ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κατήγγειλαν τη νέα αφαίμαξη

Η συνέχεια στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη

Ακούραστοι στους δρόμους, ξανά χτες, οι συνταξιούχοι
Ακούραστοι στους δρόμους, ξανά χτες, οι συνταξιούχοι
«960 ευρώ ζητούν τα γηρατειά, να ζούνε από τη σύνταξη κι όχι με ζητιανιά», «του ΛΑΦΚΑ τα κλεμμένα ζητάτε να μας φάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «δώστε πίσω τα κλεμμένα», διεκδίκησαν για ακόμα μια φορά, εκατοντάδες συνταξιούχοι της Αθήνας, που χτες το πρωί, ακούραστοι όπως κάθε φορά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Κατήγγειλαν αγανακτισμένοι τη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε βάρος των εισοδημάτων τους και με βροντερή φωνή δεσμεύτηκαν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Επόμενο ραντεβού των συνταξιούχων, οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στις 11 Μάη.

Με πικέτες φορεμένες στο λαιμό, που έγραφαν χαρακτηριστικά «για μας ψίχουλα, για τους βιομηχάνους καρβέλια», οι συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών τους ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, κατήγγειλε την πολιτική της ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για συνέχεια της πολιτικής που ακολουθείται όλα τα προηγούμενα χρόνια «με στόχο να γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτήν την πολιτική εμείς την καταδικάζουμε». Αναφερόμενος στα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ και στο παιχνίδι που παίζεται αυτές τις μέρες, τόνισε: «εμείς διεκδικούμε εδώ και τώρα με νομοθετική ρύθμιση να μας δώσουν πίσω όλα όσα μας έκλεψαν οι γαλάζιες και πράσινες κυβερνήσεις».

«Ακρίβεια, ανεργία, πληθωρισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε», φώναζαν, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε. Διεκδίκησαν ακόμα 15.000 ευρώ αφορολόγητο εισόδημα, να τους παρέχονται δωρεάν τα φάρμακα, να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας και να τους αποδοθούν τα οικογενειακά επιδόματα.

Η πορεία διέσχισε την αγορά στην οδό Αθηνάς, από εκεί στην Ευριπίδου, στη Σταδίου, την Πανεπιστημίου για να καταλήξει στην Ομόνοια. Εκεί ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βρίσκονται σε ετοιμότητα. «Τη μάχη θα τη δώσουμε σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Θα ξανασυναντηθούμε την Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ».

Στις 12 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη

Στο δρόμο του αγώνα βγαίνουν και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη 12 Απρίλη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αυτό αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησαν χτες και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των σωματείων συνταξιούχων, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΟΑΣΘ, ΟΤΑ, Τύπου και Χάρτου, Χαλυβουργών, ΙΚΑ Ασβεστοχωρίου, Επικουρικού Μετάλλου και ΝΑΤ.

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν τη νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, των εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Και δηλώνουν πως απέναντι σ' αυτή την πολιτική, δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής, παρά μόνο ο δρόμος του μαζικού και συντονισμένου αγώνα, ο δρόμος της πάλης για την ανατροπή της.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
«Πλάτες» στους εργολάβους

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου αφήνει στο απυρόβλητο την εργοδοσία και επιτίθεται στο ΠΑΜΕ

Την ίδια στιγμή που οι απολυμένες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο του Ρίου δίνουν αγώνα, μέσα κι έξω από το νοσοκομείο, για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με συμπαραστάτη τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η καρεκλοκένταυρη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου του Ρίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αντί να σταθεί στο πλευρό τους, ώς όφειλε, το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται με αήθεις χαρακτηρισμούς κατά του ΠΑΜΕ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους εργολάβους και την κυβερνητική πολιτική.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το εργοδοτικό και κυβερνητικό σωματείο, «στριμωγμένο» από το γεγονός ότι με τη στάση του έχει εκτεθεί στους εργαζόμενους όλου του νοσοκομείου - σε μια προσπάθεια να ελιχθεί, χαρακτηρίζει «προβοκατόρικη» τη στάση του ΠΑΜΕ, «προκειμένου - όπως αναφέρει - να έχει μικροκομματικά συμφέροντα».

Αμεση ήταν η απάντηση της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο του Ρίου, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο του Νοσοκομείου του Ρίου έχουν αναλάβει χρόνια τώρα εργολαβικά την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας. Αυτές οι δυνάμεις δέχτηκαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και έκαναν δικό τους μονόδρομο το μονόδρομο της ΕΕ και του κεφαλαίου. Συμφώνησαν με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, των πλυντηρίων, της ασφάλειας και με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει, ότι «όσο οι πλειοψηφίες στα Α'βάθμια σωματεία, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ είναι στα χέρια των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, τόσο τα δεινά των εργαζομένων θα πολλαπλασιάζονται. Είναι επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Και καταλήγοντας, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Εγκαταλείψτε τους. Τώρα, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ενιαία δράση και αγώνα για την ανατροπή των γαλαζοπράσινων αντιλαϊκών πολιτικών και των στηριγμάτων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα».


«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Μποναμάς στο κεφάλαιο

Περίπου σαν... «κοινωνική αποστολή» παρουσίασαν χτες την κατάργηση της σταθερής και πλήρους εργασίας στελέχη της κυβέρνησης

Απασχολησιμότητα, ευελιξία,... εθελοντισμός και «αυτοοργάνωση», είναι η επεξεργασμένη πρόταση της ΕΕ, στην οποία έχει υποταχτεί και η κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας που δημιουργεί στα λαϊκά στρώματα η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο λόγος για τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία ή αλλιώς «τρίτος τομέας της οικονομίας» και την «επιτακτική ανάγκη» για την ανάπτυξή της, όπως παρουσιάστηκε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ) του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι η λέξη κλειδί είναι η «απασχόληση» που παραπέμπει στους απασχολήσιμους, δηλαδή σε εργαζόμενους χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. Προβάλλοντας αυτό το αίτημα περί «απασχόλησης» ως κεντρικό, αναπτύσσουν στη συνέχεια το σχεδιασμό για την επίτευξή του, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν Ελληνες και ξένοι ομιλητές είναι ότι: «Η απασχόληση συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας μας. Η "κοινωνική οικονομία" συνδέεται άμεσα με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Κύριο μέλημά μας είναι να αυξηθεί η γυναικεία απασχόληση και αυτοαπασχόληση».

Εκαναν μάλιστα φιλότιμες προσπάθειες για να της αποδώσουν χαρακτηριστικά «κοινωνικής» αποστολής, κάνοντας λόγο για «αντιμετώπιση του αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, ΑμΕΑ κ.ά.), συμβολή στη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας». Ουσιαστικά, αυτό που διατυμπάνιζαν Ελληνες και ξένοι ευρωλάγνοι είναι τα εκατομμύρια ανέργων και εργαζόμενων της Ελλάδας και της ΕΕ, να γίνουν συν-εργάτες στο μοίρασμα της φτώχειας και της εξαθλίωσής τους.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Χ. Γραμματικόπουλο, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Απασχόλησης, να απαιτήσει από την πολιτεία την άμεση διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την «κοινωνική οικονομία» και να αναζητήσει συνένοχο - προκειμένου να βάλει ο ελληνικός λαός το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη - στο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς όπως υποστήριξε «είναι καθοριστικός για την ενεργοποίηση του ενδογενούς ανθρώπινου παράγοντα σε μια περιοχή».

Ενώ ένα από τα τραγελαφικά που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν το εξής: «Για να περιοριστεί η φτώχεια προωθείται πρόγραμμα διάθεσης μικρών δανείων σε πολύ φτωχούς ανθρώπους(!) για σχέδια αυτοαπασχόλησης», καθώς το 2005 σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηριστεί έτος μικροπίστωσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ