Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εκπαίδευση στην ανταγωνιστικότητα

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Πόσες δεκαετίες τώρα οι εργάτες καλούνται να δουλέψουν για την «ανταγωνιστικότητα». Σκυμμένο κεφάλι και τρέξιμο, διαρκής απώλεια στο εισόδημα, γονάτισμα. Τα κέρδη μόνο διαρκώς στην ανηφόρα. Αλλά η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι που ποτέ δεν πιάνεται. Γιατί δεν αφορά απλά στο αν θα δουλέψουν περισσότερο οι εργάτες, αλλά σ' ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων που καθορίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ καπιταλιστών. Εναν ανταγωνισμό που δεν έχει τέλος, ούτε ανάπαυλα. Το κόλπο είναι η διαρκής «εκπαίδευση» των εργατών έτσι που να θεωρούν την ανταγωνιστικότητα δική τους υπόθεση.

Σ' αυτήν την «εκπαίδευση» συνέβαλαν τα μέγιστα οι κατά καιρούς εργατοπατέρες, που σήμερα εμφανίζονται δήθεν έκθαμβοι να ανακαλύπτουν την Αμερική. Και να βάζουν κεντρικό στόχο τους την ήττα του ΠΑΜΕ. Σωστοί. Δεν μπορείς να υπερασπίσεις τα κέρδη του αφεντικού σου αν δε χτυπήσεις τον ταξικό του αντίπαλο. Αυτωνών ο ρόλος αποκαλύπτεται σχετικά εύκολα.

Το σύστημα χρειάζεται κάτι πιο ισχυρό, να δουλεύει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Θέλει από νωρίς εκπαιδευμένη την εργατική τάξη στις αξίες του καπιταλισμού. Εδώ βρίσκεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος. Πυρήνας και των σημερινών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, η ανταγωνιστικότητα. Σ' αυτήν εκπαιδεύονται καθημερινά τα παιδιά. Το ρουφιανιλίκι που πλασάρεται ως «αξιολόγηση των καθηγητών από τους μαθητές» είναι από τις επιμέρους επιπτώσεις. Το κεντρικό είναι η μάθηση στον ανταγωνισμό. Μόνο όταν έχεις περάσει μέσα σου ως δική σου αξία το «όλοι εναντίον όλων» μπορείς να δουλέψεις αποτελεσματικά για την ανταγωνιστικότητα του αφεντικού σου. Γι' αυτό είναι χαρούμενη η υπουργός που θα πάει στο Μπέργκεν με το νόμο για την αξιολόγηση στα χέρια. Εχει αναλάβει ιστορικό χρέος.

Κατά τ' άλλα, δικαίως, οι φροντιστηριάρχες έδωσαν πρώτοι την είδηση για τις εξετάσεις. Σε κάτι τέτοια φούμαρα βασίζεται το γόητρό τους.

Παρεμπιπτόντως, ας κάνει κάποιος το λογαριασμό: 80 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα. Το 60%, σύμφωνα με τον Κουκουλόπουλο της ΚΕΔΚΕ, πάει στα τρωκτικά, τι μένει για τους ανέργους; Σχήμα λόγου, βέβαια, οι άνεργοι, αφού κάθε μήνα κόβει κι εκατό χιλιάδες από δαύτους η στατιστική του υπουργείου Εργασίας. Σ' ένα πεντάμηνο δε θα υπάρχουν άνεργοι. Το χρήμα για τους άνεργους όμως;

Μεθαύριο, που ο κ. Μπαμπινιώτης θα παρουσιάσει τη νέα γραμματική της ελληνικής γλώσσας, ας περιλάβει στο λεξικό του το περιεχόμενο των λέξεων και τις έννοιες όπως περιγράφονται στα παρακάτω αποσπάσματα από το χτεσινό Τύπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επένδυση (2021-10-14 00:00:00.0)
Για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (2011-03-26 00:00:00.0)
Αλλο γειτονιά, άλλο «εφημερίδα» (2008-03-29 00:00:00.0)
Θέλουν τους εργαζόμενους καλοκουρδισμένα στρατιωτάκια (2006-09-24 00:00:00.0)
Η ανταγωνιστικότητα στην εκπαίδευση (2005-09-22 00:00:00.0)
Ο "Ρ" επιθυμώντας να διευκολύνει τους αναγνώστες του στην "παρακολούθη (1996-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ