ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο με... ασθενοφόρα

Με ασθενοφόρα ξεκίνησε χτες το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται στο κτίριο του ΟΛΠ, στον Πειραιά. Πριν ακόμα φτάσει στο χώρο του συνεδρίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, είχαν έρθει τα ασθενοφόρα για να πάρουν τους πέντε ή κατά άλλους οκτώ τραυματίες, αποτέλεσμα της σύρραξης μεταξύ των συνέδρων. Ο καυγάς έγινε μεταξύ των αποκαλούμενων «προεδρικών» με τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές», ενώ οι φερόμενοι οπαδοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα.

Αφού οι τραυματίες (όλοι τους ελαφρά) μεταφέρθηκαν από το χώρο του συνεδρίου για την παροχή σε αυτούς των πρώτων βοηθειών, οι υπόλοιποι σύνεδροι, περιμένοντας τον πρωθυπουργό για να ανοίξει τις εργασίες, επιδόθηκαν - μετά τις... καρεκλιές - στην ανταλλαγή συνθημάτων. Λίγο μετά επανήλθαν οι περισσότεροι από αυτούς, οι οποίοι έστω με πρησμένα μάτια ή στραμπουληγμένα χέρια ένωσαν τη φωνή τους, με τους συντρόφους τους κατά των άλλων συντρόφων τους...

Οι μεν ρωτούσαν εν χωρώ τους δε πόσες... μαϊμούδες έφεραν, εννοώντας όχι φυσικά τα συμπαθή ζώα της ζούγκλας, αλλά τους πλασματικούς συνέδρους. Οι δε απαντούσαν: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», για να προσθέσει μια άλλη ομάδα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό με Σημίτη αρχηγό», ή «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Σημίτη αρχηγό». Οι πρώτοι, στους οποίους προστέθηκαν και οι περισσότεροι από τους τραυματίες μόλις επανήλθαν στο χώρο του συνεδρίου, ανταπαντούσαν «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς», σύνθημα πάντως που μετά επαναλάμβαναν όλοι ανεξαρτήτως ομάδας. Υπήρχαν όμως και μερικά μάλλον τραγελαφικά συνθήματα όπως το «ΠΑΣΟΚ και νεολαία στα χέρια του Ανδρέα»... (το τραγελαφικό γίνεται αντιληπτό αν σκεφτεί κάποιος πού βρίσκεται ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ). Η εικόνα δε του Α. Παπανδρέου καταχειροκροτούνταν όποτε εμφανιζόταν στο δεκαπεντάλεπτο βίντεο που προβλήθηκε πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η ομιλία του Κ. Σημίτη άρχισε με χειροκροτήματα και την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη. Σιγά σιγά όμως άδειαζε. Ετσι όταν στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα ήταν λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που ήταν στην αρχή. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι όλοι κατευόδωσαν τον πρωθυπουργό με το σύνθημα: «Σημίτη προχώρα να σώσεις τη χώρα». Είναι άλλωστε γνωστό ότι η εξουσία ενώνει τις όποιες διαφορές...

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Μετά τα έκτροπα ήρθε η ψηφοθηρία

Η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ υπήρξε επιστέγασμα του εφιαλτικού «οράματος», που τρέφει για τη νεολάια η κυβέρνηση

Μια νεολαία «κομμένη και ραμμένη» στα αντιλαϊκά πρότυπα της πολιτικής του, νεροκουβαλητή ενός νεοφιλελευθερισμού με σοσιαλδημοκρατική φρασεολογία, μια νεολαία πιστό αντίγραφο των... ηλικιωμένων καρεκλοκένταυρων, που απαρτίζουν το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Αυτή είναι η «πρόταση» - εντολή του πρωθυπουργού προς τη νέα γενιά της χώρας, όπως την κατέθεσε ο ίδιος χτες, μιλώντας στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης στο λόγο που απεύθυνε προς τους συνέδρους - εκφωνήθηκε μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν - φρόντισε να είναι αρκούντως προεκλογικός. Αλλωστε η προεκλογική περίοδος ήταν ένας βασικός λόγος που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προσέλθει φέτος στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με πέρσι. Οπως λοιπόν υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «ο ελληνικός λαός θα δώσει τη νέα εντολή στο ΠΑΣΟΚ» στις επόμενες εκλογές και αυτό, όπως ομολόγησε, θα είναι το εφαλτήριο για τη συνέχιση της γνωστής αντιλαϊκής πολιτικής: «Προχωρούμε αταλάντευτα στις επιλογές που έχουμε θέσει», ήταν τα λόγια του.

Δείχνοντας το εύρος των... οραμάτων που προτείνει για τη νέα γενιά, ο κ. Σημίτης δεν απέφυγε να μιλήσει με θαυμασμό για το πολιτικό του «επίτευγμα», την ΟΝΕ. Εξίσου διθυραμβικός υπήρξε αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο Ελσίνκι, όπου λήφθηκαν οι γνωστές αποφάσεις για την Τουρκία.

Εκεί που έριξε φυσικά το μεγαλύτερο βάρος της ομιλίας του ο κ. Σημίτης ήταν για θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τη νεολαία, όπως η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και η ανεργία. Αφού λοιπόν ισχυρίστηκε, απευθυνόμενος στους νέους, ότι «είμαστε στην ίδια πλευρά» (σ. σ.: εννοώντας την κυβέρνησή του και τους νέους ανθρώπους), ζήτησε από τους ακροατές του - κυρίως τους βρισκόμενους εκτός αιθούσης - να συμπτύξουν... συμμαχία (!) με την κυβέρνηση, την οποία, μάλιστα, τη βάφτισε «συμμαχία για το μέλλον»... Τι προβλέπει, όμως, αυτή η συμμαχία; Μα τη διάλυση αφ' ενός της παιδείας, αφ' ετέρου τη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος (!), στο όνομα του ότι οι νέοι πρέπει να φροντίσουν για το... αύριο. «Το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και η εκπαίδευση μας δίνουν παραδείγματα για το πώς καθυστερήσαμε ως χώρα όταν κυριάρχησε η βραχυπρόθεσμη συντεχνιακή νοοτροπία. Επείγει, λοιπόν, η αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας συμφερόντων», όπως είπε συγκεκριμένα.

Οσον αφορά το πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει τη νεολαία της χώρας, ο κ. Σημίτης υπήρξε εξοργιστικός, αφού φρόντισε να ψηφοθηρήσει ανερυθρίαστα, συστήνοντας στους χιλιάδες νέους ανέργους να ελπίζουν ότι θα βρουν δουλιά, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές! «Η νέα τετραετία θα είναι για μας η τετραετία της απασχόλησης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η τετραετία της απασχόλησης θα είναι και τετραετία της εκπαίδευσης»...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Γροθιές «σοσιαλιστικές» και καρεκλιές «εκσυγχρονιστικές»

«Πάντοτε προκρίναμε χωρίς δογματισμούς τους δρόμους του διαλόγου...». Με αυτή τη φράση, ξεκίνησε την ομιλία του, στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης.

***

Μην απορείτε καθόλου. Εχει δίκιο ο κ. πρωθυπουργός. Και για να σας το αποδείξουμε, να: Χτες, μετά τα αλληλογρονθοκοπήματα, οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν στο ...«διάλογο». Μόνο που η συνομιλία τους περιλάμβανε πολλούς όρους από το ...μποξ. «Ωραίο εκείνο το ...άπερκατ», ο ένας, «ωραίο και το ...ντιρέκτ», ο άλλος.

***

Για τη σοβαρότητα, είπατε; Καλά, αυτή είχε βγει «νοκ άουτ» από τον πρώτο γύρο... Φρόντισαν οι δεκάδες καρέκλες, που εκσφενδονίζονταν από τη μια πτέρυγα των συνέδρων στην άλλη.

***

Ετσι είναι το σωστό: Ο καλός νεολαίος καρεκλοκένταυρος πώς θα διεκδικήσει μια θέση στην καρέκλα, αν όχι με καρεκλιές;..

***

Μετά, βέβαια, τα αμείλικτα ερωτήματα που αντάλλαξαν - με γροθιές και καρεκλιές - οι σύνεδροι χτες, ο κ. Σημίτης εξήγησε και το γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο ...ριγκ: «Μας έφερε μέχρι εδώ η πίστη στις αξίες μας», όπως διαβεβαίωσε.

***

«Είμαστε η παράταξη της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού», επισήμανε αργότερα τους ακροατές του ο κ. πρωθυπουργός.

***

Μακάρι να ήταν εκεί για να τον ακούσουν και οι ...ζωντανές αποδείξεις των αρχών που διέπουν το ΠΑΣΟΚ: Οι τραυματίες, δηλαδή, που είχαν μεταφερθεί λίγο πριν με τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία...

***

«Είμαστε η σύγχρονη Αριστερά», ήταν η επόμενη κορόνα του κ. Σημίτη.

***

Κορόνα, την οποία θα μας επιτρέψετε να αφήσουμε ασχολίαστη. Αλλωστε, δε διαθέτουμε ειδικές γνώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους ...γιατρούς που περιέθαλψαν τους ...μποξέρ της «σύγχρονης Αριστεράς».

***

«Το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ είναι μια έξοχη ευκαιρία ...για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κινήματος των νέων», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. πρωθυπουργός.

***

Επ' αυτού, ούτε λόγος. Ειδικά, ο γνωστός παλαιστής Σουγκλάκος θα είχε να μάθει πολλά από τις επιδόσεις των παιδιών, όσον αφορά την ...ανανέωση και την ...αναβάθμιση της τεχνικής του στο ...κεφαλοκλείδωμα.

***

A, ναι, μην το ξεχάσουμε. Η αντίδραση των «μεγάλων» του ΠΑΣΟΚ για τη συμπεριφορά των «μικρών» του ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνεται στη δήλωση της κ. Βάσως Παπανδρέου: «Νεολαίοι είναι...»!

***

Εύγε και πάλι εύγε! Αυτό θα πει δίνω το καλό παράδειγμα...

«Αξίες» ΠΑΣΟΚικές και ... «νεολαιίστικες»

Το μόνο αξιοσημείωτο της χτεσινής παρουσίας του πρωθυπουργού στο βήμα του συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ είναι ίσως το γεγονός ότι η εμφάνισή του καθυστέρησε κατά μία ώρα απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί. Προφανώς διότι, στο μεταξύ, στο χώρο του συνεδρίου... υπερίπταντο καρέκλες και ανταλλάσσονταν... γρονθοκοπήματα μεταξύ των συνέδρων. Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Σημίτη, ανεβαίνοντας στο βήμα, να καθησυχάσει τους αναψοκοκκινισμένους... μποξέρ, ότι θα πάνε «όλοι μαζί» στις εκλογές.

Οσο κι αν από πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο, πράγματι οι συμμετέχοντες στα χτεσινά έκτροπα, οι πρωταγωνιστές των εικόνων διασυρμού της πολιτικής και κάθε έννοιας νεολαιίστικης διαδικασίας, θα πάνε - πράγματι - όλοι μαζί. Είναι όλοι μαζί. Βλέπετε, οι καρεκλιές που αντάλλαξαν δεν ήταν παρά μια ακόμα επιβεβαίωση του πάθους που τρέφουν για την... καρέκλα. Συνεπώς, κάποιοι από αυτούς, τελικά, θα κάτσουν πάνω στην καρέκλα που επιθυμούν και που τους προσφέρει η εξουσία. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν πιστοί πέριξ της καρέκλας, περιμένοντας πότε θα αδειάσει. Πάντα ενωμένοι, όμως. Ενωμένοι όπως πριν τις καρεκλιές, ενωμένοι, όπως και μετά τις καρεκλιές.

***

Ηνεολαία της χώρας μας έχει κάθε λόγο να ζητά να δει και να ξαναδεί τις εικόνες που διαδραματίστηκαν χτες στο συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Θα γίνει έτσι αντιληπτό πως υπάρχει και ένα κομμάτι νέων - μόνο στην ηλικία - που μπορεί να μην τους κυνηγούν τα ΜΑΤ, στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, που μπορεί να μη σχετίζονται με τα δακρυγόνα που σπέρνουν οι ένστολοι μασκοφόροι στις νεολαιίστικες διαδηλώσεις κατά του Κλίντον, αλλά που πάντως «το αίμα τους βράζει». Οταν μάλιστα αυτό το είδος νέων - μόνο στην ηλικία - νιώθουν ότι τους αποκλείουν από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, τότε όχι μόνο βράζουν αλλά... «τα παίρνουν στο κρανίο». Εξ ου και οι καρεκλιές για να ισοπεδώσουν το κρανίο του «συντρόφου» τους.

***

Θα πρέπει να τονίσουμε κάτι ακόμα. Η χτεσινή ιαχή που ακούστηκε στο χώρο του συνεδρίου μετά το πέρας της ομιλίας του πρωθυπουργού («Σημίτη προχώρα να σώσεις τη χώρα»), ακούστηκε από όλες τις πτέρυγες. Κι από εκείνους που έτρωγαν τις καρεκλιές και από εκείνους που τις έδιναν. Αυτή είναι και η μέγιστη απόδειξη για τις «διαφορές» που χωρίζουν τους νέους, οι οποίοι επιφύλαξαν μια τόσο «θερμή υποδοχή» στον πρωθυπουργό, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Πράγματι. «Θερμότερη» δε γινόταν.


Ν. Μπ.

Θα συνεχιστεί το «σόου»;

Οι χτεσινοβραδινές πληροφορίες για τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικές, όσον αφορά το κλίμα που θα επικρατήσει σήμερα. Αλλωστε, ίσως δεν είναι έξω και από τις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να διευκολύνει την εικόνα «εξαχρείωσης», που έδωσε χτες η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ώστε συνεργάτες του πρωθυπουργού (σ.σ.: ο οποίος δεν τρέφει τις καλύτερες σχέσεις με τη Νεολαία του κόμματός του) να μπορούν να λένε φωναχτά αυτό που έλεγαν ψιθυριστά χτες: Οτι, δηλαδή, αυτή η εικόνα δικαιώνει τον Κ. Σημίτη, καθώς και τις απόψεις Πάγκαλου περί διάλυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Αυτό, πάντως, δε σημαίνει πως οι «εκσυγχρονιστές» δε θα επιχειρήσουν να ελέγξουν πλήρως τους συσχετισμούς, που θα προκύψουν από το συνέδριο. Αλλωστε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ «εκσυγχρονιστών», «Τσοχατζοπουλικών», «Αρσενικών» κλπ. έδιναν κι έπαιρναν χτες για τις κατανομές θέσεων.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, μεταξύ των άλλων πληροφοριών που ακούγονταν χτες, ήταν και εκείνη που ήθελε την ύπαρξη ομιλιών σήμερα, που από βήματος θα τάσσονται κατά της «δεξιάς στροφής» του ΠΑΣΟΚ, με «βαριές» αιχμές και κατά προσώπων, όπως ο Β. Κοντογιαννόπουλος, ώστε να δοθεί αφορμή για νέα επεισόδια και τεχνητή όξυνση του κλίματος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ