Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ανταγωνιστικότητα στην εκπαίδευση

Εχουν το ψέμα για βαγγέλιο

Και όποιος το πίνει πιο πολύ διψά

(Δ. Γληνός)

Η λειτουργικότητα της διαβόητης ανταγωνιστικότητας, όπως είναι γνωστό, αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος. Ο Φρ. Ενγκελς στο έργο του «Η διαλεκτική της φύσης» τονίζει: Ο καπιταλισμός ακριβώς μεταφέρει τους νόμους της ζούγκλας στην κοινωνία και προσπαθεί να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολλών την αντίληψη ότι ο ισχυρός μυϊκά ή κοινωνικά επιβιώνει και ο αδύνατος χάνεται. Ετσι, παρουσιάζει το δίκιο του ισχυρότερου, την υπερεκμετάλλευση και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του σαν φυσική και κοινωνική νομοτέλεια.

Η πρόσφατη κοινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και της υπουργού Παιδείας (19/9/2005) για τη θέσπιση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα την «ανταγωνιστικότητα», που πρόκειται να διενεργηθεί μέχρι το τέλος του έτους στους μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου ολόκληρης της χώρας, αποτελεί ωμή ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση στο πλαίσιο του έτους ανταγωνιστικότητας 2005 που αποφάσισε ο ΣΕΒ στη συνεδρίασή του (26/5/2004).

Ολα αυτά σηματοδοτούν τις παρακάτω παρενέργειες:

  • Ο ανταγωνισμός, που εκδηλώνεται στην εκπαίδευση, μεταξύ των παιδιών, με τη βαθμοθηρία, τον ατομικισμό, τον στείρο παπαγαλισμό και την κατάλυση κάθε έννοιας συλλογικότητας, συνεργασίας και αγάπης, θα διογκωθεί και θα αναγορευτεί σε δόγμα το γνωστό μοτίβο «ο θάνατός σου η ζωή μου».
  • Μέσα στη δίνη του ανταγωνισμού τα πληγωμένα και χωρίς αυτοπεποίθηση παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα εσωτερικεύουν ανικανότητες που δεν έχουν από τη φύση, αλλά από την κοινωνική τους προέλευση. Κατά συνέπεια, θα νομιμοποιούν στη συνείδησή τους τον ταξικό τους ρόλο και θα στρέφονται μαζικά στην κατάρτιση χωρίς φιλοδοξίες, αφού θα είναι σίγουρα πως δεν παίρνουν με τίποτα τα γράμματα και έτοιμα να αποδεχτούν πιο άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής από τους γονείς τους.
  • Μέσα στο στρόβιλο της προπαγάνδας θα πούνε πως η ανταγωνιστικότητα μειώνει τις τιμές των προϊόντων και διασφαλίζει την ποιότητα. Σλόγκαν που αυτοδιαψεύδεται από τις ανατιμήσεις και τα συχνά φονικά τροφικά ατυχήματα.
  • Ανταγωνιστικότητα για τις σχολικές μονάδες σημαίνει ότι τα σχολεία θα εξωθούνται να επιβιώσουν ανταγωνιστικά προσελκύοντας ιδιωτικούς πόρους από τις επιχειρήσεις, την τοπική κοινωνία και τους γονείς.

Η εισβολή της ανταγωνιστικότητας στην εκπαίδευση είναι μια νέα πιο σκληρή ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση και επιχείρηση, που έχουν τελικό στόχο να πείσουν πως ο ανταγωνισμός, δηλαδή η ενίσχυση της κερδοσκοπίας και της εξουσίας των μονοπωλίων, ταυτίζεται με το γενικό, ατομικό και κοινωνικό συμφέρον και γι' αυτό θα πρέπει η εκπαίδευση να μετατραπεί σε ένα παζάρι με μεγάλη πελατεία, σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο της εργατικής δύναμης και της αναπαραγωγής της.

Να ακυρωθούν στην πράξη τα προγράμματα της ΕΕ (επιχειρηματικότητα, ευέλικτη ζώνη, αγωγή υγείας - καταναλωτή - περιβάλλοντος κ.ά.).

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για το μαθητικό διαγωνισμό.

Να γίνει το έτος 2005, έτος για να ανεβάσουμε ψηλά την πάλη για την Παιδεία του λαού.


Γιώργος ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ/ΔΕΕ στο ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ