Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Εκβιάζουν για να αποφύγουν το πρόστιμο

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα πρόστιμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, λένε ξεδιάντροπα οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου

Σε ανοιχτό εκβιασμό προχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), οι οποίοι διαμήνυσαν απροκάλυπτα στην κυβέρνηση ότι θα επιβάλουν νέο κύμα ανατιμήσεων με πρόσχημα, αυτή τη φορά, τα πρόστιμα που εκκρεμούν σε βάρος τους από δύο καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το δεύτερο σαφές μήνυμα που διατύπωσαν ήταν πως εάν η κυβέρνηση πιστεύει πως κρατώντας ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού του ύψους των προστίμων δημιουργεί καθεστώς ομηρίας για τα σούπερ μάρκετ - εν όψει των ανατιμήσεων λόγω αύξησης του ΦΠΑ - πλανάται πλάνην οικτράν, γιατί ως «σοβαροί επιχειρηματίες» δεν είναι διατεθειμένοι να ενδώσουν σε κάτι τέτοιο, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Π. Παντελιάδης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το προεδρείο του Συνδέσμου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ ξεκαθάρισαν ότι πάνω απ' όλα «είμαστε επιχειρηματίες» και το ...«έλλειμμα» που θα δημιουργήσουν τα αναμενόμενα πρόστιμα βεβαίως και δε θα το καταβάλουν από τα κέρδη τους, αλλά «θα το πληρώσει η βιομηχανία και οι καταναλωτές». Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μ. Αποστόλου πρόσθεσε «σας δηλώνω ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να είναι αμέτοχη στην πληρωμή του προστίμου η βιομηχανία», αφήνοντας αιχμές για μερίδιο ευθύνης των βιομηχανιών στις δύο υποθέσεις «γιατί ό,τι κάναμε το κάναμε μαζί με τη βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αφορούσε τη συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών επτά μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εκπροσώπων 32 μεγάλων προμηθευτών το καλοκαίρι του 2004, για την οποία οι πρώτοι κατηγορήθηκαν ότι άσκησαν πιέσεις στους προμηθευτές να περιορίσουν τις παροχές σε πολυεθνική αλυσίδα, το προεδρείο του ΣΕΣΜΕ ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι: πρώτον στις περισσότερες περιπτώσεις οι προμηθευτές κατέχουν μερίδια αγοράς μέχρι και 95%, τέτοια δηλαδή που «δε σηκώνουν» πιέσεις. Δεύτερον, ότι από του 32 συμμετέχοντες στη συνάντηση προμηθευτές κλήθηκαν να καταθέσουν μόνο οι 11 και από αυτούς μόνο στων δύο τις καταθέσεις στηρίχτηκε η απόφαση της επιτροπής οι οποίες, μάλιστα, σύμφωνα με το ΣΕΣΜΕ, διαστρεβλώθηκαν. Τρίτον, ότι η συνάντηση δε ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ για να ασκηθούν πιέσεις, αλλά μια συνάντηση επιχειρηματιών με κοινά συμφέροντα. «Το έναυσμα δόθηκε από τους προμηθευτές», είπε ο Μ. Αποστόλου και το αντικείμενο της συνάντησης ήταν «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους τζίρους μας».

Μεταξύ άλλων, το προεδρείο του ΣΕΣΜΕ άφησε αιχμές για τον τρόπο και το χρόνο έκδοσης και δημοσιοποίησης της απόφασης της επιτροπής ανταγωνισμού που συνδέονται με τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και με τη δημιουργία εντυπώσεων για το θέμα της ακρίβειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ