ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλιέται ο ΟΠΑΠ

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση εκτός από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας στο Δημόσιο, βιάζεται να επικυρώσει τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Με δυο ονομαστικές ψηφοφορίες την Τρίτη - που θα αφορούν τις τροπολογίες για τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, αλλά και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ - αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Βουλή, η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 2005 για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στο Δημόσιο. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης εξέφρασε χτες την αντίθεσή του στη νέα παροχή μετοχών του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Σταύρος Σκοπελίτης, «με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια παραπέρα εκποίηση των μετοχών του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες, μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής της από το 51% στο 34%. Μιλάμε για ουσιαστικό ξεπούλημα του ΟΠΑΠ». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αν και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα «θα λειτουργήσει και ως κίνηση διευκόλυνσης προς το κεφάλαιο για την απόκτηση σε επόμενη φάση του πλειοψηφικού πακέτου και της διαχείρισης της ΟΠΑΠ ΑΕ». Μάλιστα εκτίμησε ότι «η διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να σχετίζεται με την πορεία Οδηγίας της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «μιλάμε για την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση του Χρηματιστηρίου, με συνολικά κέρδη 738,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2004, παρουσιάζει μιαν αύξηση της κερδοφορίας της κατά 93,6%». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε και στα νέα φορολογικά μέτρα λέγοντας ότι «αποτελούν ένα πραγματικό γιουρούσι φόρων», σημειώνοντας πως «η αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα σηματοδότησε ήδη ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων».

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψε η γνωστή δικομματική κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Οικονομίας και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη. Ο τελευταίος αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τέτοια έκανε και ο Μπαρόζο κι έψαχνε να βρει το ποσοστό του κόμματος του στις εκλογές», ενώ άφησε αιχμές για το θέμα των «επιλεκτικών αυξήσεων» στα τσιγάρα, λέγοντας ότι βρισκόμαστε «ενώπιον σκανδάλων». Από την πλευρά του ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε τον Γ. Φλωρίδη για «λαϊκισμό, μικροπολιτική και κινδυνολογία», κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί «δε ζητάει ούτε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας», ενώ «κρύβατε τα χρέη και τα ελλείμματα της οικονομίας».

ΤΙΜΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Μεγάλες ανατιμήσεις το Φλεβάρη

Μεγάλες αυξήσεις τιμών - οι μεγαλύτερες που παρατηρούνται από τις αρχές του 2002 - καταγράφονται στα βιομηχανικά εμπορεύματα το μήνα Φλεβάρη, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι αυξήσεις αγκαλιάζουν και κλάδους εκτός της ενέργειας, η οποία βέβαια βρίσκεται στην πρώτη θέση των ανατιμήσεων. Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ εν μέρει αποκαλύπτουν τους αίτιους του μεγάλου κερδοσκοπικού κύματος που πλήττει την αγορά με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ανατιμήσεις οι οποίες δικαιολογούνται και αποδίδονται στην εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου...

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (παρακολουθεί τις τιμές χωρίς τον ΦΠΑ, με τις οποίες πωλούν οι βιομήχανοι στο χονδρεμπόριο και στο λιανεμπόριο) το μήνα Φλεβάρη, σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση, σημείωσε αύξηση 4,1%, έναντι αυξήσεων 0,8% και 3,5% που είχαν σημειωθεί στις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων ετών. Για την εσωτερική αγορά, όμως, οι τιμές παραγωγού εμφανίζουν άνοδο 4,6%, ενώ, αντίθετα, για τα βιομηχανικά εμπορεύματα που εξάγονται η ετήσια αύξηση περιορίζεται στο 2,9%. Το μήνα Φλεβάρη, ως προς το Γενάρη, παρατηρήθηκε αύξηση 0,8%, έναντι αυξήσεων 0,1% και 0,7% που είχαν σημειωθεί τα δύο προηγούμενα έτη. Τέλος, σε μέσα επίπεδα οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν κατά 4,3%, έναντι αυξήσεων 1,3% και 2,2% τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το δωδεκάμηνο Φλεβάρη '05/'04, στους επιμέρους κλάδους σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις τιμών:

  • Στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 3,7%
  • Στα κεφαλαιουχικά αγαθά 3,7%
  • Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 3,1%
  • Στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά 0,1%
  • Στα ενεργειακά αγαθά 11,6%
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Φορομποναμάδες για τους ισχυρούς

Στη ρότα της αξιοποίησης των χαριστικών ρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι τραπεζικοί όμιλοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι για τα επόμενα χρόνια (2005 και 2006) θα πετύχει μείωση της φορολογίας των κερδών μετά τη «συγχώνευση» με την «Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου» (ΕΕΧ). Σε ανάλογες «συγχωνεύσεις» με θυγατρικές εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει και άλλες τράπεζες, προκειμένου να πάρουν τους φορομποναμάδες, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, στα οποία φορτώνονται και νέα φορολογικά βάρη. Ο πρόεδρος του Ομίλου Μ. Σάλλας, μιλώντας στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων εκτίμησε πως τα κέρδη του Ομίλου για το 2005 θα σημειώσουν και νέα αύξηση στα 170 εκατ. ευρώ, θα είναι δηλαδή αυξημένα πάνω από 20% σε σχέση με το 2004. Σε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων, έκανε λόγο για «ενιαία λύση, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, οδηγεί σε αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος». Στόχος της συγκεκριμένης τράπεζας, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη των εργασιών στη χρυσοφόρα για τους ίδιους αγορά των βαλκανικών κρατών.

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Τη νέα ληστρική φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων βαδίζοντας στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική και τη νέα φορολογική επιδρομή. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ, που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ είναι αυτές που στήριξαν όλες τις αντεργατικές ανατροπές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταλήγοντας αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες και σημειώνει: «Την απάντηση θα την πάρουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα. Ενωμένοι σε ταξική βάση οι εργαζόμενοι ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον μας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Την αντίθεσή τους στα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποτελούν επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, εκφράζει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, «η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα τσιγάρα και στα ποτά, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέα υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφού θα συνοδευτούν από νέο κύκλο ακρίβειας». Και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά και να διεκδικήσουν κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση της φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου, 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους, αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Την καταδίκη των εργαζομένων του κλάδου απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή εκφράζει και η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να αντισταθούν και να εκφράσουν μαζικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά την αντίθεσή τους, συντονισμένα με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ