Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Εντείνονται τα ερωτήματα και η ανησυχία

Αναπάντητο αφήνει η Νομαρχία Πειραιά το θέμα με τα «ακατάλληλα έως επικίνδυνα» προϊόντα, που εξάγονται από τη χώρα μας με κυβερνητική προτροπή

Εντείνονται τα ερωτήματα και η εύλογη ανησυχία των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην αγορά, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για εξελίξεις, που αποδεικνύουν την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά. Επιπλέον, επαναβεβαιώνουν την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ουσιαστικούς και επαρκείς ελέγχους σε όλο το φάσμα της διακίνησης των τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση. Παράλληλα, είναι ολοφάνερο ότι μόνο λόγω των συγκυριών, ή και ανταγωνιστικών σκοπιμοτήτων, αποκαλύφθηκε ό,τι μάθαμε για μια σειρά από διατροφικά σκάνδαλα. Η υπόθεση με την καρκινογόνα σάλτσα μεγάλης πολυεθνικής, τα χαλασμένα γιαούρτια της ΦΑΓΕ, με την πρακτική που εφάρμοσε ο ΕΦΕΤ να εξαντλήσει την αντίδρασή του στην ανταλλαγή ...επιστολών, η περίπτωση με τα μέλια που περιείχαν καρκινογόνο ουσία και ενώ ήταν γνωστό εδώ και χρόνια οι αρμόδιοι φορείς δεν τα απέσυραν, είναι μόνον ελάχιστες από τις περιπτώσεις, που επιβεβαιώνουν αυτό που τόνιζε και στην προχτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, «από τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Σχετικά με το πιο πρόσφατο θέμα του μελιού, οι εκπρόσωποι μελισσοκομικών συνεταιρισμών διαβεβαίωναν χτες, μετά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ότι το μέλι παραγωγής 2005 δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι η αντικατάσταση των κυψελών έχει ξεκινήσει από το 2003, όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα της δημιουργίας διχλωροβενζολίου από τη χρήση κηροσκωρίνης για τη συντήρησή τους. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός προσπάθησε να «κλείσει» το όλο θέμα με ανάλογες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από το θέμα των ελέγχων και το τι απογίνονται οι ποσότητες ακατάλληλων τροφίμων που κατάσχονται κατά καιρούς, μετά τα όσα σημειώνονται σε προχτεσινή ανακοίνωση της Νομαρχίας Πειραιά. Η σχετική ανακοίνωση - που εκδόθηκε προφανώς για να διαφημίσει το έργο της Νομαρχίας - αφ' ενός ανέφερε για τον εντοπισμό παρτίδας 6 τόνων καρκινογόνων φιστικιών από το Ιράν, αφ' ετέρου διατύπωνε την άποψη - καταγγελία ότι «ο ΕΦΕΤ κατά το παρελθόν έχει εγκρίνει την επανεξαγωγή προϊόντων ακατάλληλων έως επικίνδυνων να κυκλοφορήσουν στην κοινοτική αγορά, σε τρίτες χώρες αντί για την καταστροφή τους».

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε χτες ο «Ρ» να πάρει απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που αφήνονται να αιωρούνται στη σχετική ανακοίνωση, και για το χρόνο που εντοπίστηκαν τα επικίνδυνα φιστίκια και για τις επανεξαγωγές του ΕΦΕΤ, από το Γραφείο Τύπου, μας δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόχειρα τα σχετικά στοιχεία. Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι φανερό ότι η Νομαρχία για μια τόσο σοβαρή καταγγελία, η οποία μπορεί και να ευσταθεί, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αφού πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στη διακίνηση - με τη βούλα της κυβέρνησης και του ΕΦΕΤ - «ακατάλληλων έως επικίνδυνων» προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ