Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλιέται ο ΟΠΑΠ

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη η συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση εκτός από την εισοδηματική πολιτική λιτότητας στο Δημόσιο, βιάζεται να επικυρώσει τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, αλλά και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Με δυο ονομαστικές ψηφοφορίες την Τρίτη - που θα αφορούν τις τροπολογίες για τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, αλλά και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ - αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Βουλή, η συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας του 2005 για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στο Δημόσιο. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης εξέφρασε χτες την αντίθεσή του στη νέα παροχή μετοχών του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Σταύρος Σκοπελίτης, «με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μια παραπέρα εκποίηση των μετοχών του ΟΠΑΠ στους ιδιώτες, μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής της από το 51% στο 34%. Μιλάμε για ουσιαστικό ξεπούλημα του ΟΠΑΠ». Παράλληλα πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αν και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα «θα λειτουργήσει και ως κίνηση διευκόλυνσης προς το κεφάλαιο για την απόκτηση σε επόμενη φάση του πλειοψηφικού πακέτου και της διαχείρισης της ΟΠΑΠ ΑΕ». Μάλιστα εκτίμησε ότι «η διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικότητας που έχει ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να σχετίζεται με την πορεία Οδηγίας της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «μιλάμε για την πλέον κερδοφόρα επιχείρηση του Χρηματιστηρίου, με συνολικά κέρδη 738,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2004, παρουσιάζει μιαν αύξηση της κερδοφορίας της κατά 93,6%». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε και στα νέα φορολογικά μέτρα λέγοντας ότι «αποτελούν ένα πραγματικό γιουρούσι φόρων», σημειώνοντας πως «η αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα σηματοδότησε ήδη ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων».

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψε η γνωστή δικομματική κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Οικονομίας και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Φλωρίδη. Ο τελευταίος αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης δήλωσε ότι «τέτοια έκανε και ο Μπαρόζο κι έψαχνε να βρει το ποσοστό του κόμματος του στις εκλογές», ενώ άφησε αιχμές για το θέμα των «επιλεκτικών αυξήσεων» στα τσιγάρα, λέγοντας ότι βρισκόμαστε «ενώπιον σκανδάλων». Από την πλευρά του ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε τον Γ. Φλωρίδη για «λαϊκισμό, μικροπολιτική και κινδυνολογία», κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί «δε ζητάει ούτε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας», ενώ «κρύβατε τα χρέη και τα ελλείμματα της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ