ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διατήρηση του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου

Από την ερχόμενη χρονιά προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας την αντικατάσταση των ΤΕΕ με τα Επαγγελματικά Λύκεια

Ενα σχολείο προσαρμοσμένο στις «κατευθύνσεις, τις οποίες καθορίζει η προσεκτική μελέτη των αναγκών της αγοράς εργασίας» προκύπτει από τον πολυδιαφημισμένο μετασχηματισμό των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβούλιου Παιδείας (ΕΣΥΠ), όπου παρουσιάστηκε η σχετική εισήγηση για τον τύπο σχολείου που το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να εφαρμόσει από του χρόνου. Με «κορόνες» περί αναβάθμισης της Τεχνικής Τπαγγελματικής Εκπαίδευσης και με το δέλεαρ της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας διατηρεί - και στην ουσία ενισχύει - το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο: Λύκειο για όσους θα εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Τεχνική Εκπαίδευση για όσους «δεν παίρνουν τα γράμματα»... Επιλογή που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις για πραγματική, ισότιμη μόρφωση.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Το υπουργείο δεν παραλείπει να συνοδεύει με αναφορές στη «διά βίου κατάρτιση» το προτεινόμενο σχέδιο που, όπως σημειώνεται, «λαμβάνει υπόψη την αναγκαία «ευελιξία» και «προσαρμοστικότητα» που πρέπει να χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι για σημαντικά τμήματα του εργατικού δυναμικού, η άσκηση ενός μόνο επαγγέλματος στη διάρκεια της ζωής αποτελεί παρελθόν και έτσι «οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλές φορές στη ζωή τους επαγγελματική εκπαίδευση».

Ενταγμένο λοιπόν στη στρατηγική δημιουργίας μιας στρατιάς εργατικού δυναμικού, που θα είναι «ευέλικτο» και «ειδικευμένο» το ΕΠΑΛ, όπως και τα ΤΕΕ, θα παρέχει δεξιότητες αντί για στέρεη ολοκληρωμένη γνώση. Αυτή είναι η χιλιοδιακηρυγμένη απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική.

Ομως η απάντηση στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες βρίσκεται σε ένα σχολείο που θα παρέχει ισότιμα, δημόσια και δωρεάν ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως την ηλικία των 18 χρόνων, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Και πάνω στο υπόβαθρο μιας ουσιαστικής και στέρεης γενικής μόρφωσης, κοινής για όλους, θα πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το περιεχόμενο αποκαλύπτει

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι αυτό που προωθεί είναι μέτρο παραπέρα ταξικής διαφοροποίησης των μαθητών, δείχνει ιδιαίτερη επιμονή να πείσει ότι πρόκειται για σχολείο ισότιμο προς ενιαίο Λύκειο.

Κάτι που αναιρείται ακόμα και από τη δομή και το περιεχόμενό του, όπως γενικόλογα παρουσιάστηκε χτες:

Στην Α' τάξη του ΕΠΑΛ το 55-60% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας θα αντιστοιχούν σε γενικής παιδείας και επιλογής και το υπόλοιπο 40-45% στα μαθήματα επαγγελματικής υποδομής.

Στη Β' τάξη μειώνεται στο 45-50% το σύνολο των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και φτάνει στο 35% στη Γ' τάξη.

Οσοι τελειώνουν την Α' τάξη θα μπορούν να εγγράφονται στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ ή στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου. Παράλληλα, οι μαθητές που ολοκλήρωσαν την Α' τάξη του Ενιαίου Λυκείου μπορούν να εγγράφονται στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ μετά από παρακολούθηση εντατικού ταχύρυθμου προγράμματος σε μαθήματα επαγγελματικής υποδομής της Α' τάξης.

Ωστόσο οι απόφοιτοι της Β' τάξης του ΕΠΑΛ, σε περίπτωση που θελήσουν να συνεχίσουν στο Ενιαίο Λύκειο, είναι υποχρεωμένοι να πάνε στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου, γεγονός που είναι ενδεικτικό και της δήθεν «ισοτιμίας» μεταξύ των δύο σχολείων.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ θα μπορούν να εισάγονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με σύστημα ανάλογο με εκείνο των πανελλαδικών εξετάσεων του Ενιαίου Λυκείου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει ισότιμους όρους και προϋποθέσεις με τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει προσανατολισμένο και να απευθύνεται σε αυτούς που θα εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλωστε και αυτή η δυνατότητα εισαγωγής στα ΤΕΙ, που έχει δοθεί σήμερα στους αποφοίτους των ΤΕΕ, αποδείχτηκε δώρον - άδωρον, αφού ένα μικρό μόνο ποσοστό εισάγεται σε αυτά.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Στείλτε μήνυμα ελπίδας και αντίστασης»!

Με πείσμα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία συνεχίζουν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών οι νέοι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, στη Θεσσαλία. Χτες, στη Λάρισα, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων που αποφασίστηκαν ενόψει των εκλογών, έγινε η εκδήλωση με θέμα «ΕΕ - Αυτά που γίνονται για μας χωρίς εμάς», που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Ομιλητής ήταν ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε τους σπουδαστές να δουν πίσω από τα ωραία συνθήματα, που πλασάρουν οι δυνάμεις της «ευρω-λαγνείας» (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), σχετικά με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πείρα τους από τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ έδειξε πως πίσω από τα μεγάλα λόγια ήταν η υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση των σπουδών, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. «Οι σπουδαστές - επισήμανε - έχουν τις δικές τους εμπειρίες, που μπορούν να τους βοηθήσουν να κρίνουν σωστά».

Επίσης, σημείωσε πως πίσω από τον λεγόμενο εξευρωπαϊσμό της εκπαίδευσης, στη βάση των κατευθύνσεων της Μπολόνια, κρύβονται και πάλι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για φτηνό εργατικό δυναμικό, ελαστικές μορφές απασχόλησης και μια Παιδεία εμπόρευμα, που θα οδηγεί στη διά βίου αμάθεια κι εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά το «ευρωσύνταγμα», ο Ελ. Βαγενάς υπογράμμισε τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, που προβάλλει, όπως είπε, εξαιτίας του ίδιου του αντιδραστικού περιεχομένου, του κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού υπόβαθρου της καπιταλιστικής ΕΕ.

Στην «πλούσια» συζήτηση που ακολούθησε στην εκδήλωση ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στο γιατί είναι αυταπάτη η ιδέα ενός καλύτερου «ευρωσυντάγματος», αλλά και στις δυνατότητες κατακτήσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού, ενώ απάντησε στις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που το ΚΚΕ τη συνδέει με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, της Ελλάδας του σοσιαλισμού. Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός πως οι υπόλοιπες νεολαιίστικες οργανώσεις που δρουν στο ΤΕΙ (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) έχουν απαξιώσει την πολιτική αντιπαράθεση, διοργανώνοντας μόνο πάρτι, προσπαθώντας έτσι να αμβλύνουν τα πολιτικά κριτήρια της σπουδάζουσας νεολαίας. Και κάλεσε τους σπουδαστές να στείλουν στις 13 Απρίλη ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση ΝΔ και στην αντιλαϊκή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας την ΠΚΣ.

ΚΝΕ - ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στη Νομική Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα Πολίτου, με θέμα: «Ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα», θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

-- Στο Φαρμακευτικό Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα Δ2, με θέμα: «Ο κοινωνικός ρόλος του επιστήμονα φαρμακοποιού», θα μιλήσει ο Γιάννης Καβαλάρης, στέλεχος της Οργάνωσης Φαρμακοποιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

-- Στη Ρόδο, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις 6.30 μ.μ., με θέμα: «Οχι στην αξιολόγηση, στην Παιδεία εμπόρευμα, στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης», θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απόψε το γλέντι του ΠΑΜΕ

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ Αθήνας προσκαλούν τους εκπαιδευτικούς και φίλους να πάρουν μέρος απόψε στο γλέντι που θα κάνουν στο νυχτερινό κέντρο «Ερμηνείες» (Βουλιαγμένης 63 και Κέλσου 5). Η τιμή πρόσκλησης είναι 20 ευρώ, για ένα κεφάτο πρόγραμμα, με τον Αγάθωνα, την Δούκισσα, την Θ. Στίγκα, την Κ. Τσιρίδου και τον Θ. Παπαδόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ