ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρκυρα
Διώκεται το αντιπολεμικό κίνημα

Σε ποινικοποίηση των αγώνων του φιλειρηνικού κινήματος και όσων αντιστάθηκαν, στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής εισβολής κατά της Γιουγκοσλαβίας, στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των στρατευμάτων της νέας τάξης, προχωράνε, προφανώς κατόπιν κυβερνητικών εντολών, οι αστυνομικές αρχές της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε διαδικασία ποινικής δίωξης ενάντια σε έξι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις 27 Απρίλη 1999 στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο αεροδρόμιο του νησιού και οι οποίοι είχαν συλληφθεί τότε. Τις μέρες εκείνες το αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς πολεμικού υλικού και στρατευμάτων προς την Αλβανία. Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη δίωξη και καλεί τον κερκυραϊκό λαό, να αντιταχθεί στην ποινικοποίηση των αγώνων του φιλειρηνικού κινήματος.

Στη δικογραφία που έχει σχηματίσει η Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για παραβίαση σωρείας άρθρων του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνουν τις κατηγορίες της «διακεκριμένης φθοράς», της «αντίστασης κατά της αρχής» και της «στάσης». Οι κατηγορούμενοι είναι όλοι νέοι ανάμεσά τους και μαθητές. Η δικογραφία από την Αστυνομία της Κέρκυρας ήδη έχει φτάσει στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης. Για τον σκοπό αυτό αύριο Δευτέρα έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι.

Στη δικογραφία που έστειλε η Αστυνομία στον εισαγγελέα είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζονται ως μέρος του πλήθους, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο και προφανώς γι' αυτό διώκονται. «Οι ανωτέρω, αναφέρεται, που συμμετείχαν σε συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο πραγματοποίησε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στον Κρατικό Αερολιμένα Κέρκυρας, επιτέθηκαν μαζί με άλλους αγνώστους, με πέτρες και ξύλα και σιδερολοστούς, που αποκόλλησαν από την περίφραξη ασφαλείας του Αεροδρομίου, εναντίον των Αστυνομικών δυνάμεων που φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου».

Κολαστήριο Μακρονήσου
Το πογκρόμ των γυναικών

Πενήντα  χρόνια  από εκείνη τη μαύρη  Παρασκευή της 28  του Γενάρη     

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, για να τιμήσει την αντίσταση των γυναικών στη βία και στο σύστημα της Μακρονήσου, διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το βασανισμό τους - Γενάρης του 1950- στο κολασμένο νησί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Γενάρη 2000 στις 6 μμ, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας(7ος ορ.).

Καλούνται όλες οι εξόριστες να παραβρεθούν. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γνωρίσαμε τι είναι βούρδουλας

Η Νίτσα Γαβριηλίδου, πολιτική εξόριστη τότε, μάς δίνει μια πολύ μικρή εικόνα της ζωής των εξορίστων γυναικών, στο Μακρονήσι:

«Πάνε πενήντα χρόνια, από τότε που οι γυναίκες εξόριστες πατούσαν τα χώματα της Μακρονήσου. Ηταν στις 27 Γενάρη 1950. Ο εμφύλιος είχε τελειώσει από τον Αύγουστο του 1949, μα το καθεστώς της εποχής εκείνης ήθελε να «ξεκαθαρίσει» και με τα μετόπισθεν. Σαν τέτοια θεωρούσαν τις φυλακές και τις εξορίες.

Επρεπε με κάθε τρόπο, να εξαλειφθεί διά παντός, ο κακός σπόρος του κομμουνισμού. Γι' αυτό και στη Μακρόνησο, λειτούργησε το πιο απάνθρωπο στρατόπεδο, εκεί που εκτελούνταν το «καθαρτήριο» έργο της κυβέρνησης. Εκεί γινόταν η εθνική «αναμόρφωση» των πολιτών που αντιστέκονταν στα κελεύσματά της, που υπερασπίζονταν την αξιοπρέπεια και τα ιδανικά τους.

Από τη Μακρόνησο πέρασαν χιλιάδες άντρες, φαντάροι και πολίτες και στο τέλος ήρθε και η σειρά των γυναικών. Νέες κοπέλες που πιάστηκαν από την αρχή του εμφυλίου μαζί με μωρομάνες, με εργαζόμενες γυναίκες, με ανταρτοοικογένειες, γυρίζουν από τον ένα τόπο εξορίας στον άλλο"πιστεύω" τους.

Η Μακρόνησος επιφύλαξε και σε μας τις γυναίκες, την ίδια μεταχείριση με τους άντρες. Από τις πρώτες δηλώσεις που μας έκαναν ήταν πως "εδώ είναι Μακρόνησος και όποιος δεν υπογράφει, πεθαίνει". Οίκτος δε θα υπάρξει επειδή ήμασταν γυναίκες. Γρήγορα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, γιατί αν δεν το κάνουμε με τη θέλησή μας, στη Μακρόνησο υπάρχουν και "άλλα μέσα". Να μην έχουμε αυταπάτες πως σαν γυναίκες θα μας σεβαστούν. Το καθημερινό μας πρόγραμμα θα είναι το ίδιο με των σκαπανέων και τα μεγάφωνα το διαλαλούν στη διαπασών. Εις το εξής: εγερτήριο με τη σάλπιγγα στις 6.30 π.μ., τσάι στις 7 π.μ., προσκλητήριο στις 7.30, μάθημα εθνικής και ηθικής αγωγής στις 10-11, συσσίτιο στις 12, μάθημα εθνικής και ηθικής αγωγής στις 2.30 μμ, συσσίτιο στις 5.30 μμ, προσκλητήριο στις 8 μμ και σιωπητήριο στις 8.30 μμ.

Χειμώνα - καλοκαίρι, ζούμε κάτω από τις πισσωμένες μεγάλες αμερικάνικες σκηνές. Μας παίρνουν τα ράντζα και μας αναγκάζουν να κοιμόμαστε καταγής στο χώμα, 30-40 γυναίκες στριμωγμένες κατά σκηνή.

Στις 30 Ιανουαρίου 1950, θα δοκιμάσουμε στο πετσί μας και το ξύλο. Θα γνωρίσουμε τι είναι βούρδουλας, συρματόσχοινο, μπαμπού κ.ά.».

Νομικοί για την Ειρήνη
Ημερίδα για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ημερίδα διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Γενάρη και ώρα 17.30, οι «Νομικοί για την Ειρήνη» με θέμα: «Το Σύμφωνο σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Η ημερίδα θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος θα μιλήσει για το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη θα αναπτύξει στην εισήγησή της τις εξελίξεις από τη «νέα τάξη πραγμάτων». Ο Αγγελος Ρεμπής, τέως εφέτης, θα μιλήσει για «Τα δημοκρατικά δικαιώματα στο φως του Συμφώνου Σταθερότητας». Ο Επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου Αγάπιος Παπανεοφύτου, θα αναφερθεί στην εισήγησή του: «Μειονότητες - Σύμφωνο Σταθερότητας». Ο διδάκτωρ κοινωνιολογίας δικαίου Δημήτρης Καλτσώνης θα αναφερθεί στις «Εξελίξεις στο διεθνές δίκαιο και Σύμφωνο Σταθερότητας».

Επίσης, παρεμβάσεις θα κάνουν ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Τάκης Παππάς, ο Ιορδάνης Προυσανίδης δικηγόρος, ο Κώστας Τουμασάτος, δικηγόρος και η Χαρά Μαρούλη μέλος γραμματείας της ΕΕΔΔΑ.

Θάνατος αγωνιστή

φωτ.

Στις 21.1.2000 έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος και αγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ (Μπαρμπαλιάς) σε ηλικία 88 χρονών, ύστερα από πολύμηνη πάλη εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 24.1.2000 και ώρα 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.

Η σύζυγός του Ελένη.

Τα παιδιά του Γεωργία, Σπύρος, Μαργαρίτης.

Τα εγγόνια, τα δισέγγονα.

  • Στη μνήμη του συμπεθέρου μου Ηλία Αλεξόπουλου, αντί για στεφάνι προσφέρω 10.000 στο σύντροφό του το «Ριζοσπάστη».

Νίκος Μιχιώτης του Σ.

  • Στη μνήμη του Ηλία Αλεξόπουλου, αντί για στεφάνι, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

Θανάσης Μιχιώτης του Σ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΦΩΤ.

Την Κυριακή 23 Γενάρη του 2000 τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΡΙΖΟΥ ΚΑΤΣΑΝΑ στην Παναγία Δέξια (Καμάρα) στις 10 π.μ. Στη μνήμη του σεμνού αγωνιστή, προτύπου συμπεριφοράς, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 50.000 δρχ., στην ΚΟΒ Καλλιθέας 30.000 δρχ. και στην ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Αγνή, τα παιδιά του Ελένη, Κώστας, Στέφανος.

* * *

Φωτ,

Σήμερα, Κυριακή 23 Γενάρη, στις 10.00 π.μ., στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

***

Φωτ.

Την Κυριακή, 30 Γενάρη, στη 1.00 μ.μ., θα γίνει στο Νεκροταφείο Βύρωνα το μνημόσυνο του αγωνιστή

ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ Γ. ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ

Η συντρόφισσά του Κατερίνα


Κερδίζεται μια μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται

Κερδίζουν άλλη μια μάχη οι κομμουνιστές. Η Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Το συνολικό ποσοστό του Κόμματος - και ενώ ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία - βρίσκεται ήδη στο 109,2%.

Αποδείχνεται για πολλοστή φορά η αποδοχή του Κόμματος στους ανθρώπους του μόχθου και τα λαϊκά στρώματα. Η εργατική τάξη, η εργαζόμενη αγροτιά, οι μικροί και μεσαίοι βιοτέχνες, επαγγελματίες και έμποροι, η ανυπόταχτη νεολαία μας, όλα τα λαϊκά στρώματα δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στο ΚΚΕ, για ακόμη μια φορά.

Η Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος έδωσε το κίνητρο σε όλα τα μέλη και του φίλους του να 'ρθουν σε επαφή με τον κόσμο, να συζητήσουν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και να παρουσιάσουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Φυσικά, η πολιτική δουλιά για τις εκλογές βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. Επομένως όλα τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν την ευκαιρία, αξιοποιώντας και όλη την πλούσια εμπειρία που συσσώρευσαν τους τελευταίους δύο μήνες, να έρθουν σε επαφή με πολλαπλάσιους εργαζόμενους, να τους αναλύσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, να τους πείσουν, γιατί η ψήφος τους θα πρέπει να είναι κόκκινη. Παράλληλα, όμως, θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν με νέο ενθουσιασμό και την οικονομική δουλιά, μιας που οι απαιτήσεις μέρα τη μέρα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ξοδεύουν ποταμό χρημάτων για την προπαγάνδα τους.

Συνεχίζουμε λοιπόν. Με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, πιο πλούσιες εμπειρίες και εμπιστοσύνη στη διάθεση των λαϊκών στρωμάτων, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν, να ενισχύσουν όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οικονομικά, το Κόμμα τους, το ΚΚΕ.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ
  • Ο Γιακουμής, η Χρυσούλα Ροδίτη και τα παιδιά τους Νίκος και Χρήστος προσφέρουν 200.000 δρχ. στην ΚΟ Ελευσίνας.
  • Ο Λευτέρης Ζάχαρης προσφέρει 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Τρεις Γέφυρες».
  • Ο Παύλος Ιωαννίδης πρόσφερε 50.000 δρχ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Αλεξάνδρειας της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αλεξάνδρειας.
  • Μέσω της ΑΕ Κορυδαλλού προσφέρουν: Δημήτρης Χριστοδούλου, Γρηγόρης Λώλος από 5.000 δρχ., Θεολόγος Ευδοκημίδης 10.000 δρχ., Κώστας Βαρδάλης και Ερωτόκριτος Ποταμιάνος από 20.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος προσφέρει 10.000 δρχ.
  • Ο Γ.Α. οπαδός του ΚΚΕ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Βούλας 100.000 δρχ.
  • O Χρήστος Σεϊτανίδης πρόσφερε, μέσω Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου 200.000 δρχ.
  • Ο Γεράσιμος Φαρακλός, αντιστασιακός, προσφέρει ως δεύτερη δόση 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ και ΜΠΑΜΠΗ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΚΗΔΕΙΑ

Την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και θεία

ΑΝΝΑ ΜΕΝΕΜΕΝΟΓΛΟΥ

Κηδεύουμε την Δευτέρα 24 Γενάρη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί από την εκκλησία της Αγ. Σοφίας Ν. Ψυχικού στις 2μ.μ.

Η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο Καισαριανής στις 3μ.μ.

Ο σύζυγος: Ανδρέας.

Τα παιδιά: Τάσος, Νίκος, Εφη.

Η μητέρα: Μόρφω.

Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ