Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Οικογένεια και νεολαία (ένα παράδειγμα)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εύστοχα υπογραμμίζεται στις Θέσεις της ΚΕ για τη Νεολαία μεταξύ των άλλων και ότι «...η ίδια η οικογένεια διαμορφώνει αντιλήψεις από τους εργοδοτικούς και κρατικούς ή υποτιθέμενους μη κρατικούς μηχανισμούς, από τους ευρωενωσιακούς επίσης, και με τη σειρά της γίνεται φορέας μετάδοσης των αντιλήψεων και πρακτικών της συναίνεσης, της υποταγής, της συμφιλίωσης με το σύστημα...».

Οταν το διάβαζα μου ήρθε στο μυαλό το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» αλλά και ένα από τα δεκάδες παραδείγματα «διαπαιδαγώγησης» της νεολαίας με τα πιστεύω και τις αρχές της κυρίαρχης ιδεολογίας με τη βοήθεια και της οικογένειας, παράδειγμα που μας έρχεται από ΗΠΑ και Αγγλία.

Στις χώρες αυτές (ευτυχώς όχι ακόμα στη χώρα μας) εκδηλώνεται στα μικροαστικά κυρίως στρώματα μια τάση που πλασάρεται σαν κάτι θετικό για την «ανεξαρτητοποίηση» των παιδιών, οι γονείς να ζητούν ενοίκιο από τα ίδια τους τα παιδιά όταν αυτά αρχίσουν να δουλεύουν, ενώ συνεχίζουν - αφού δεν τους φτάνουν τα λεφτά - να μένουν στο πατρικό τους σπίτι.

Μέσα από την οικογένεια ενισχύεται (ή και διαμορφώνεται) η αντίληψη ότι η κατοικία δεν είναι ένα δικαίωμα που πρέπει ο κάθε άνθρωπος να απαιτεί δωρεάν από το κράτος που ζει, αλλά ένα πανάκριβο εμπόρευμα που πρέπει να βρεις τρόπο να αγοράσεις για να ξεφύγεις από το ενοίκιο.

Στον καπιταλισμό «διαπαιδαγωγείσαι» (και φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό) ότι μπορείς να είσαι «ενοικιαστής» του σπιτιού που μένεις, ενώ η πλατφόρμα του ΠΑΜΕ για το ζήτημα αυτό είναι «δωρεάν ή φτηνή λαϊκή κατοικία, με ευθύνη του κράτους».

Προσοχή όμως, σ/φοι. Η «νέα τάξη», όπως και στις Θέσεις της ΚΕ τονίζεται, δεν έμεινε μόνο στο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», αλλά ανέπτυξε, επεξεργάστηκε και συνεχώς βελτιώνει και νέους μηχανισμούς άμεσης παρέμβασής της στη νεολαία προσπαθώντας να την αδρανοποιήσει, να την εξουδετερώσει, να την υποτάξει ιδεολογικά και να την κάνει να υιοθετήσει το μονόδρομο του καπιταλισμού, δηλαδή της σημερινής απάνθρωπης μισθωτής σκλαβιάς.

Οι θέσεις της ΚΕ, που θα εμπλουτιστούν παραπέρα και από το διάλογο που δημόσια ήδη άρχισε, στέκονται σχεδόν σε όλες τις πλευρές του ζητήματος νεολαία. Σαλπίζουν ηχηρά πως το όραμα για τη νεολαία δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

Βασίλης Σγουραμάνης, Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ