Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Μποναμάς στο κεφάλαιο

Περίπου σαν... «κοινωνική αποστολή» παρουσίασαν χτες την κατάργηση της σταθερής και πλήρους εργασίας στελέχη της κυβέρνησης

Απασχολησιμότητα, ευελιξία,... εθελοντισμός και «αυτοοργάνωση», είναι η επεξεργασμένη πρόταση της ΕΕ, στην οποία έχει υποταχτεί και η κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί τα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας που δημιουργεί στα λαϊκά στρώματα η πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο λόγος για τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία ή αλλιώς «τρίτος τομέας της οικονομίας» και την «επιτακτική ανάγκη» για την ανάπτυξή της, όπως παρουσιάστηκε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ) του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι η λέξη κλειδί είναι η «απασχόληση» που παραπέμπει στους απασχολήσιμους, δηλαδή σε εργαζόμενους χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. Προβάλλοντας αυτό το αίτημα περί «απασχόλησης» ως κεντρικό, αναπτύσσουν στη συνέχεια το σχεδιασμό για την επίτευξή του, καθώς ένα από τα πρώτα ζητήματα που φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν Ελληνες και ξένοι ομιλητές είναι ότι: «Η απασχόληση συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας μας. Η "κοινωνική οικονομία" συνδέεται άμεσα με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Κύριο μέλημά μας είναι να αυξηθεί η γυναικεία απασχόληση και αυτοαπασχόληση».

Εκαναν μάλιστα φιλότιμες προσπάθειες για να της αποδώσουν χαρακτηριστικά «κοινωνικής» αποστολής, κάνοντας λόγο για «αντιμετώπιση του αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, ΑμΕΑ κ.ά.), συμβολή στη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας». Ουσιαστικά, αυτό που διατυμπάνιζαν Ελληνες και ξένοι ευρωλάγνοι είναι τα εκατομμύρια ανέργων και εργαζόμενων της Ελλάδας και της ΕΕ, να γίνουν συν-εργάτες στο μοίρασμα της φτώχειας και της εξαθλίωσής τους.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Χ. Γραμματικόπουλο, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Απασχόλησης, να απαιτήσει από την πολιτεία την άμεση διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την «κοινωνική οικονομία» και να αναζητήσει συνένοχο - προκειμένου να βάλει ο ελληνικός λαός το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη - στο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς όπως υποστήριξε «είναι καθοριστικός για την ενεργοποίηση του ενδογενούς ανθρώπινου παράγοντα σε μια περιοχή».

Ενώ ένα από τα τραγελαφικά που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν το εξής: «Για να περιοριστεί η φτώχεια προωθείται πρόγραμμα διάθεσης μικρών δανείων σε πολύ φτωχούς ανθρώπους(!) για σχέδια αυτοαπασχόλησης», καθώς το 2005 σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηριστεί έτος μικροπίστωσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ