ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
«Χιονονιφάδες»!

του Πίτερ Μπρουκς («The Times» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»)
του Πίτερ Μπρουκς («The Times» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»)
Ετσι λένε τους νεκρούς που μαζεύουν αυτή την περίοδο στο πάρκο Σοκολνίκι, στη Μόσχα. Είναι οι νεκροί που όλο το χειμώνα έμεναν κρυμμένοι κάτω από το χιόνι. Βγαίνουν στην επιφάνεια με το ανοιξιάτικο λιώσιμο του χιονιού. «Αρκετές φορές είναι κάποιος άστεγος, άλλες είναι σίγουρα φόνος από επαγγελματία. Υποθέτω ότι η ελευθερία έχει τα υπέρ και τα κατά της», λέει ένας από τους φύλακες του πάρκου (ρεπορτάζ παραμέσα).

Η ελευθερία έχει τα πάνω της αυτή την περίοδο.

Στην Αφρική είναι ελεύθεροι να πεθαίνουν από AIDS αρκεί να μη χρησιμοποιούν προφυλακτικά. Το έχει απαγορέψει ο Πάπας. Που ως γνωστόν ήταν υπέρμαχος και στη μάχη κατά του... ανελεύθερου σοσιαλισμού. Σ' αυτόν αφιερωμένο και το σκίτσο και το ρεπορτάζ από τη Μόσχα. Ετσι, για κατευόδιο, μια και δε θα πάμε στη Ρώμη.

Για την ελευθερία το εγκώμιο και του Μητσοτάκη και του Ψυχάρη. Υπέρ του δικαιώματος να πεθαίνεις... ελεύθερος δουλεύοντας.

Υπέρ της ελευθερίας και η είδηση για την κάνναβη. Προς θεού, δεν πρόκειται για καλλιέργεια κλίματος. Είναι καλός ο σκοπός, ιατρικός. Κάτι σαν «ντεπόν» και «νιφλαμόλ» είναι το κανναβουράκι.

Σύντομα τα άλλα: Ο ΟΑΕΔ μετρά μόνο εγγεγραμμένους ανέργους, δηλαδή τους λίγους και η ΕΣΥΕ δε μετρά καν ανέργους, στατιστική σε δείγμα πληθυσμού κάνει. Ετσι μαγειρεύεται η μείωση της ανεργίας. Κατανοητή και η ντροπή του Αλαβάνου. Κοντός ψαλμός η 13η Απρίλη και η κάλπη πάλι θα δείξει πάτο για το «Δίκτυο» του ΣΥΝ.


ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

ΓΙΑ ΕΝΑ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ: «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για παράταση του ορίου της 35ετίας εάν το επιθυμεί ένας υπάλληλος για δύο ακόμη χρόνια, δεν είναι κατ' ανάγκην αποκρουστέα. Αντιθέτως, μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασία - ασφάλιση - συνταξιοδότηση (...) Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι υποχρεώνονται να αποχωρούν σε σύνταξη οι καθηγητές ΑΕΙ που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έστω και αν επιθυμούν να παραμείνουν λ.χ. ως το 70ον έτος της ηλικίας τους» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΓΛΕΝΤΙΑ: «Εθελούσια παραμονή στην εργασία πέραν της 35ετίας. Εκεί, μέχρι να κλείσεις τα εξήντα επτά. Τρελοί από τη χαρά οι γηραιοί. Αφιερώνουν ο ένας στον άλλον στα τηλέφωνα: "Στου παραδείσου τα μπουζούκια θα με πας και αφού χορέψουμε και πάψει ο σαματάς". Διότι μέχρι τα εξήντα επτά, κάποιοι θα το 'χουνε ολοκληρώσει το "δρόμο παίρνω - δρόμο αφήνω" προς τα ανώτερα τα στρώματα. Να βρε γιατί το σκέφτηκε ο επίτιμος, γιατί έχει ένα πονόψυχο στις χήρες» (η Πόπη Χατζηδημητρίου στη «ΧΩΡΑ»).

Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΜΟΥ Ο ΨΕΥΤΗΣ: «Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα θετικά και αποδεικνύουν ότι ο κυβερνητικός στόχος για μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός (...) τα στοιχεία που δείχνουν μείωση τόσο της εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ όσο και της ανεργίας που καταγράφει η ΕΣΥΕ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία» (η είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΠΟ ΤΟΤΕ... «Στις 24 Δεκέμβρη 1960 μία ομάδα 100 ΕΚΟΦιτών μπουκάρει στα γραφεία της εφημερίδας "Μακεδονία" και τα κάνει λίμπα (...) Λίγα 24ωρα μετά τα γεγονότα η εφημερίδα δημοσιεύει δύο φωτογραφίες με τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων να φωτογραφίζονται με τον Κων. Καραμανλή (...) Σαράντα πέντε χρόνια μετά η μία από τις φωτογραφίες αυτές γίνεται... περίεργα επίκαιρη. Ο ένας από τους ΕΚΟΦίτες ο Νίκος Κατσαρός δεν είναι άλλος από τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΦΕΤ. Ο άλλος είναι ο Κυριάκος Φιλίππου της ΦΑΓΕ φοιτητής τότε της σχολής χημικών μηχανικών, στέλεχος της ΕΡΕΝ!» (η αποκάλυψη στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ κατά της διαπλοκής

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΖΗΤΗΣΕ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τις καταστάσεις του ΙΚΑ για το 2004

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΔΙΩΞΕΩΝ σε 11 νομούς

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΩΞΕΙΣ για κύκλωμα «ελληνοποίησης»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διαθήκες για τον... Παράδεισο

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Η κωμωδία έγινε δράμα»

ΕΘΝΟΣ: ΤΟΡΠΙΛΙΣΑΝ τη μείωση της θητείας

Η ΑΥΓΗ: Θριαμβολογούν γιατί ξέχασαν τις υποσχέσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλίμα πόλωσης από το ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Πόθεν έσχες για όλους και αναδρομικά

Η ΧΩΡΑ: Εθελουσία στον ΟΤΕ, πιλότος για όλες τις ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ζητούν συναίνεση για ασφαλιστικό - εργασιακό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ μέτρα ζητάει η ΕΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ η επιλογή των εργαζομένων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με το σπαθί τους!

«Εργαζόμενοι στα βιομηχανικά αέρια: Με το σπαθί τους! Κέρδισαν την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης ύστερα από δέκα μέρες απεργίας» (η είδηση μόνο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ψιλό γαζί

«Η ευχάριστη είδηση της ημέρας είναι ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόταση, από κανέναν απολύτως φορέα, για κάποιον καινούριο φόρο, παρότι έχουν περάσει ήδη τρεις μέρες από τον παλιό και δημιουργείται, νομίζω, ανάγκη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων» (το σχόλιο στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Κάνει και για τον πονόδοντο!

«Η κύρια δραστική ουσία της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης που φράζει αρτηρίες και προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό (...) η επιστημονική ομάδα που έκανε την έρευνα διαπίστωσε ότι η ουσία δέλτα -9- τετραϋδροκαναβινόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οσα δε φτάνει η αλεπού

«Είναι ντροπή εδώ και 15 χρόνια το φοιτητικό κίνημα να μένει χωρίς συγκρότηση, με γελοιογραφική έκφραση αυτού την έκδοση σε κάθε εκλογές διαφορετικών αποτελεσμάτων από τις κατεστημένες φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στα τρία μεγάλα κόμματα» (ο Αλ. Αλαβάνος/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

...

«Καρυάτιδες, τα πιο φθηνά... μοντέλα» (ο τίτλος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ