την «αντιστασιακή τιμή του», γεγονός που δείχνει ότι για τον Γιαννόπουλο και τους κυβερνώντες ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ είναι ο μέγας ένοχος και υποκινητής όλων των κινητοποιήσεων. Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του «Ριζοσπάστη», που είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει και παλεύει για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Ο «Ριζοσπάστης» δε φιμώνεται και όλες οι προσπάθειες του Γιαννόπουλου θα πέσουν στο κενό.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Είναι, το λιγότερο, ντροπή

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον του Ε. Γιαννόπουλου απευθύνει και το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο (ΠΕΚ), σημειώνοντας, σε ανακοίνωσή του, πως η ενέργεια του υπουργού «έχει προκαλέσει σοκ στους εργαζόμενους του νησιού» και «εντάσσεται σε ένα μηχανισμό που προσπαθεί να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού».

Το ΠΕΚ εξαίρει τη μέχρι σήμερα στάση της εφημερίδας, του «στηρίγματος της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα» και υπογραμμίζει πως «είναι ντροπή για τον υπουργό, το λιγότερο, που δεν έδειξε την ανάλογη ευαισθησία στην περιβόητη δίκη να παραιτηθεί των καθηκόντων του, όντας πολιτικός προϊστάμενος της δικαστικής αρχής».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Στρέφεται κατά της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δικαστική επίθεση, που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

«Ο κύριος Γιαννόπουλος, ο οποίος έχει αυτοαναγορευτεί σε εισαγγελικό κατήγορο, επιτίθεται εναντίον όλων εκείνων που έχουν διαφορετική από τον ίδιο πολιτική εκτίμηση ή άποψη και σε δεκάδες περιπτώσεις τούς έχει "στολίσει", με προσβλητικές και χαμηλού επιπέδου χαρακτηρισμούς και εκφράσεις.

Η νέα επίθεσή του ενάντια στο "Ριζοσπάστη" μια εφημερίδα, που με συνέπεια υποστηρίζει τα συνδικαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, στρέφεται ανοιχτά κατά της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, της ελευθερίας του Τύπου, κατά του δημοκρατικού ελέγχου και κριτικής της εξουσίας.

Ο κύριος Γιαννόπουλος πρέπει να αντιληφθεί ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν επιτρέπεται, αξιοποιώντας την υπουργική εξουσία τους, να επιβάλουν τις όποιες απόψεις τους στους πολίτες, με διώξεις, καταδίκες και φίμωση των ιδεών και απόψεων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δημοκρατικό διάλογο, έντιμη πολιτική αντιπαράθεση και με σεβασμό στην αλήθεια και στην κοινωνική κριτική».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Καταγγέλλει την αγωγή Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη»

Προσπάθεια που βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και αμφισβητεί το δικαίωμα του λαού στην πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση, χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα την αγωγή που κατέθεσε κατά της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Σωματείο καταγγέλλει ως κυβερνητική επίθεση την παραπάνω αγωγή, την οποία χαρακτηρίζει ταυτόχρονα ως προσπάθεια φίμωσης του Τύπου. «Επιχειρείται - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - να καταπνιγεί κάθε φωνή που ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης. Η νέα δίωξη κατά του "Ριζοσπάστη" συνιστά συνέχεια των σχεδίων κυβέρνησης και ολιγαρχίας και των μηχανισμών τους για την τρομοκράτηση και κατασυκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος και στρέφεται εναντίον όλων των εργαζομένων που ακολουθούν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα».

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, «που μας θυμίζουν άλλες εποχές», και να δηλώσουν ότι «τέτοιες προσπάθειες φίμωσης του Τύπου θα μας βρουν αντίθετους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ευθύνεται η κυβέρνηση Σημίτη

Η διοίκηση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων και Τεχνιτών Ιματισμού Αγρινίου, με ομόφωνη απόφασή της καταδικάζει τη δικαστική δίωξη του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλο και δηλώνει ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της εφημερίδας. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου υπογραμμίζει: «Την ευθύνη για τη νέα αυτή δίωξη, με την οποία επιδιώκεται η φίμωση και το οικονομικό χτύπημα του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", την έχει η κυβέρνηση Σημίτη, της οποίας την πολιτική και τακτική γνωρίζουν και γεύονται καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Χορτασμένοι από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για λειτουργία και βιωσιμότητα των μεγάλων εργοστασίων και βιοτεχνιών της περιοχής, περνούν από την υποαπασχόληση στην ανεργία, έρμαια των αντεργατικών νόμων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου».

Και συνεχίζουν: «Μια τέτοια κυβέρνηση είναι φυσικό να την ενοχλεί μια εφημερίδα, που με κάθε θυσία υπερασπίζεται τα δίκαια της εργατικής τάξης, όπως ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"».

Οι εργαζόμενοι, κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν: «Το ήθος του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" δε χρειάζεται υπερασπιστές, όμως εμείς νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό του αυτή τη δύσκολη στιγμή, υπερασπιζόμενοι την αντικειμενική και σωστή ενημέρωση, που η ιστορική εφημερίδα μας προσφέρει».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Απέχει από το να είναι γραφικός»

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καταδικάζει τη δικαστική δίωξη του «Ρ» από τον κ. Γιαννόπουλο. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και σκοπό έχει να τρομοκρατήσει και να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπος της Ομοσπονδίας Λεωνίδας Ριτζάκης, «οι αγωνιζόμενοι για την υπεράσπιση της μόρφωσης των παιδιών τους γονείς έχουν δεχτεί πολλές φορές ακατονόμαστες επιθέσεις από τον κ. Γιαννόπουλο. Μάλιστα, δε δίστασε να επιτεθεί και να βρίσει ακόμα και 16χρονους μαθητές, όταν σε δημόσιες αναμετρήσεις τους φάνηκε τελικά η γύμνια του. Φυσικά ο κ. Γιαννόπουλος απέχει πολύ από το να είναι γραφικός και έχει γίνει επικίνδυνος ακόμα και για τα στοιχειώδη δικαιώματα. Είναι αυτός που αδιάντροπα περηφανεύεται ότι είναι εμπνευστής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία και πριν καν υπογραφεί, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια γονείς μέλη των διοικήσεων συλλόγων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ