ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μαντατοφόρος νέας αντιλαϊκής εφόδου

Απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και σε περικοπές κοινωνικών δαπανών

Πρότεινε να αυξηθούν κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «εθελοντικά»

  • Κ. Καραμανλής: Λαϊκή απαίτηση οι «μεταρρυθμίσεις παντού»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, που καιρό τώρα και ο ίδιος προτείνει, εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη νέα αντιλαϊκή έφοδο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «προσπέρασε» το φορολογικό γιουρούσι που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα αλλά δεν αρκούν» και έσπευσε να μπει στο «ψητό»: «Είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης», τόνισε. Δικαιολογώντας την «ανάγκη» της νεοφιλελεύθερης επέλασης χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση αλλά με ισχυρότερη δόση κινδυνολογίας: «Να ξαναγίνει η Ελλάς μια χώρα στην οποία να μπορούν να γίνουν επενδύσεις, μια χώρα που να παράγει και να ανταγωνίζεται. Αυτό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», αποφάνθηκε.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Βλέπω και ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης και όλη η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πάρουν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία και μόνο μπορούν να δώσουν μια καινούρια ελπίδα». Με «δεδομένη» τη νέα αντιλαϊκή επίθεση ο επίτιμος έσπευσε να υπογραμμίσει ορισμένες πλευρές και να καταθέσει τις δικές του εποικοδομητικές προτάσεις. Ζήτησε λοιπόν «να κοπούν οι δημόσιες σπατάλες», εννοώντας προφανώς τις κοινωνικές δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα δαπανών», καθώς και να γίνουν «αληθινές αποκρατικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις», και μέχρι τότε οι ΔΕΚΟ να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπέδειξε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό: Την παράταση κατά δύο χρόνια του εργάσιμου βίου. Προκειμένου να αποφευχθούν δυναμικές αντιδράσεις είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει εθελοντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε στην κυβέρνηση «να ψηφιστεί ένας νόμος με τον οποίο θα δίδεται εθελοντικά παράταση, για μια διετία, του ορίου ηλικίας, της τριακονταπενταετίας, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για όποιον το επιθυμεί». Και πρόσθεσε: «Ας αρχίσουμε από εκεί. Να επιτρέψουμε δύο χρόνια παραπάνω εθελοντικής εργασίας, διότι προς τα εκεί θα βαδίσουμε...».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τις δηλώσεις εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη δήλωση που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ ο Κ. Καραμανλής προσερχόμενος σε εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, ως ενισχυτική των θέσεών του.

«Φυσικοί σύμμαχοι» οι καπιταλιστές

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του εμφάνισε ως λαϊκή απαίτηση τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναγόρευσε σε φυσικούς συμμάχους της κυβέρνησης τους εργοδοτικούς φορείς. Αφού επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της το γνωστό διπλό στοίχημα «μείωση του ελλείμματος και νέα αναπτυξιακή πολιτική», κατέστησε σαφή τη βούλησή του να προχωρήσει σε νεοφιλελεύθερες «τομές»: Οι πολίτες, είπε, απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού, και πρόσθεσε: «Φυσικοί συνομιλητές και συνεργάτες της κυβέρνησης είναι οι θεσμοθετημένοι φορείς της οικονομίας, είναι οι δημιουργικές δυνάμεις και οι άνθρωποι της παραγωγής». Και κατέληξε: «Ο τόπος έχει επειγόντως ανάγκη από μια νέα, πραγματικά ισχυρή οικονομία, που επιτέλους να πατά σε γερά θεμέλια».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η φωνή του... Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων

«Αλλαγές» και «τομές» στην οικονομία ζήτησε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, που σημείωσε ότι χρειάζονται «διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας και της δημόσιας διοίκησης».

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τις φιλομονοπωλιακές θέσεις του κόμματός του υπογράμμισε ότι δεν είδε «το ΣΕΒ ικανοποιημένο από την οικονομία της χώρας μας», τονίζοντας ότι «μπροστά στις προκλήσεις που έχει η εποχή μας, σε μια παγκόσμια οικονομία, χρειάζονται και αλλαγές και τομές και στην οικονομία μας»!!

Μάλιστα ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τις «ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις», προκειμένου να προωθηθούν αυτές οι τομές. Οι χτεσινές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, κινούνται ακριβώς σ' αυτή τη λογική, της εξασφάλισης δηλαδή της «κοινωνικής συναίνεσης», που θα φέρουν τη σφραγίδα των ξεπουλημένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων για την αποδοχή των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών από τα λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, δεν εξέφρασε την αντίθεσή του στις αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της εργασίας, ούτε στις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «αναγκαίες», αλλά εξάντλησε την αντιπολιτευτική του κριτική στα «φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης», που, όπως ισχυρίστηκε, αν το «ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση δε θα έπαιρνε».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε έννοια κοινωνικής συναίνεσης με τα άδικα μέτρα που παίρνει», αφού, όπως πρόσθεσε, «είναι μέτρα γενικευμένης έμμεσης φορολογίας, φοροεισπρακτικά μέτρα, κοινωνικά άδικα και πλήττουν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι «αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ τροφοδοτούν την ακρίβεια στην αγορά και επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά» και σημείωσε ότι αυτή η πολιτική «οδηγεί μαθηματικώς σε ανεργία και σε εκτεταμένη φτώχεια». Ο ίδιος, απέδωσε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ στην «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης και σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι «είτε μέσω του Κ. Μητσοτάκη, είτε μέσω άλλων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα μέτρα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αναξιοπιστία και ανασφάλεια».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το μέλι και τα γιαούρτια, που απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και έκανε λόγο για «ολιγωρία» από την πλευρά της κυβέρνησης, αποδίδοντας σ' αυτή «πολιτικές ευθύνες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ο θεσμός του ΕΦΕΤ και ο Συνήγορος του Πολίτη», είναι θεσμοί που δημιούργησε το κόμμα του «για να ρυθμίζουν και να ελέγχουν την αγορά». Μάλιστα υποστήριξε ότι αν «υπήρχε μεγαλύτερη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας μ' αυτούς τους φορείς, θα είχαμε αποφύγει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αλλά και το διασυρμό σημαντικών ελληνικών προϊόντων».

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Ο,τι θέλει η Κομισιόν...

Υποδείξεις για συγκεκριμένες αλλαγές στο νόμο για το «βασικό μέτοχο» ζητά ουσιαστικά από την Κομισιόν η κυβέρνηση, επιδιώκοντας διακαώς το συμβιβασμό και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες των Βρυξελλών.

Το «παράθυρο» του συμβιβασμού θα διαγράφεται στην απαντητική επιστολή που στέλνει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα παραπέμψει τη χώρα στο ευρωδικαστήριο. Στην επιστολή που θα σταλεί σήμερα η κυβέρνηση αρχικά θα επικαλείται το Σύνταγμα και το εθνικό συμφέρον, αλλά όλη η επιχειρηματολογία της θα είναι συγκεντρωμένη στο να δείξει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο. Ετσι, θα υποστηρίζεται ότι ο νόμος δεν έρχεται σε αντίθεση με τον «ανταγωνισμό» της ΕΕ, δε δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα παρά μόνο σε ένα σημείο, όταν καθιερώνει το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη ΜΜΕ και προμηθευτή δημοσίου και αυτό για λόγους «υπέρτατου εθνικού συμφέροντος». Από την άλλη όμως θα ζητά από την Κομισιόν να αποσαφηνίσει σε ποια συγκεκριμένα σημεία του νόμου έχει ενστάσεις, έτσι ώστε να τα συζητήσει, δηλαδή να τα αλλάξει όπως επιθυμεί η ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα κυρίως γιατί δέχεται κατηγορίες, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ότι πυροδοτεί κλίμα ευρωσκεπτικισμού στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συντάκτης της απαντητικής επιστολής, υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλος, απέφυγε να κάνει την παραμικρή δήλωση όταν ρωτήθηκε σχετικά εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου: «Πρέπει να ξέρετε ότι, εκτός από το "βασικό μέτοχο", υπάρχουν πολλά βασικά θέματα για την κυβέρνηση», είπε με νόημα.

«ΛΙΣΤΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Ξέχασε» η κυβέρνηση...

Ασυνεπής στο χτεσινό ραντεβού, που η ίδια είχε καθορίσει, για την παράδοση των καταλόγων με τα ονόματα των δημοσιογράφων που απασχολούνταν στο δημόσιο, ήταν η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε δεσμευτεί ότι στις 5 Απρίλη, η κυβέρνηση θα έστελνε στην ΕΣΗΕΑ τα ονόματα των δημοσιογράφων που ουσιαστικά διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, χτες ήταν «εξαφανισμένος», προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για «μαγειρέματα» προκειμένου να καλυφθούν ορισμένοι «ημέτεροι» δημοσιογράφοι. Κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ανέφεραν ότι έχουν συγκεντρωθεί οι καταστάσεις από τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου αλλά επικαλούνταν καθυστέρηση στη μηχανογράφησή τους! Διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι σήμερα ή αύριο θα αποσταλούν στην ΕΣΗΕΑ. Ιδωμεν...

Θρασύτατοι εκφραστές του κεφαλαίου...

Συνάντηση, που επιβεβαίωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την αντεργατική κυβερνητική πολιτική από πιο συντηρητικές θέσεις ακόμα και από αυτές της ΝΔ, είχε χτες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ είχαν το θράσος να εγκαλέσουν τους συνδικαλιστές - λες και η ΑΔΕΔΥ είναι τσιφλίκι τους - γιατί δεν προωθούν τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα στο Δημόσιο!!! Δηλαδή, την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και όχι μόνον. Ενώ ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «αναγκαιότητες» τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το «Ευρωσύνταγμα», το Σύμφωνο Σταθερότητας και στρατηγική της Λισαβόνας.

Βέβαια, το θράσος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα βασίζεται και στη στάση των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν - και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο και σήμερα - άμεσα ή έμμεσα, την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΤΡΑ
Δυναμική πορεία ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

«Οχι στη νέα φοροεπιδρομή, της πλουτοκρατίας είναι εντολή». Με αυτό το σύνθημα, εργαζόμενοι και νεολαίοι, απάντησαν χτες βράδυ από την Πάτρα με μια δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση ενάντια στα λαϊκά στρώματα.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε στην πλ. Γεωργίου, μίλησε ο Διονύσης Αρβανιτάκης, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνοι και ένοχοι γιατί προωθούν και υπερασπίζονται, στο όνομα πάντα της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ντόπιας και ξένης, που είναι και η αιτία των λαϊκών προβλημάτων, της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων».

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κι εξόρμηση ενάντια στην ακρίβεια έγινε και στην Κεφαλονιά, στην πλ. Καμπάνας.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, ενάντια στην ακρίβεια και τη νέα αντιλαϊκή φοροεισπρακτική έφοδο της κυβέρνησης, καλεί η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, το λαό και τη νεολαία του νομού αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία των Λιονταριών.

-- Με αφορμή το νόμο για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που χτυπά ανελέητα τα λαϊκά στρώματα, οι ΚΟ ΕΒΕ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αχτίδας Αγρινίου του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση τη Δευτέρα, 11/4, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Αγρινίου. Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο Σπύρος Στριφτάρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ