Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μαντατοφόρος νέας αντιλαϊκής εφόδου

Απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και σε περικοπές κοινωνικών δαπανών

Πρότεινε να αυξηθούν κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης «εθελοντικά»

  • Κ. Καραμανλής: Λαϊκή απαίτηση οι «μεταρρυθμίσεις παντού»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Απόλυτα βέβαιος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών, που καιρό τώρα και ο ίδιος προτείνει, εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη νέα αντιλαϊκή έφοδο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ «προσπέρασε» το φορολογικό γιουρούσι που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με την αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα αλλά δεν αρκούν» και έσπευσε να μπει στο «ψητό»: «Είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της εργασίας, στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και στον τομέα της δημόσιας διοίκησης», τόνισε. Δικαιολογώντας την «ανάγκη» της νεοφιλελεύθερης επέλασης χρησιμοποίησε τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση αλλά με ισχυρότερη δόση κινδυνολογίας: «Να ξαναγίνει η Ελλάς μια χώρα στην οποία να μπορούν να γίνουν επενδύσεις, μια χώρα που να παράγει και να ανταγωνίζεται. Αυτό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», αποφάνθηκε.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Βλέπω και ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης και όλη η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πάρουν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία και μόνο μπορούν να δώσουν μια καινούρια ελπίδα». Με «δεδομένη» τη νέα αντιλαϊκή επίθεση ο επίτιμος έσπευσε να υπογραμμίσει ορισμένες πλευρές και να καταθέσει τις δικές του εποικοδομητικές προτάσεις. Ζήτησε λοιπόν «να κοπούν οι δημόσιες σπατάλες», εννοώντας προφανώς τις κοινωνικές δαπάνες, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα δαπανών», καθώς και να γίνουν «αληθινές αποκρατικοποιήσεις και όχι μετοχοποιήσεις», και μέχρι τότε οι ΔΕΚΟ να λειτουργούν ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, υπέδειξε το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό: Την παράταση κατά δύο χρόνια του εργάσιμου βίου. Προκειμένου να αποφευχθούν δυναμικές αντιδράσεις είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει εθελοντικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε στην κυβέρνηση «να ψηφιστεί ένας νόμος με τον οποίο θα δίδεται εθελοντικά παράταση, για μια διετία, του ορίου ηλικίας, της τριακονταπενταετίας, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για όποιον το επιθυμεί». Και πρόσθεσε: «Ας αρχίσουμε από εκεί. Να επιτρέψουμε δύο χρόνια παραπάνω εθελοντικής εργασίας, διότι προς τα εκεί θα βαδίσουμε...».

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τις δηλώσεις εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Ο Κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη δήλωση που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ ο Κ. Καραμανλής προσερχόμενος σε εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, ως ενισχυτική των θέσεών του.

«Φυσικοί σύμμαχοι» οι καπιταλιστές

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του εμφάνισε ως λαϊκή απαίτηση τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ αναγόρευσε σε φυσικούς συμμάχους της κυβέρνησης τους εργοδοτικούς φορείς. Αφού επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της το γνωστό διπλό στοίχημα «μείωση του ελλείμματος και νέα αναπτυξιακή πολιτική», κατέστησε σαφή τη βούλησή του να προχωρήσει σε νεοφιλελεύθερες «τομές»: Οι πολίτες, είπε, απαιτούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού, και πρόσθεσε: «Φυσικοί συνομιλητές και συνεργάτες της κυβέρνησης είναι οι θεσμοθετημένοι φορείς της οικονομίας, είναι οι δημιουργικές δυνάμεις και οι άνθρωποι της παραγωγής». Και κατέληξε: «Ο τόπος έχει επειγόντως ανάγκη από μια νέα, πραγματικά ισχυρή οικονομία, που επιτέλους να πατά σε γερά θεμέλια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ