ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη «γωνία» θα μπει ο κυβερνητικός αυταρχισμός!

Την απομόνωσή του και την κατακραυγή της κοινής γνώμης κατάφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την κάλυψη και στήριξη που παρείχε στις άθλιες και ποταπές μεθοδεύσεις του κατά της ελευθεροτυπίας, που αυτή τη φορά εκφράστηκαν με την πολιτική δίωξη εναντίον του «Ρ», επειδή αποτύπωσε τα γεγονότα που σχετίζονταν με τη μήνυσή του εναντίον του Θ. Κατριβάνου.

Μέρα με τη μέρα διογκώνεται το κύμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη» από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, παράγοντες της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος στέκεται στο πλευρό της εφημερίδας, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης του αυταρχικού κατήφορου όπου κατρακυλούν οι κυβερνώντες.

Για όλους μοιάζει να είναι ηλίου φαεινότερον το γεγονός πως οι επιδιώξεις του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης ξεφεύγουν από τη φίμωση του «Ριζοσπάστη» και πως στην πραγματικότητα στόχος είναι η ίδια η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής. Για όλους, επίσης, μοιάζει να είναι αυτονόητη και δεδομένη η διάθεση να αποκρούσουν τέτοιες επιδιώξεις και να συγκρουστούν με τους φορείς τους, να υπερασπίσουν κεκτημένα με πολλές θυσίες δικαιώματα και να μην αφήσουν κανένα «χέρι», κανενός Γιαννόπουλου και καμιάς κυβέρνησης να τα «πετσοκόψει».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Κάτω τα χέρια από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καματερού καταδικάζει την πολιτική δίωξη, όπως τη χαρακτηρίζει, του υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ». Συγκεκριμένα στην απόφασή τους τα μέλη του ΔΣ επισημαίνουν: «Εκπληκτοι παρακολουθούμε στις μέρες μας την πολιτική δίωξη της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλου, αναφορικά με το πώς παρουσίασε η εν λόγω εφημερίδα τη μήνυση Γιαννόπουλου ενάντια στον υπερνομάρχη κ. Κατριβάνο. Η μήνυση προς τον κ. Κατριβάνο αφορούσε στοιχεία που έδωσε ο κ. Κατριβάνος στη δημοσιότητα σχετικά με τη δράση του κ. Γιαννόπουλου στη γερμανική κατοχή».

Και συνεχίζουν: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης λοιπόν δυσαρεστημένος από την αναδημοσίευση στοιχείων της δίκης, αλλά και σε μια προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων, άσκησε μήνυση κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", ζητώντας μάλιστα οικονομική αποζημίωση πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών».

Παράλληλα υπογραμμίζουν: «Η πολιτική δίωξη των εφημερίδων μάς βρίσκει αντίθετους γιατί σαν πράξη στρέφεται ενάντια στην ελευθερία του Τύπου, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας και κάθε προσπάθεια φίμωσής της είναι ενέργεια φασιστικής αντίληψης. Συνεπώς, η πολιτική δίωξη που ασκήθηκε ενάντια στην εφημερίδα δεν μπορεί παρά να τύχει της καταδίκης όλων μας. Πολύ δε περισσότερο που η εφημερίδα ενάντια στην οποία στρέφεται ο κ. Γιαννόπουλος είναι καθαρά πολιτική και μάλιστα επίσημο όργανο πολιτικού κόμματος».

Παράλληλα επισημαίνουν: «Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τη δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Α. Μαγκάκη, ότι η όλη αντιδικία που αποτέλεσε την αφετηρία της μήνυσης είναι μια οδυνηρή κατάσταση για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης. Το δε ερώτημα του ιδίου στη συγκεκριμένη δήλωση: "Πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τον κατήφορο ο οποίος συντελείται και που κύριο και πρωταρχικό θύμα έχει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης;" ζητά απάντηση από κάθε πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».

Στη δικαιολογημένη κατακραυγή, καταλήγουν, της πλειοψηφίας του Τύπου και του πολιτικού κόσμου, προσθέτουμε και τη δική μας φωνή και απαιτούμε: «Κάτω τα χέρια από την ελευθερία του Τύπου. Κάτω τα χέρια από το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"».

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Καμιά δίωξη δε θα σταματήσει το «Ρ»

Η δημοτική σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Βέρα Νικολαΐδου, μάς δήλωσε:

«Απαράδεκτη η πολιτική δίωξη που ασκείται απέναντι στον "Ρ" και απέναντι σε όποιον προσπαθεί, τολμά και λέει την αλήθεια. Ο Γιαννόπουλος φαίνεται ότι δεν έχει μόνο βουλευτική ασυλία, έχει και πολιτική ασυλία απ' την κυβέρνηση και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι αυτό και να σταματήσει ο πρωθυπουργός να κάνει ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι δεν παίρνει είδηση για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Βέβαια καμιά τέτοια δίωξη δε θα σταματήσει το "Ρ", να παίζει το ρόλο που πρέπει να παίζει, το ρόλο που ο λαός περιμένει απ' αυτόν».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΜΕ
Καταγγέλλουν την αντιδημοκρατική τακτική Γιαννόπουλου

Ως «σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας», χαρακτηρίζει η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ τη μήνυση Γιαννόπουλου ενάντια στο «Ριζοσπάστη», επισημαίνοντας και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, που συνήλθε στις 19 Γενάρη, αναφέρει: «Η ΓΣ καταδικάζει και καταγγέλλει στον κλάδο και σε όλη την κοινωνία την αντιδημοκρατική ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου να μηνύει την εφημερίδα "Ριζοσπάστης", επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ από δίκη στην οποία αντίδικος ήταν ο κ. υπουργός, αναφέροντας όσα λέχτηκαν γι' αυτόν και τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.

θεωρούμε σοβαρό ολίσθημα και πλήγμα σε βάρος της ελευθεροτυπίας τη μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στις αίθουσες των δικαστηρίων με στόχο τη μέσω δικαστικών αποφάσεων απαγόρευση της ενημέρωσης και τις κριτικής, όταν αυτή δεν αρέσει ή δε συμφέρει.

Εκτιμούμε ότι η κάλυψη και ανοχή που παρέχει η κυβέρνηση στις πράξεις του υπουργού της την επιφορτίζει και αυτή με τις ευθύνες αυτών των πράξεων».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Καταδικάζει την πρακτική των μηνύσεων

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς σημειώνει ότι «είναι χρέος όλων των πολιτών και των φορέων, ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή όχι με την πολιτική άποψη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", να υπερασπίσουμε την ελευθεροτυπία, καταδικάζοντας την πρακτική των μηνύσεων και των αγωγών που στρέφονται κατά του "Ρ" και των άλλων ΜΜΕ. Οι παραπάνω είναι ενέργειες που δυσχεραίνουν την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη πληροφόρηση του λαού και δεν μπορεί να εκδηλώνονται σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Απαράδεκτες οι μηνύσεις κατά του Τύπου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου στην τακτική του συνεδρίαση στις 18 Γενάρη, συζήτησε, με αφορμή τις τελευταίες μηνύσεις κατά της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» και του μηνιαίου περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ», το θέμα της πρακτικής του υπουργού Δικαιοσύνης και αποφάσισε:

1) Θεωρεί απαράδεκτη την πρακτική και τακτική ενός υπουργού Δικαιοσύνης να καταφεύγει σε σωρεία μηνύσεων κατά φυσικών προσώπων ή πολιτικών φορέων διατηρώντας και το αξίωμά του.

2) Θεωρεί απαράδεκτες τις μηνύσεις εναντίον του Τύπου και την απαίτηση υπέρογκων αποζημιώσεων.

3) Καταδικάζει τη δίωξη την οποία θεωρεί πολιτική, αντιδημοκρατική, με στόχο τη φίμωση του Τύπου και των ΜΜΕ. Καταδικάζει επίσης την κατασυκοφάντηση ατόμων και τον κιτρινισμό που διακρίνει διάφορα μέσα ενημέρωσης το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
Τέτοιες προσπάθειες θα πέσουν στο κενό

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου εκφράζει την αγανάκτησή του για την αγωγή του Ε. Γιαννόπουλου εναντίον της εφημερίδας και εκτιμά πως «τέτοιου είδους ενέργειες είναι προσπάθειες φίμωσης εκείνων των φωνών που αντιστέκονται στις αντιλαϊκές, αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές».

Το ΕΚΡ εκφράζει τη συμπαράστασή του στο «Ρ» και την πεποίθηση πως και αυτή η προσπάθεια χτυπήματός του θα πέσει στο κενό.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θα υπερασπιστούμε την εφημερίδα μας

Στο πλευρό του «Ρ» δηλώνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων Πειραιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, σωματείο με μέλη 70άρηδες και 80άρηδες, που στους δύσκολους καιρούς ο μοναδικός τους σύντροφος, υπερασπιστής των συμφερόντων ήταν και εξακολουθεί να είναι ο "Ριζοσπάστης", εκφράζει την ιερή αγανάκτησή της για τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται αυτή η εφημερίδα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ο κ. Γιαννόπουλος να είναι βέβαιος ότι τελικά θα αποδειχτεί νάνος με αυτές τις ενέργειες, ζητώντας να τιμωρηθεί ο "Ριζοσπάστης", γιατί υπερασπίζεται τίμια και σοβαρά τη δημοσιογραφία. Οι συνταξιούχοι του Πειραιά θα υπερασπιστούμε την εφημερίδα μας γιατί είναι η μοναδική φωνή μας μέσα στους αγώνες που κάνουμε για κοινωνική δικαίωση, προκοπή, ειρήνη. Γι' αυτό βροντοφωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ