ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαίνεται η «θύελλα» των αντιδράσεων

Δε λέει να κοπάσει η θύελλα των αντιδράσεων, που πυροδότησε η αγωγή εναντίον του «Ριζοσπάστη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο. Μαζικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, επαγγελματιών, παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου, καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια φίμωσης του «Ρ» και εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας.

Η αβάσιμη, έωλη και σαθρή αγωγή εναντίον του «Ριζοσπάστη», που απλά αποτύπωσε ως όφειλε τα γεγονότα, αποκαλύπτει ότι οι πραγματικοί στόχοι του υπουργού, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, που του παρέχει πλήρη κάλυψη και στήριξη, δεν έχουν καμία σχέση με την «αποκατάσταση της τιμής του». Απ' όλες τις πλευρές, επισημαίνεται πως πραγματικός στόχος της νέας κυβερνητικής αθλιότητας είναι η φίμωση κάθε φωνής που ασκεί πολιτική κριτική, η ίδια η ελευθεροτυπία, στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Και γι' αυτό το λόγο η δίωξη εναντίον του «Ρ» κρίνεται άκρως επικίνδυνη και υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα απόκρουσης τέτοιων ενεργειών, απ' όπου, όποτε και εναντίον οποιουδήποτε κι αν εκδηλώνονται.

Περίπτωση «Γιαννόπουλος»
Κατ' εξακολούθηση υβριστής του Τύπου

Οκ. Γιαννόπουλος είναι γνωστός στους δημοσιογράφους (και) για την εν γένει συμπεριφορά του στο δημόσιο βίο (αλλά) και για τη στάση του απέναντι στον Τύπο, ειδικά. Η τελευταία του επίθεση κατά του «Ριζοσπάστη», όσο κι αν είναι ενδεικτική για την αντίληψη του υπουργού περί δημοκρατίας, πολιτικής κριτικής και περί δημόσιας αντιπαράθεσης, δεν είναι η μόνη. Οι σχέσεις του κ. Γιαννόπουλου με τον Τύπο είναι αποτυπωτικές της σχέσης, που θα επιθυμούσε να έχει κάποιος εξουσιαστής με ό,τι τον ενοχλεί. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για σχέσεις επίδειξης ισχύος από τη μεριά του πολιτικού ανδρός, ο οποίος, λόγω και ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας, μετέρχεται όλα τα μέσα για να καταπνίξει τις «ενοχλητικές» φωνές.

***

Εδώ θα περιοριστούμε σε μερικά παραδείγματα, σχετικά πρόσφατα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας επιχείρησης «φίμωσης» της ελευθεροτυπίας. Επιχείρηση, της οποίας ο κ. Γιαννόπουλος ηγείται, αλλά που σαφώς συνιστά μια πολιτική που δεν ανήκει σε ένα πρόσωπο (εν προκειμένω, τον κ. Γιαννόπουλο), αλλά σε μια ολόκληρη κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, τα πεπραγμένα Γιαννόπουλου αποτελούν ταυτόχρονα και πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η άποψη του κ. υπουργού για το ρόλο του Τύπου και των δημοσιογράφων:

  • Στις 27-1-97, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ. Εκείνες τις μέρες, βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας των αγροτών. Ορίστε μια από τις καταγεγραμμένες στα επίσημα πρακτικά δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου: «Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι υπέρ των φερομένων ως εκφραζόντων τη γνώμη των αγροτών της χώρας έχουν εκφραστεί ορισμένοι δημοσιογράφοι. Δε θα αναφερθώ ούτε σε ονόματα ούτε στο τι είπαν. Το λόγο έχει ο εισαγγελέας. Διότι εδώ υπάρχει παραίνεση προς διάπραξη πλημμελημάτων»!

Η προτροπή του κ. υπουργού προς τους εισαγγελείς να στραφούν κατά των δημοσιογράφων, επειδή δεν αποκαλούσαν «γαϊδούρια» τους αγρότες - όπως έκανε ο ίδιος - είναι σαφής. Ακόμα σαφέστερη η απειλή του υπουργού Δικαιοσύνης προς τους δημοσιογράφους, που δεν ενστερνίζονται την κυβερνητική άποψη για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

  • Την ίδια μέρα, στις 27-1-97 και πάλι, ο κ. Γιαννόπουλος έδωσε, παράλληλα, ένα δείγμα της γαλαντομοσύνης του έναντι των εκπροσώπων του Τύπου: «Και είπα αστοιχείωτους και αγράμματους συνταγματικώς ορισμένους δημοσιογράφους, που ...εξακολουθούν να μιλάνε για απεργία (των αγροτών)», ήταν τα λόγια του ...ευγενικού υπουργού εκείνη τη μέρα. Στρεφόταν, φυσικά, κατά εκείνης της κατηγορίας δημοσιογράφων, που η ...μόρφωση του κ. Γιαννόπουλου δεν ανέχεται την ύπαρξή τους.
  • Ενα από τα «καλύτερα» στιγμιότυπα της συμπεριφοράς του κ. υπουργού, έναντι των εκπροσώπων του Τύπου, δόθηκε στις 24/1/98, κατά τη διάρκεια μιας ακόμα συνέντευξής του προς τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Για να γίνει αντιληπτό το κλίμα εντός της αιθούσης που δινόταν η συνέντευξη, η διαδικασία βρισκόταν στο σημείο, που οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δε λάμβαναν απάντηση στα ερωτήματά τους από τον υπουργό για συγκεκριμένο θέμα των αρμοδιοτήτων του, επέμεναν στις ερωτήσεις τους. Ιδού η αντίδραση του εκπροσώπου της πολιτείας: «Θα σηκωθώ να φύγω. Δεν είναι δουλιά αυτή. Δίνει ένας υπουργός μια απάντηση, του βγάζετε το λάδι 15 φορές, δεν είναι συμπεριφορά, είναι αγένεια, να σεβαστείτε και κάποια θέση... Ούτε όμοιοι είμαστε, ούτε ίσα... Ετσι και επαναληφθεί, έφυγα. Να συνεννοούμαστε, δεν είστε εδώ πέρα δημοσιογράφοι να αλωνίζετε...».

Αυτό είναι το θέμα για τον κ. υπουργό. Η «θέση» του. Μπροστά στη «θέση» του, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάθονται «σούζα». Και φανταστείτε, αν αυτή την αντίληψη έχει ο κ. υπουργός για τη «θέση» του, τι γίνεται, όταν έχει απέναντί του, όχι δημοσιογράφους, αλλά απλούς πολίτες...

  • Ομως, πέρα από το «προσωπικό» στιλ του κ. Γιαννόπουλου - επαναλαμβάνουμε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι «προσωπικό», αλλά κυβερνητικό στιλ - έχουμε και την πλήρη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο κ. υπουργός λειτουργεί από το πόστο του ως εντολοδόχος μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής, που άπτεται και θεμάτων Τύπου. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ο κ. Γιαννόπουλος ήταν αυτός που επιχείρησε να επαναφέρει τις διατάξεις περί «περιύβρισης αρχής» κατά των ΜΜΕ. Η ομολογία του στις 24/1/98 είναι καταγεγραμμένη, επίσης, στα πρακτικά των συνομιλιών του με τους δημοσιογράφους: «Γι' αυτό λοιπόν - είπε τότε -σκέφτομαι να συζητήσουμε την επαναφορά. Βεβαίως αύριο θα ακούσω τι έχω να ακούσω για τα περί της ελευθερίας του Τύπου, ήτοι της ασυδοσίας και της χαμερπούς ασυδοσίας της δημοσιογραφίας, του κιτρινισμού μερίδας του Τύπου... Θα το φέρω ενώπιον της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής».

Δεν τόλμησε, βέβαια, να προχωρήσει σε κείνο το μέτρο.

  • Ενα ακόμα δείγμα υψηλού ήθους και αξεπέραστου ύφους εκ μέρους του κ. υπουργού είχαμε στις 5-2-98. Ηταν τότε, που έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ ...σεβασμού προς τον Τύπο. Να τα λόγια του: «Το παρελθόν μου, το παρόν μου και το μέλλον μου είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών του. Και όχι βέβαια εκείνους που καταχρώνται της εξουσίας του Τύπου, τους σαλταδόρους, τους φασίστες στη δημοσιογραφική συμπεριφορά και τους τσαρλατάνους της δημοσιογραφίας».

Αν έχει τέτοιους «υπερασπιστές» ο Τύπος, τότε τι να τους κάνει τους ...κατηγόρους! Φυσικά, και τα παραπάνω «καλά λόγια» του κ. υπουργού ειπώθηκαν, επειδή τον ενόχλησαν οι δημοσιογράφοι με την κριτική τους.

  • Πρέπει να σημειωθεί ότι για το «Ριζοσπάστη» ειδικά και για τους συντάκτες του, ο κ. υπουργός τηρεί απαρέγκλιτα ένα ειδικά προσαρμοσμένο εναντίον τους υβρεολόγιο. Θαυμάστε: «Υπό το κράτος της σύγχυσης και της πνευματικής ασυναρτησίας επιχειρεί ανοήτως τη συσκότιση, τη διαστρέβλωση, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης». Αυτά γράφτηκαν από τον κ. Γιαννόπουλο, σε επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στις 24/2/98 στην «Ελευθεροτυπία», αφορούσαν, φυσικά, το «Ριζοσπάστη» και εκτοξεύτηκαν με αφορμή το εξώδικο που είχε τότε αποστείλει ο κ. υπουργός προς την εφημερίδα.
  • Στην ίδια εκείνη επιστολή, η οποία είχε αποδέκτη την ΕΣΗΕΑ, ο κ. υπουργός συμπλήρωνε - με την ίδια αβρότητα πάντα - τα εξής, επιτιθέμενος πια και στην ΕΣΗΕΑ, η οποία κατήγγειλε τις τότε μεθοδεύσεις του κατά του «Ριζοσπάστη»: «Το σωματείο σας ζητά, με αυθάδεια και τα ρέστα από εμέ τον υβρισθέντα... Και εκεί που ασχημονούν και εγκληματούν (σ.σ.: ο «Ρ» και οι συντάκτες του, δηλαδή) ζητούν και τα ρέστα ότι πλήττεται τάχα η ελευθεροτυπία, ότι κινδυνεύουν οι "ελευθερίες" και ζήτω η ασυδοσία, η αυθαιρεσία, ο δημοσιογραφικός - κομμουνιστικός κουτσαβακισμός... με τους βρώμικους κονδυλοφόρους του ΚΚΕ... συμπορεύεστε με τους λασπητζήδες του "Ριζοσπάστη"...».

***

Θα κλείσουμε αυτήν την περιήγηση στον υπέροχο κόσμο της αντίληψης περί «ελευθεροτυπίας» που πρεσβεύει ο κ. Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας δυο - τρία ακόμα στοιχεία:

Πρώτον, δεν είναι καινούρια σύλληψη του κ. Γιαννόπουλου ότι οι εφημερίδες πρέπει να διώκονται, όταν δημοσιεύουν πράγματα, τα οποία τα δηλώνουν τρίτοι και τα οποία δεν τον «κολακεύουν». Αυτή την περίοδο, ο κ. Γιαννόπουλος ζητά από το «Ρ» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, επειδή η εφημερίδα δημοσίευσε τα όσα έλεγε ο κ. Κατριβάνος για τον κ. Γιαννόπουλο. Πριν δυο χρόνια, απειλούσε το «Ρ» ότι θα τον στείλει στα δικαστήρια, επειδή η εφημερίδα δημοσίευσε ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών. Το αιτιολογικό του κ. Γιαννόπουλου ήταν ότι η απόφαση της Πανθεσσαλικής περιείχε αναφορά στο πρόσωπό του και καλούσε το «Ρ» να προβεί σε δήλωση μετανοίας (!) επειδή τη δημοσίευσε!

Δεύτερον, ο κ. Γιαννόπουλος είναι από τους υπουργούς, που συνηθίζουν να στέλνουν προσωπικά ...«ραβασάκια» στους δημοσιογράφους, με τα οποία - ραβασάκια - σχολιάζει τα γραφόμενά τους. Οι σχολιασμοί, δε, του κ. υπουργού, με τους οποίους απευθύνεται προς τον «ενοχλητικό» δημοσιογράφο, ενίοτε, ξεκινούν και τελειώνουν με τη φράση: «Ω, αρχιηλίθιε»! (σ.σ.: για όποιον ενδιαφέρεται να δει τέτοια «ραβασάκια», διατηρούμε προσωπικό αρχείο...).

Τρίτον, ο κ. υπουργός είναι από εκείνους τους πολιτικούς άντρες, που σπεύδουν να απειλούν δημοσιογράφους ότι «θα κάτσουν στο σκαμνί», κάθε φορά που εκείνοι «δίνουν βήμα στους αντιπάλους του», όπως ο ίδιος λέει.

Αυτά. Προς το παρόν. Και μην το ξεχάσουμε. Να τον χαίρεται τον υπουργό του ο ...καθηγητής κ. Σημίτης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Καρδίτσας
Απύθμενη αντιδημοκρατική κατρακύλα

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, μας δήλωσε:

«Δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών της ανοιχτά ή συγκαλυμμένα καταφεύγει σε τρομοκρατία του λαϊκού κινήματος και των πρωτοπόρων αγωνιστών.

Η συνειδητή επιλογή της να βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και κυρίως εναντίον μιας κατ' εξοχήν πολιτικής εφημερίδας, του "Ριζοσπάστη" με μακριά και πολυτάραχη πορεία, μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Σε μια εποχή που τα ΜΜΕ λειτουργούν καταλυτικά στη διαμόρφωση συνειδήσεων, με δεδομένη την απροκάλυπτη διαπλοκή τους με τους κυβερνητικούς μηχανισμούς, η επίθεση εναντίον του "Ριζοσπάστη", της διαφορετικής πολιτικής φωνής σηματοδοτεί την απύθμενη και αντιδημοκρατική κατρακύλα της κυβέρνησης και τον απροσχημάτιστο στραγγαλισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού.

Δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κανενός η όποια απόπειρα φίμωσης του "Ριζοσπάστη".

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην εφημερίδα, η παρουσία της στο σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι έδειξε ότι έχουν χαμηλό πολιτικό ανάστημα όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν τη συνεπή αγωνιστική στάση και η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό».

Ιωάννα Καρατζαφέρη
Πολύ φανερά τα ταπεινά κίνητρα

Η συγγραφέας, Ιωάννα Καρατζαφέρη, δήλωσε στο «Ρ»:

«Δε θα 'θελα να μιλήσω γι' αυτό το θέμα γιατί υπάρχει αισχρολογία και τα ταπεινά κίνητρα με απωθούν. Μέσα στην αγωγή του κ. Γιαννόπουλου όλα αυτά είναι πολύ φανερά και έντονα, γι' αυτό και λέω πως φτάνει έως εδώ».

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Πίσω του υπάρχει ολόκληρη η σημερινή κυβέρνηση

Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Θεοχάρης Παπαμάργαρης, μας δήλωσε:

«Κατ' αρχήν νομίζω ότι η δίωξη αυτή δεν είναι απ' την πλευρά του κ. Γιαννόπουλου μόνο, πίσω του υπάρχει ολόκληρη η σημερινή κυβέρνηση. Ο "Ρ" έχει γνωρίσει πολλές διώξεις σε όλα τα χρόνια της ζωής του, ακόμα μία δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Πρέπει, όμως, να συσπειρώσει, και συσπειρώνει ευτυχώς, κόσμο και ανθρώπους απ' όλο το φάσμα της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής μας ζωής. Θα χρησιμοποιήσω και μια βαριά κουβέντα: Η συγκεκριμένη πολιτική δίωξη είναι κατάπτυστη».

ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Είμαι στο πλευρό σας

Μας ξάφνιασε το τηλεφώνημα του συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλου από το Παρίσι. Πολύ περισσότερο που - με τον τρόπο του - μας έβαλε μπρος στις ευθύνες μας, που δεν τον είχαμε ήδη αναζητήσει. «Εχει σημασία που σας τα λέω εγώ αυτά, γιατί δεν είμαι δικός σας. Γι' αυτό γράφτε τα» μας τόνισε. «Είμαι στο πλευρό του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" στην υπόθεση της δίωξής του από τον Ε. Γιαννόπουλο. Στο συγκεκριμένο γεγονός το θέμα δεν είναι αν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος είναι αντιστασιακός ή όχι. Το ζήτημα είναι ότι οι κινήσεις και οι πράξεις του στρέφονται κατά της ελευθεροτυπίας. Δουλεύει ουσιαστικά για την κατάργησή της. Μην κοιτάτε που αρχίζει από σας. Αυτοί πάντα έτσι κάνουν. Αρχίζουν από σας, αλλά άμα τους περάσει μετά την πληρώνουν πολύ περισσότεροι».

Γιώργος Τούσσας
Ο «Ρ» θα βγει νικητής

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας, δήλωσε στο «Ρ»:

«Οταν η ιδεολογική τρομοκρατία, τα ΜΑΤ και οι μηχανισμοί καταστολής δεν μπορούν να ανακόψουν το αναπτυσσόμενο εργατικό κίνημα, κινητοποιούνται υπουργοί όπως ο Ε. Γιαννόπουλος ακριβώς με αυτόν το στόχο. Η φωνή της εργατικής τάξης, όμως, που εκφράζεται μέσα απ' το "Ρ", όπως επίσης και οι αγώνες των εργαζομένων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, δεν πρόκειται να ανακοπούν με αυτούς τους κατάπτυστους τρόπους, μ' αυτές τις κατάπτυστες διώξεις. Ο "Ρ" και σε αυτή τη μάχη έχει στο πλευρό του τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού και θα βγει νικητής. Η ιστορία των πολιτικών λαϊκών αγώνων δεν παραχαράσσεται μέσα από στημένες δίκες που γίνονται καθ' υπαγόρευση διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων».

Ανδρέας Κιντής
Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος

«Δε θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να καταφεύγει κανείς στα δικαστήρια», υπογράμμισε ο Ανδρέας Κιντής, πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ του κύριου Γιαννόπουλου και του «Ριζοσπάστη». Ωστόσο, δε θεωρώ ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τις όποιες κριτικές των εφημερίδων είναι να καταφεύγει στα δικαστήρια και ειδικότερα, αν αυτός είναι δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα προΐσταται της δικαιοσύνης».

Δήμαρχος Κορίνθου
Δεν είναι θέματα που λύνονται στα δικαστήρια

Ο Θωμάς Θωμαΐδης, δήμαρχος Κορίνθου, μάς δήλωσε: «Νομίζω πως ο υπουργός κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση επειδή βάλλεται στο πιο ευαίσθητό του σημείο. Πιστεύω, όμως, πως δεν είναι σωστό να διώκεται μια εφημερίδα για κάτι που έχει δημοσιεύσει ακόμα κι αν έχει γράψει κάτι το οποίο θα μπορούσε να λυθεί μέσα από διάλογο. Αυτά δεν είναι θέματα που λύνονται με δικαστήρια».

Γιάννης Φίλης
Απόδειξη ανασφάλειας η δίωξη

«Μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να επιδιώκει αντίθετες απόψεις, διότι μόνο έτσι ισχυροποιείται η ελευθερία», τόνισε ο Γιάννης Φίλης, πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφερόμενος στη δίωξη του «Ρ» από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θεωρώ ότι μια τέτοια δίωξη είναι σαφής ένδειξη αλαζονείας της εξουσίας και χρήσης της εξουσίας αυτής, για φίμωση απόψεων, οι οποίες δεν έρχονται σε συμφωνία με τις απόψεις του κρατούντος. Μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να έχει ανοχή και θα έλεγα να επιδιώκει αντίθετες απόψεις, διότι μόνο έτσι ισχυροποιείται η ελευθερία. Ακόμη η δίωξη αυτή είναι απόδειξη ανασφάλειας, την οποία σήμερα θεωρώ αδιανόητη».

Λέσχη Φίλων ΚΚΕ στο Τορόντο
Αγωγή - «σύμβολο» της καταδικασμένης κυβερνητικής πολιτικής

Σύμβολο της καταδικασμένης κυβερνητικής πολιτικής χαρακτηρίζει τη δίωξη εναντίον του «Ριζοσπάστη», τις «αθλιότητες του Ε. Γιαννόπουλου», η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο του Καναδά.

Σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την κυβέρνηση για τις «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σε βάρος του "Ρ"», ενώ υπογραμμίζει: «Μέσα από αμέτρητες απαγορεύσεις, καταστροφές γραφείων, εκτελέσεις και δολοφονίες συντακτών, η ντόπια αντίδραση της ιδεολογικής μαυρίλας προσπάθησε να σιγήσει τη φωνή του "Ρ". Το ίδιο προσπαθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ σε μια εφημερίδα που πάνω από 80 χρόνια εκφράζει με αντικειμενικότητα τα συμφέροντα των δυνάμεων που είναι φορείς κοινωνικής προόδου και επομένως της ιστορικής αλήθειας».

Ο «Ριζοσπάστης» χαρακτηρίζεται από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ «διαφωτιστικό όπλο στα χέρια του εργαζόμενου λαού» και εκφράζεται προς αυτόν η αμέριστη συμπαράσταση των μελών της Λέσχης, καθώς και η βεβαιότητά τους πως «θα συνεχίσει να προβάλλει τους αγώνες του λαού μας για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου και κάθε τι το προοδευτικό και δημοκρατικό που συντελείται στην ελληνική κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ