ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καθολική αντίδραση των βαμβακοπαραγωγών

Δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών στο «Ρ», που εκφράζουν την κατακραυγή στις επαίσχυντες αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα

Την καθολική αντίδραση των βαμβακοπαραγωγών συναντά η επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, από τη φετινή κιόλας χρονιά. Οι έντεχνες εξαγγελίες της κυβέρνησης διά μέσου του υπουργείου Γεωργίας, για προστασία του εισοδήματος των μικρών βαμβακοπαραγωγών και να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι παραγωγοί μέχρι 60 στρέμματα, αποδείχτηκαν «φούσκες». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, των παρατρεχάμενών της και μεγάλης μερίδας των αθηναϊκών και επαρχιακών ΜΜΕ, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας πήραν χαμπάρι το τι τους περιμένει και πού το πάει η κυβέρνηση.

Το κλίμα αυτό μεταφέρει στο «Ρ» ο ΒαγγέληςΜπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τονίζει: «Οι αγωνιστές αγρότες της Καρδίτσας δεν είχαν και πολλές ψευδαισθήσεις για το τι θα εξαγγείλει τελικά η κυβέρνηση στο βαμβάκι. Μετά τις σχετικές δηλώσεις Ανωμερίτη, έσβησαν οι αυταπάτες σε όσους ήλπιζαν ότι οι θεσσαλία και η Καρδίτσα θα είχαν ειδική μεταχείριση χωρίς επιπτώσεις. Εσβησαν επίσης και τα ψέματα που πάσαραν στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα, ο υφυπουργός της κυβέρνησης Σαλαγιάννης και διάφοροι βουλευτές, όπως ο Σωτηρλής και ο Στάθης από το ΠΑΣΟΚ και ο Σιούφας από τη ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΑΣ Καρδίτσας και της διοίκησης της ομοσπονδίας της ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και της γαλαζοπράσινης πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που πρότειναν μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, λέγοντας ότι η μείωση θα γίνει σε άλλες περιοχές».

«Αποδείχτηκε, συνέχισε ο Β. Μπούτας, ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και της Ατζέντας 2000 πετσοκόβει τη βαμβακοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα με την ψευτοδικαιολογία της νιτρορύπανσης και μαζί πετσοκόβει και το εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Και η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στους βαμβακοπαραγωγούς, που δεν έχουν τι να καλλιεργήσουν, αφού υπάρχουν παντού πλαφόν και περιορισμοί, ενώ ακόμα πιο αγανακτισμένοι είναι όσοι νοίκιασαν χωράφια από τον περασμένο Οκτώβρη για να σπείρουν βαμβάκι και τώρα σκοντάφτουν στους ασύστολους περιορισμούς της κυβέρνησης».

Με τη σειρά του, ο ΧρήστοςΓιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση περνάει τους βαμβακοπαραγωγούς "ψιλό γαζί". Εξαγγέλλουν στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας με δραστικά μέτρα περιορισμού, που, όμως, σημαίνει παράλληλη μείωση της τιμής παραγωγού. Βέβαια, ο Γ. Ανωμερίτης διατυμπάνισε ότι θα αυξηθεί η τιμή στο βαμβάκι. Ομως, η αλήθεια είναι ότι με την αύξηση της συνυπευθυνότητας κατά 20%, ακόμα κι αν μειωθεί η παραγωγή κατά 700.000 στρέμματα, η τιμή δε θα αυξηθεί πάνω από 280 δραχμές το κιλό και θα είναι μικρότερη και από το 1993 και σε καμία περίπτωση δε θα αγγίζει την τιμή στόχου - 347 δραχμές το κιλό - που είναι και το αίτημά μας. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ, καταφέρνει το πρωτάκουστο. Να μειώνει δραματικά τη βαμβακοκαλλιέργεια και παράλληλα την τιμή στο βαμβάκι!».

Το κλίμα αντίδρασης των βαμβακοπαραγωγών του Νομού Σερρών μετέφερε στο «Ρ» και ο βαμβακοπαραγωγός ΔημήτρηςΚαρακώστας από το χωριό Νέο Σκοπό, λέγοντας: «Οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας είναι ανάστατοι. Διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση διαγράφει από το χάρτη το βαμβάκι και τους βαμβακοπαραγωγούς. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι η κοροϊδία ξεπέρασε κάθε όριο, γιατί εδώ μας λένε ότι η κυβέρνηση ζητά να αυξηθεί το πλαφόν στους 1.200.000 τόνους και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για να κατεβάσει το βαμβάκι στο 1.000.000 τόνους. Πώς συνδυάζεται αυτό;».

ΛΑΓΚΑΔΑΣ - Β. .ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η απάντηση των αγροτών

Μεθαύριο το πρωί στη Ν. Απολλωνία η αγροτική συγκέντρωση

Τη δική τους απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δίνουν, με συγκέντρωσή τους, την Κυριακή 23 Γενάρη στις 11 το πρωί στη Ν. Απολλωνία, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής. Υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα σχετικά με την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, ενώ μέχρι χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είχαν επισκεφθεί το 80% περίπου των χωριών της περιοχής, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις, μιλώντας με τους παραγωγούς και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό. «Το κλίμα που συναντάμε προαναγγέλλει την επιτυχία της συγκέντρωσης της Κυριακής. Η αγανάκτηση του κόσμου έχει ξεχειλίσει με τα μέτρα αφανισμού τους που παίρνονται», δηλώνει ο Σ. Γραβαλάς μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων επαρχίας Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής ζητά από τους παραγωγούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, προβάλλοντας τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να μη γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με τη διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΑΝΤΖΕΝΤΑ 2000) που θα πλήξουν την αγροτική μας οικονομία και την αγροτιά.
  • Να αποσυρθεί ο ασφαλιστικός νόμος που μειώνει παραπέρα το εισόδημα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
  • Να σταματήσει η εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ που για χρόνια στήριξε το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών.
  • Αμεση πληρωμή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και επιδοτήσεων απ' ευθείας στον παραγωγό χωρίς καμία παρακράτηση.
  • Ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων με κατάργηση των συμβατικών και των τόκων υπερημερίας.
  • Να σταματήσει ο τοκογλυφικός ρόλος της ΑΤΕ.

Οσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προτείνει να ληφθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα: Για τα καπνά: Να καταργηθούν ποσοστώσεις, πρόστιμα, ατομικά συμβόλαια. Τιμές με βάση το κόστος και την ιδιαιτερότητα κάθε καλλιέργειας. Καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού για ενίσχυση στους μικροκαλλιεργητές. Περιορισμό στις εισαγωγές καπνού από τρίτες χώρες, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική. Για τα σιτηρά: Να αλλάξει το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, να συνδεθεί με την ποιότητα και την ποσότητα και να ενισχυθεί η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών. Να καταργηθεί η ζωνοποίηση της καλλιέργειας και ν' αυξηθούν τα καλλιεργήσιμα στρέμματα. Για τη βιομηχανική ντομάτα: Ν' αυξηθούν οι ποσοστώσεις και να περάσουν στην ευθύνη των Συνεταιρισμών και Ενώσεων και οι τιμές να αποδίδονται χωρίς παρακρατήσεις. Τέλος, για την κτηνοτροφία: Αύξηση των επιδοτήσεων, αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και των επιλέξιμων κατσικιών και προβάτων και αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Τιμές γάλακτος αγελαδινό 190δρχ., πρόβειο 340δρχ., γίδινο 240δρχ.

Εμπαίζουν τους αγελαδοτρόφους

Η ΕΕ μαζί με την κυβέρνηση επιτρέπουν στις ελληνικές αγελάδες να βγάζουν 200 κιλά γάλα το χρόνο παραπάνω!

Το άδειο καρδάρι με τις σταγόνες αγελαδινού γάλακτος, που «τσόνταρε» η ΕΕ στην εξευτελιστική ποσόστωση των 625.000 τόνων, βάλθηκε να «διαφημίσει» η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Γεωργίας χτες εμφάνισε την κοροϊδία ως σημαντικό γεγονός για τους αγελαδοτρόφους, ανακοινώνοντας απόφαση για την κατανομή της πρώτης δόσης των 44.800 τόνων για τη γαλακτοκομική περίοδο 2000/2001. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η κατανομή θα γίνει στους παραγωγούς, οι οποίοι το γαλακτοκομικό έτος 1998/1999 χρησιμοποίησαν το 95% της ατομικής τους ποσόστωσης και με την προϋπόθεση ότι η ατομική τους παράδοση κυμαίνεται από 20 μέχρι 500 τόνους. Οι όποιοι δικαιούχοι προκύψουν, θα πάρουν σύμφωνα με την απόφαση μοιρασιάς μέχρι 10% για τους πρώτους 50 τόνους ποσόστωσης, μέχρι 8% για τους επόμενους 50 τόνους και μέχρι 5% για τις ποσότητες από 100 μέχρι 500 τόνους. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται για λόγους σκοπιμότητας ότι στους νέους αγρότες μπορεί να χορηγηθεί ποσόστωση τουλάχιστον 40 τόνων. Επίσης «υπενθυμίζεται» ότι την περίοδο 2001/2002 θα προστεθούν άλλοι 25.200 τόνοι.

Αναφορικά με το θέμα αυτό η κοροϊδία αποκτά τραγελαφικές διαστάσεις, αφού και μετά την υποτιθέμενη αυτή αύξηση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος η χώρα μας παραμένει ελλειμματική, μια και οι ανάγκες σε γάλα ξεπερνούν το 1.200.000 τόνους. Κι αν γίνει σύγκριση με την Ολλανδία, που έχει τον ίδιο περίπου πληθυσμό και έχει ποσόστωση 11.000.000 τόνους, τότε φαίνεται το δούλεμα, τη στιγμή που οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι πληρώνουν βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας και θα συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει.

Επιπλέον η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα ψηφοθηρικά και ρουσφετολογικά, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες. Γιατί αν μοιραστεί η επιπλέον ποσόστωση των 44.800 τόνων στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών αγελαδινού γάλακτος, τότε το μερίδιο που θα τους πέσει, θα είναι απειροελάχιστο. Για παράδειγμα, οι 44.800 τόνοι σημαίνουν ότι η ΕΕ επιτρέπει στις 222.000 γαλακτοφόρες αγελάδες της χώρας να παράγουν μόλις 200 κιλά γάλα παραπάνω το χρόνο, δηλαδή την παραγωγή που δίνουν μέσα σε μια βδομάδα!

Κυβερνητικά ανέκδοτα...

«Θα στραφούν σε καλλιέργειες που δεν καταναλώνουν πολύ νερό» απάντησε ο υπουργός Γεωργίας στο εύλογο ερώτημα των δημοσιογράφων, με τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες τα 700 χιλιάδες στρέμματα που περισσεύουν από το δραστικό περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας.

Και στο επίμονο ερώτημα του δημοσιογράφου, «πείτε μας μια τέτοια καλλιέργεια», απτόητος ο υφυπουργός ανέφερε τη Μηδική.

Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος υφυπουργός δεν έχει καμία σχέση με τη γεωργία και δικαιολογείται να μη γνωρίζει τη μηδική σαν καλλιέργεια, όπως επίσης και τις απαιτήσεις της. Από τη στιγμή, όμως, που αποδέχτηκε αυτή την κυβερνητική θέση είναι απαράδεκτη η άγνοια σε τόσο μεγάλο βαθμό και ταυτόχρονα προκλητική η επίδειξη αυτής ακριβώς της άγνοιας.

Και αυτό γιατί οποιονδήποτε γεωπόνο του υπουργείου Γεωργίας και αν ρωτούσε ο υφυπουργός, θα του έλεγε ότι οι απαιτήσεις της μηδικής σε νερό είναι μεγαλύτερες από αυτές του βαμβακιού.

Εκτός αν η επίδειξη της ασχετοσύνης θεωρείται από τον υφυπουργό ένας τρόπος υπεκφυγής από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να συγκαλύψει τις καταστροφικές συνέπειες της κυβερνητικής αντιαγροτικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ