Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ασυδοσία του κεφαλαίου στο πρόσωπο της ΠΕΣΙΝΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις «φορορυθμίσεις» της κυβέρνησης στην πρώην ΠΕΣΙΝΕ και σήμερα «Μυτιληναίος ΑΕ»

Η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου - που λυμαίνεται με τις πλάτες των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων τους εργαζόμενους και τα δημόσια οικονομικά - αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον τρόπο λειτουργίας και δράσης της ΠΕΣΙΝΕ στην Ελλάδα. Παρά τα αποικιοκρατικού χαρακτήρα προνόμια (φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, σχεδόν πλήρης ατέλεια από δασμούς, συμβολική φορολογία κλπ.) που απέσπασε η εν λόγω εταιρία - τα οποία διατηρήθηκαν άθικτα τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - τα «αφεντικά» της ΠΕΣΙΝΕ, ήταν και... κακοπληρωτές. Δεν πλήρωσαν στο ελληνικό δημόσιο ένα λογαριασμό ύψους 138 εκατ. ευρώ, που προερχόταν από διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες του... 1972! Αυτό προκύπτει από Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή τις χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ σε όφελος της πρώην ΠΕΣΙΝΕ (σήμερα «Μυτιληναίος ΑΕ»).

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Τ. Τσιόγκα και Ν. Γκατζή και απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών έχει ως εξής:

Η πρώην ΠΕΣΙΝΕ κατόπιν ALCAN και σήμερα «Μυτιληναίος ΑΕ» είχε φορολογικές εκκρεμότητες με το Ελληνικό Δημόσιο από το 1972 ύψους 138 εκατ. ευρώ. (Η εταιρία έκλεινε ισολογισμούς σε δολάρια ΗΠΑ ενώ το Ελληνικό Δημόσιο δεχόταν ισολογισμούς σε δραχμές). Ο Μυτιληναίος έκλεισε την αγορά από την AlCAN στις 15/3/2005 και στις 18/3/2005 «ρυθμίστηκε» η διαφορά (από την ενημέρωση του κ. Μυτιληναίου στους εργαζόμενους).

Οι βουλευτές του κόμματος Ερωτούν τον υπουργό:

  • Για το πώς έγινε η «ρύθμιση», εάν είναι χαριστική και σε δόσεις.
  • Για ποιους λόγους η κυβέρνηση προχώρησε στη «ρύθμιση».
  • Γιατί όλες οι κυβερνήσεις από το 1972 δεν είχαν κάνει τίποτα για το ζήτημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ