Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διατήρηση του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου

Από την ερχόμενη χρονιά προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας την αντικατάσταση των ΤΕΕ με τα Επαγγελματικά Λύκεια

Ενα σχολείο προσαρμοσμένο στις «κατευθύνσεις, τις οποίες καθορίζει η προσεκτική μελέτη των αναγκών της αγοράς εργασίας» προκύπτει από τον πολυδιαφημισμένο μετασχηματισμό των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβούλιου Παιδείας (ΕΣΥΠ), όπου παρουσιάστηκε η σχετική εισήγηση για τον τύπο σχολείου που το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να εφαρμόσει από του χρόνου. Με «κορόνες» περί αναβάθμισης της Τεχνικής Τπαγγελματικής Εκπαίδευσης και με το δέλεαρ της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας διατηρεί - και στην ουσία ενισχύει - το διπλό ανισότιμο σχολικό δίκτυο: Λύκειο για όσους θα εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Τεχνική Εκπαίδευση για όσους «δεν παίρνουν τα γράμματα»... Επιλογή που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις για πραγματική, ισότιμη μόρφωση.

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Το υπουργείο δεν παραλείπει να συνοδεύει με αναφορές στη «διά βίου κατάρτιση» το προτεινόμενο σχέδιο που, όπως σημειώνεται, «λαμβάνει υπόψη την αναγκαία «ευελιξία» και «προσαρμοστικότητα» που πρέπει να χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, παίρνοντας σαν δεδομένο ότι για σημαντικά τμήματα του εργατικού δυναμικού, η άσκηση ενός μόνο επαγγέλματος στη διάρκεια της ζωής αποτελεί παρελθόν και έτσι «οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αλλάξουν πολλές φορές στη ζωή τους επαγγελματική εκπαίδευση».

Ενταγμένο λοιπόν στη στρατηγική δημιουργίας μιας στρατιάς εργατικού δυναμικού, που θα είναι «ευέλικτο» και «ειδικευμένο» το ΕΠΑΛ, όπως και τα ΤΕΕ, θα παρέχει δεξιότητες αντί για στέρεη ολοκληρωμένη γνώση. Αυτή είναι η χιλιοδιακηρυγμένη απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβερνητική πολιτική.

Ομως η απάντηση στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες βρίσκεται σε ένα σχολείο που θα παρέχει ισότιμα, δημόσια και δωρεάν ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως την ηλικία των 18 χρόνων, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Και πάνω στο υπόβαθρο μιας ουσιαστικής και στέρεης γενικής μόρφωσης, κοινής για όλους, θα πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν επαγγελματική Εκπαίδευση.

Το περιεχόμενο αποκαλύπτει

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι αυτό που προωθεί είναι μέτρο παραπέρα ταξικής διαφοροποίησης των μαθητών, δείχνει ιδιαίτερη επιμονή να πείσει ότι πρόκειται για σχολείο ισότιμο προς ενιαίο Λύκειο.

Κάτι που αναιρείται ακόμα και από τη δομή και το περιεχόμενό του, όπως γενικόλογα παρουσιάστηκε χτες:

Στην Α' τάξη του ΕΠΑΛ το 55-60% του συνόλου των ωρών διδασκαλίας θα αντιστοιχούν σε γενικής παιδείας και επιλογής και το υπόλοιπο 40-45% στα μαθήματα επαγγελματικής υποδομής.

Στη Β' τάξη μειώνεται στο 45-50% το σύνολο των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και φτάνει στο 35% στη Γ' τάξη.

Οσοι τελειώνουν την Α' τάξη θα μπορούν να εγγράφονται στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ ή στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου. Παράλληλα, οι μαθητές που ολοκλήρωσαν την Α' τάξη του Ενιαίου Λυκείου μπορούν να εγγράφονται στη Β' τάξη του ΕΠΑΛ μετά από παρακολούθηση εντατικού ταχύρυθμου προγράμματος σε μαθήματα επαγγελματικής υποδομής της Α' τάξης.

Ωστόσο οι απόφοιτοι της Β' τάξης του ΕΠΑΛ, σε περίπτωση που θελήσουν να συνεχίσουν στο Ενιαίο Λύκειο, είναι υποχρεωμένοι να πάνε στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου, γεγονός που είναι ενδεικτικό και της δήθεν «ισοτιμίας» μεταξύ των δύο σχολείων.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου, οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ θα μπορούν να εισάγονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με σύστημα ανάλογο με εκείνο των πανελλαδικών εξετάσεων του Ενιαίου Λυκείου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει ισότιμους όρους και προϋποθέσεις με τους αποφοίτους του Ενιαίου Λυκείου, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει προσανατολισμένο και να απευθύνεται σε αυτούς που θα εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλωστε και αυτή η δυνατότητα εισαγωγής στα ΤΕΙ, που έχει δοθεί σήμερα στους αποφοίτους των ΤΕΕ, αποδείχτηκε δώρον - άδωρον, αφού ένα μικρό μόνο ποσοστό εισάγεται σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ