ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στο στόχαστρο η αντιλαϊκή επιδρομή

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης

Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αλληλοκατηγορούνται χωρίς όμως να θίγουν την ουσία της ασκούμενης πολιτικής στην οικονομία, ξεκίνησε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την εισοδηματική πολιτική και μέσω τροπολογιών τις αυξήσεις στο ΦΠΑ. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές. Από την πλευρά του ΚΚΕ, τόσο η εισοδηματική πολιτική όσο και τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα καταγγέλθηκαν ως επιδρομή στο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, τόνισε για τα νέα φορολογικά μέτρα ότι «συνιστούν φορομπηχτική επέλαση της κυβέρνησης στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας» και «προκάλεσαν την αγανάκτηση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς», αφού γίνονται «τα υποζύγια για να φορτωθούν τα βάρη μιας πολιτικής που δεν ευθύνονται γι' αυτή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα μέτρα αυτά «σε συνδυασμό με την εισοδηματική πολιτική» αποτελούν «το καλύτερο δώρο στους μεγαλοκεφαλαιούχους», και ζήτησε την άμεση «κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι «η αύξηση που δίνεται πέρα από ασήμαντη είναι και πλασματική», αφού «γίνεται στο βασικό μισθό και όχι στο σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων», με αποτέλεσμα «οι αυξήσεις που δίνονται να είναι 2,5% και όχι 3,6%, δηλαδή πολύ κάτω από τον πληθωρισμό», και πρακτικά «δίνεται αύξηση ενός ευρώ τη μέρα»! Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να μην υπολογίζονται τα δύο βασικά επιδόματα, αυτό των 176 ευρώ και το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης», καθώς και το «να μην παίρνουν το επίδομα κατηγορίες εργαζομένων όπως οι εκπαιδευτικοί», ζητώντας «να παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι τα επιδόματα». Οσον αφορά στο επίδομα των 12 ευρώ για το 3ο παιδί έψεξε την κυβέρνηση: «Εμπαίζετε με τον πιο ωμό τρόπο όταν ισχυρίζεστε ότι η πολύτεκνη οικογένεια βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής σας». Ακόμη, για τη ρύθμιση μεταφοράς του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ξεπουλάει τον ΟΠΑΠ». Ο Στ. Σκοπελίτης σχολίασε τη στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «υποκριτική κριτική, αφού όταν ήταν στην κυβέρνηση την ίδια πολιτική ακολουθούσε» και τώρα «δεν τολμά να θίξει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ αφού κινείται στην ίδια αντιλαϊκή ρότα». Καταλήγοντας ο Στ. Σκοπελίτης είπε: «Καλούμε τους εργαζόμενους σε δράση και αγώνα για μιαν άλλη πολιτική, που δε θα μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους σαν υποζύγια».

Στον ταξικό χαρακτήρα του νομοθετήματος εστίασε την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «είναι συνεπής στην ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση που έχει, να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου». Υπενθύμισε τη φοροεπιδρομή, τους προηγούμενους μήνες, κατά των μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της συνάφειας, τη φορολόγηση μόνο με 3% για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, το «μαύρο χρήμα», καθώς και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ο Α. Τζέκης σημείωσε ότι με τις προαναφερόμενες φοροαπαλλαγές υπήρξε «απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», ενώ με τα κίνητρα υπέρ των επιχειρήσεων είχαμε «πριν από 3 μήνες μεγάλη φοροαπαλλαγή, 2,5 εκατομμυρίων ευρώ»! Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως προεκλογικά «είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι το ζήτημα της οικονομίας δε θα το φόρτωνε η κυβέρνηση στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων».

Αναφερόμενος δε συνολικά στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι τα πρόσφατα φορολογικά βάρη συνιστούν «ένα ταξικό μέτρο που έχει παρελθόν, αφού ο ΦΠΑ πρωτοεφαρμόστηκε το 1986 (...) Τα δύο κόμματα πραγματικά συμπλέουν ως προς την ταξική πολιτική επιλογή που έχουν κάνει». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «η φορολογία των φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 54,6%, ενώ των νομικών προσώπων, δηλαδή των μεγάλων επιχειρήσεων, μόνο κατά 4,1%».

Στη ...διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και στις οφειλές που κληρονόμησε η ΝΔ απέδωσαν τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο. Ενδεικτικά ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, ανέφερε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε να κρύψει τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική (...) Επί 20 χρόνια κατέστρεφαν την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Α. Μακρυπίδης, δεν αμφισβήτησε τα βασικά δεδομένα των κυβερνητικών κατευθύνσεων, σημειώνοντας όμως ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε στην πολιτική των δημοσιονομικών εσόδων με «διεύρυνση της φορολογικής βάσης (...) Είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας η αύξηση της έμμεσης φορολογίας». Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τον ΦΠΑ «κατ' εξοχήν φόρο των φτωχών» δηλώνοντας ότι τα φορολογικά μέτρα δε συνοδεύτηκαν με μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Εντείνονται τα ερωτήματα και η ανησυχία

Αναπάντητο αφήνει η Νομαρχία Πειραιά το θέμα με τα «ακατάλληλα έως επικίνδυνα» προϊόντα, που εξάγονται από τη χώρα μας με κυβερνητική προτροπή

Εντείνονται τα ερωτήματα και η εύλογη ανησυχία των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην αγορά, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για εξελίξεις, που αποδεικνύουν την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά. Επιπλέον, επαναβεβαιώνουν την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ουσιαστικούς και επαρκείς ελέγχους σε όλο το φάσμα της διακίνησης των τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση. Παράλληλα, είναι ολοφάνερο ότι μόνο λόγω των συγκυριών, ή και ανταγωνιστικών σκοπιμοτήτων, αποκαλύφθηκε ό,τι μάθαμε για μια σειρά από διατροφικά σκάνδαλα. Η υπόθεση με την καρκινογόνα σάλτσα μεγάλης πολυεθνικής, τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, με την πρακτική που εφάρμοσε ο ΕΦΕΤ να εξαντλήσει την αντίδρασή του στην ανταλλαγή ...επιστολών, η περίπτωση με τα μέλια που περιείχαν καρκινογόνο ουσία και ενώ ήταν γνωστό εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι φορείς δεν τα απέσυραν, είναι μόνον ελάχιστες από τις περιπτώσεις, που επιβεβαιώνουν αυτό που τόνιζε και στην προχτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, «από τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Σχετικά με το πιο πρόσφατο θέμα του μελιού, οι εκπρόσωποι μελισσοκομικών συνεταιρισμών διαβεβαίωναν χτες, μετά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ότι το μέλι παραγωγής 2005 δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι η αντικατάσταση των κυψελών έχει ξεκινήσει από το 2003, όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα της δημιουργίας διχλωροβενζολίου από τη χρήση κηροσκωρίνης για τη συντήρησή τους. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός προσπάθησε να «κλείσει» το όλο θέμα με ανάλογες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από το θέμα των ελέγχων και το τι απογίνονται οι ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων που κατάσχονται κατά καιρούς, μετά τα όσα σημειώνονται σε προχτεσινή ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά. Η σχετική ανακοίνωση - που εκδόθηκε προφανώς για να διαφημίσει το έργο της Νομαρχίας - αφ' ενός ανέφερε για τον εντοπισμό παρτίδας 6 τόνων καρκινογόνων φιστικιών από το Ιράν, αφ' ετέρου διατύπωνε την άποψη - καταγγελία ότι «ο ΕΦΕΤ κατά το παρελθόν έχει εγκρίνει την επανεξαγωγή προϊόντων ακατάλληλων έως επικίνδυνων να κυκλοφορήσουν στην κοινοτική αγορά, σε τρίτες χώρες αντί για την καταστροφή τους».

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε χτες ο «Ρ» να πάρει απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που αφήνονται να αιωρούνται στη σχετική ανακοίνωση, και για το χρόνο που εντοπίστηκαν τα επικίνδυνα φιστίκια και για τις επανεξαγωγές του ΕΦΕΤ, από το Γραφείο Τύπου, μας δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόχειρα τα σχετικά στοιχεία. Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι φανερό ότι η Νομαρχία για μια τόσο σοβαρή καταγγελία, η οποία μπορεί και να ευσταθεί, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στη διακίνηση - με τη βούλα της κυβέρνησης και του ΕΦΕΤ - «ακατάλληλων έως επικίνδυνων» προϊόντων.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Οι εταιρίες θέλουν κέρδη!

Ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

Τίποτα το καινούριο για την ουσία της υπόθεσης των πρόσφατων διατροφικών σκανδάλων στο γιαούρτι και το μέλι δεν προσέφερε η ενημέρωση που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής. Τόσο ο υπουργός Δ. Σιούφας όσο και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου, επανέλαβαν όσα το προηγούμενο διάστημα είχαν ανακοινώσει σε ομιλίες τους ή σε τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Για τα μουχλιασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ ο Δ. Σιούφας είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν παρήγαγε τρόφιμα των προδιαγραφών που όφειλε και δεν ενήργησε άμεσα όπως όφειλε. Αναφερόμενος στο ρόλο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που δεν ενημέρωσε αμέσως για το πρόβλημα είπε ότι ο φορέας δεν παρείχε τις υπηρεσίες που όφειλε και κατέδειξε ότι έχει ανεπάρκειες.

Κατά τον υπουργό η κυβέρνηση για το θέμα του μελιού που περιέχει καρκινογόνες ουσίες, παίρνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι έλεγχοι, είπε, θα συνεχιστούν και όταν εντοπίζονται ποσότητες μελιού στις οποίες θα υπάρχει ποσοστό καρκινογόνου ουσίας μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, τότε αυτές θα αποσύρονται. Είπε ότι οι πολίτες πρέπει να καταναλώνουν άφοβα το ελληνικό μέλι και ανέφερε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και καιρό αφού υπήρχαν σχετικές οδηγίες της ΕΕ για την αντικατάσταση του υλικού που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των κυψελών.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου άφησε αιχμές κατά του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Ν. Κατσαρού για το φούντωμα του θέματος με το μέλι, λέγοντας ότι αμέσως μετά την απομάκρυνσή του λόγω της υπόθεσης με τα μουχλιασμένα γιαούρτια, έσπευσε στα τηλεοπτικά κανάλια, ανακινώντας το θέμα του μελιού το οποίο βρισκόταν σε τροχιά επίλυσης.

Χτες επίσης, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το διορισμό νέας ηγεσίας στον ΕΦΕΤ μετά την απομάκρυνση της προηγούμενης λόγω του χειρισμού του θέματος με τα μουχλιασμένα γιαούρτια. Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (η αντιπολίτευση ψήφισε λευκό) πρόεδρος του ΕΦΕΤ ορίστηκε ο Ι. Βλέμμας, καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος ο Ε. Λάζος, καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών.

Αιτιολογώντας τη λευκή ψήφο ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης είπε ότι δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα των προτεινομένων αλλά με το γεγονός ότι αυτοί θα κληθούν να υλοποιήσουν μια συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική με την οποία το ΚΚΕ είναι αντίθετο. Πρόσθεσε δε, ότι τα διατροφικά σκάνδαλα που κατά καιρούς αποκαλύπτονται έχουν ως αιτία τα μεγάλα κέρδη που επιζητούν οι μεγάλες εταιρίες, αδιαφορώντας για την υγεία των καταναλωτών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μουχλιασμένα σάντουιτς σε σχολεία

Μουχλιασμένα σάντουιτς, τα οποία πωλούνταν σε κυλικεία σχολείων και ρεβίθια με σκουλήκια εντοπίστηκαν σε ελέγχους της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας που έγιναν σε 30 δειγματοληψίες. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν δείγματα - γιαούρτι πρόβειο, ζάχαρη, μέλι, έδεσμα, νερομπογιές - τα οποία δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ έγιναν επτά μηνύσεις.

Βεβαίως, τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν αφού ξέσπασαν τα σκάνδαλα με το γιαούρτι και το μέλι και έρχονται να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» των καταναλωτών που αισθάνονται, πλέον, τελείως ανασφαλείς σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εκβιάζουν για να αποφύγουν το πρόστιμο

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα πρόστιμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λένε ξεδιάντροπα οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου

Σε ανοιχτό εκβιασμό προχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), οι οποίοι διαμήνυσαν απροκάλυπτα στην κυβέρνηση ότι θα επιβάλουν νέο κύμα ανατιμήσεων με πρόσχημα, αυτή τη φορά, τα πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος τους από δύο καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το δεύτερο σαφές μήνυμα που διατύπωσαν ήταν πως εάν η κυβέρνηση πιστεύει πως κρατώντας ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού του ύψους των προστίμων δημιουργεί καθεστώς ομηρίας για τα σούπερ μάρκετ - εν όψει των ανατιμήσεων λόγω αύξησης του ΦΠΑ - πλανάται πλάνην οικτράν, γιατί ως «σοβαροί επιχειρηματίες» δεν είναι διατεθειμένοι να ενδώσουν σε κάτι τέτοιο, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Π. Παντελιάδης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το προεδρείο του Συνδέσμου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ ξεκαθάρισαν ότι πάνω απ' όλα «είμαστε επιχειρηματίες» και το ...«έλλειμμα» που θα δημιουργήσουν τα αναμενόμενα πρόστιμα βεβαίως και δε θα το καταβάλουν από τα κέρδη τους, αλλά «θα το πληρώσει η βιομηχανία και οι καταναλωτές». Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Αποστόλου πρόσθεσε «σας δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να είναι αμέτοχη στην πληρωμή του προστίμου η βιομηχανία», αφήνοντας αιχμές για μερίδιο ευθύνης των βιομηχανιών στις δύο υποθέσεις «γιατί ό,τι κάναμε το κάναμε μαζί με τη βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αφορούσε τη συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εκπροσώπων 32 μεγάλων προμηθευτών το καλοκαίρι του 2004, για την οποία οι πρώτοι κατηγορήθηκαν ότι άσκησαν πιέσεις στους προμηθευτές να περιορίσουν τις παροχές σε πολυεθνική αλυσίδα, το προεδρείο του ΣΕΣΜΕ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι: πρώτον στις περισσότερες περιπτώσεις οι προμηθευτές κατέχουν μερίδια αγοράς μέχρι και 95%, τέτοια δηλαδή που «δε σηκώνουν» πιέσεις. Δεύτερον, ότι από του 32 συμμετέχοντες στη συνάντηση προμηθευτές κλήθηκαν να καταθέσουν μόνο οι 11 και από αυτούς μόνο στων δύο τις καταθέσεις στηρίχτηκε η απόφαση της επιτροπής οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με το ΣΕΣΜΕ, διαστρεβλώθηκαν. Τρίτον, ότι η συνάντηση δε ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για να ασκηθούν πιέσεις, αλλά μια συνάντηση επιχειρηματιών με κοινά συμφέροντα. «Το έναυσμα δόθηκε από τους προμηθευτές», είπε ο Μ. Αποστόλου και το αντικείμενο της συνάντησης ήταν «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους τζίρους μας».

Μεταξύ άλλων, το προεδρείο του ΣΕΣΜΕ άφησε αιχμές για τον τρόπο και το χρόνο έκδοσης και δημοσιοποίησης της απόφασης της επιτροπής ανταγωνισμού που συνδέονται με τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και με τη δημιουργία εντυπώσεων για το θέμα της ακρίβειας.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ
Εκλογές στο Σύνδεσμο

Στην ενίσχυσή της στις σημερινές αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης, καλεί τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ) η «Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενότητα» (ΔΣΕ). Η ψηφοφορία θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου από την Ανατολή μέχρι και τη Δύση του ηλίου. Η υπερψήφιση της παράταξης θα επιτρέψει στο Σύνδεσμο να συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ