Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Στείλτε μήνυμα ελπίδας και αντίστασης»!

Με πείσμα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία συνεχίζουν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών οι νέοι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, στη Θεσσαλία. Χτες, στη Λάρισα, στα πλαίσια των πολύμορφων δραστηριοτήτων που αποφασίστηκαν ενόψει των εκλογών, έγινε η εκδήλωση με θέμα «ΕΕ - Αυτά που γίνονται για μας χωρίς εμάς», που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Ομιλητής ήταν ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε τους σπουδαστές να δουν πίσω από τα ωραία συνθήματα, που πλασάρουν οι δυνάμεις της «ευρω-λαγνείας» (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), σχετικά με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πείρα τους από τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ έδειξε πως πίσω από τα μεγάλα λόγια ήταν η υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση των σπουδών, τα πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. «Οι σπουδαστές - επισήμανε - έχουν τις δικές τους εμπειρίες, που μπορούν να τους βοηθήσουν να κρίνουν σωστά».

Επίσης, σημείωσε πως πίσω από τον λεγόμενο εξευρωπαϊσμό της εκπαίδευσης, στη βάση των κατευθύνσεων της Μπολόνια, κρύβονται και πάλι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για φτηνό εργατικό δυναμικό, ελαστικές μορφές απασχόλησης και μια Παιδεία εμπόρευμα, που θα οδηγεί στη διά βίου αμάθεια κι εκμετάλλευση των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά το «ευρωσύνταγμα», ο Ελ. Βαγενάς υπογράμμισε τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, που προβάλλει, όπως είπε, εξαιτίας του ίδιου του αντιδραστικού περιεχομένου, του κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού υπόβαθρου της καπιταλιστικής ΕΕ.

Στην «πλούσια» συζήτηση που ακολούθησε στην εκδήλωση ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στο γιατί είναι αυταπάτη η ιδέα ενός καλύτερου «ευρωσυντάγματος», αλλά και στις δυνατότητες κατακτήσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού, ενώ απάντησε στις πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την πάλη για αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που το ΚΚΕ τη συνδέει με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, της Ελλάδας του σοσιαλισμού. Τέλος, καυτηρίασε το γεγονός πως οι υπόλοιπες νεολαιίστικες οργανώσεις που δρουν στο ΤΕΙ (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) έχουν απαξιώσει την πολιτική αντιπαράθεση, διοργανώνοντας μόνο πάρτι, προσπαθώντας έτσι να αμβλύνουν τα πολιτικά κριτήρια της σπουδάζουσας νεολαίας. Και κάλεσε τους σπουδαστές να στείλουν στις 13 Απρίλη ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση ΝΔ και στην αντιλαϊκή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας την ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ