Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Η φωνή του... Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων

«Αλλαγές» και «τομές» στην οικονομία ζήτησε και χτες ο Γ. Παπανδρέου, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, που σημείωσε ότι χρειάζονται «διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας και της δημόσιας διοίκησης».

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τις φιλομονοπωλιακές θέσεις του κόμματός του υπογράμμισε ότι δεν είδε «το ΣΕΒ ικανοποιημένο από την οικονομία της χώρας μας», τονίζοντας ότι «μπροστά στις προκλήσεις που έχει η εποχή μας, σε μια παγκόσμια οικονομία, χρειάζονται και αλλαγές και τομές και στην οικονομία μας»!!

Μάλιστα ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει τις «ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις», προκειμένου να προωθηθούν αυτές οι τομές. Οι χτεσινές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, κινούνται ακριβώς σ' αυτή τη λογική, της εξασφάλισης δηλαδή της «κοινωνικής συναίνεσης», που θα φέρουν τη σφραγίδα των ξεπουλημένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων για την αποδοχή των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών από τα λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του, δεν εξέφρασε την αντίθεσή του στις αντεργατικές αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της εργασίας, ούτε στις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει «αναγκαίες», αλλά εξάντλησε την αντιπολιτευτική του κριτική στα «φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης», που, όπως ισχυρίστηκε, αν το «ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση δε θα έπαιρνε».

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η σημερινή κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε έννοια κοινωνικής συναίνεσης με τα άδικα μέτρα που παίρνει», αφού, όπως πρόσθεσε, «είναι μέτρα γενικευμένης έμμεσης φορολογίας, φοροεισπρακτικά μέτρα, κοινωνικά άδικα και πλήττουν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι «αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ τροφοδοτούν την ακρίβεια στην αγορά και επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά» και σημείωσε ότι αυτή η πολιτική «οδηγεί μαθηματικώς σε ανεργία και σε εκτεταμένη φτώχεια». Ο ίδιος, απέδωσε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ στην «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης και σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι «είτε μέσω του Κ. Μητσοτάκη, είτε μέσω άλλων, η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέα μέτρα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη αναξιοπιστία και ανασφάλεια».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με το μέλι και τα γιαούρτια, που απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του και έκανε λόγο για «ολιγωρία» από την πλευρά της κυβέρνησης, αποδίδοντας σ' αυτή «πολιτικές ευθύνες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «ο θεσμός του ΕΦΕΤ και ο Συνήγορος του Πολίτη», είναι θεσμοί που δημιούργησε το κόμμα του «για να ρυθμίζουν και να ελέγχουν την αγορά». Μάλιστα υποστήριξε ότι αν «υπήρχε μεγαλύτερη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας μ' αυτούς τους φορείς, θα είχαμε αποφύγει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας, αλλά και το διασυρμό σημαντικών ελληνικών προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ