Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή

Στα Κατεχόμενα κατηγορούν την Τουρκία ότι «ξεπουλά» την Κύπρο!

Η Λευκωσία απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων επιτίθεται φραστικά στην Αγκυρα ότι πιθανώς θα «ξεπουλήσει» τους Τουρκοκύπριους. Μια δήλωση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ίσως σηματοδοτεί παραπέρα εξελίξεις στον άξονα Τουρκίας - Κατεχομένων.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι προωθείται από πλευράς Γερμανών φόρμουλα παράτασης ενός χρόνου στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, είπε ότι υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει και εφαρμογή του. Αυτό, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε από την Κομισιόν με δηλώσεις αξιωματούχων της.

Την ίδια ώρα ο ψευδοπρωθυπουργός - και όπως όλα δείχνουν επόμενος «Πρόεδρος» - των Κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμμέσως πλην σαφώς επιτέθηκε εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και στο ερώτημα εάν κάποιος θα «πουλήσει» την Κύπρο, απάντησε ότι το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί σε Τούρκο πρωθυπουργό. Ακόμα δήλωσε ότι δε θέλει να δει τα παιδιά του να παντρεύονται με Ελληνοκυπρίους, ούτε να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι χωρίς να υπάρχει λόγος αναμείχθηκε στα εσωτερικά του ψευδοκράτους, εφαρμόζοντας την πολιτική της σύγκρουσης.

Ο Ταλάτ είχε κληθεί από το δημοσιογράφο της «Χουριέτ» να απαντήσει εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι θα «ξεπουλήσει» την Κύπρο. Η ερώτηση αυτή, απάντησε, πρέπει να υποβληθεί σε έναν Τούρκο πρωθυπουργό γιατί αυτός μπορεί να «πουλήσει» το νησί, «να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα» και να αποσύρει το στρατό. Κατά τον Ταλάτ, αυτό δεν είναι δυνατό να το πράξει ένας Τουρκοκύπριος «και ειδικά ένας Τουρκοκύπριος που έχει εκλεγεί από το λαό».

Οι δηλώσεις αυτές είτε στρέφονται προς το εσωτερικό, καθώς στα Κατεχόμενα οδεύουν προς «εκλογές» και ο Ταλάτ θέλει την ψήφο εθνικιστών και εποίκων. Είτε η κατοχική ηγεσία πιέζει την τουρκική κυβέρνηση να μη μετακινηθεί σπιθαμή από την αδιάλλακτη - αδιέξοδη στάση της, για να μη χάσουν κάποιοι στα Κατεχόμενα, και σε προσωπικό επίπεδο, όσα διατηρούν με την Κύπρο διχοτομημένη. Είτε οι κατοχικοί ηγέτες ανησυχούν ότι αυτή ακριβώς η στάση πιθανά να φέρνει και απώλειες σε διπλωματικό επίπεδο, και έτσι αρχίζουν να επιρρίπτουν αλλού ευθύνες, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, σε παρατήρηση ότι συμπεριφέρεται ψυχρά προς την Τουρκία, ο Ταλάτ ομολόγησε ότι κατά διαστήματα στράφηκε εναντίον της, λόγω της οικονομικής υποστήριξης που προσέφερε στον Ραούφ Ντενκτάς, με την παραχώρηση οικονομικών μέτρων, όταν οι πολιτικές του κυριαρχούσαν στην Τουρκία.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχει κυπριακό διαβατήριο αν και υπήρξαν περίοδοι, που αγαπήθηκε πολύ στο «νότο» - όπως αποκάλεσε την ελεύθερη Κύπρο - όταν ακόμη δεν είχε εισέλθει επαγγελματικά στην πολιτική. Ισχυρίστηκε ότι τότε του προτάθηκε η έκδοση διαβατηρίου αλλά αρνήθηκε για να μη χρησιμοποιηθεί αυτό εναντίον του στο μέλλον, ενώ κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι αυτός που προετοίμασε το έδαφος για τα κυπριακά διαβατήρια. Αν είχε περάσει το «σχέδιο Ανάν», τόνισε ο Ταλάτ, τώρα θα ήταν αυτός που θα εξέδιδε διαβατήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ