Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Τελικό βήμα για την απελευθέρωση της «αγοράς»

Σχέδιο νόμου που παρουσίασε χτες η ΡΑΕ προβλέπει τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ το αργότερο μέχρι το Νοέμβρη του 2006

Καθοριστικό βήμα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέσα από την εξασφάλιση της «ισότιμης» πρόσβασης στο δίκτυο του κάθε ιδιώτη επιχειρηματία, αποτελεί το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χτες από την ηγεσία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς «δημόσια διαβούλευση». Μια από τις βασικότερες ρυθμίσεις του είναι η απόσπαση από τη ΔΕΠΑ του συστήματος μεταφοράς με τη διχοτόμησή της και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρίας. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 55/2003 της ΕΕ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορούν οι επιχειρηματίες του χώρου του φυσικού αερίου να προμηθεύουν απρόσκοπτα τους πελάτες τους και οι πελάτες τους να είναι ελεύθεροι να ...επιλέγουν προμηθευτή. Τελικός στόχος είναι η ελάχιστη δημόσια εμπλοκή και μόνο στο βαθμό που εξασφαλίζει τα υπερκέρδη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η ΡΑΕ είχε «διαφημιστεί» έντονα τον τελευταίο καιρό από την κυβέρνηση που δίνει τις εξετάσεις της στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και ειδικά στον τομέα της ενέργειας που θεωρείται ότι έχει μείνει πίσω. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα τεθούν πλήρως σε ισχύ όταν η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα φτάσει τα 2,7 δισ. κυβικά μέτρα και με ανώτατο χρονικό όριο το 2006. Οι εκτιμήσεις για την επίτευξη αυτού του μεγέθους σύντομα είναι αισιόδοξες, καθώς το φυσικό αέριο ενισχύεται διαρκώς και πρόσφατα έχουν γίνει πολλές εγκαταστάσεις σε δημόσια κτίρια. Αυτή τη στιγμή βασικός καταναλωτής φυσικού αερίου είναι η ΔΕΗ.

Ειδικά στο σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Το αργότερο έως την 15η Νοέμβρη 2006 ιδρύεται ανώνυμη εταιρία, θυγατρική της ΔΕΠΑ ΑΕ, με την Επωνυμία Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, στην οποία μεταβιβάζεται λόγω εισφοράς από τη ΔΕΠΑ ΑΕ ο κλάδος του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, περιλαμβανομένης και της κυριότητας αυτού χωρίς δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασης ή εκχώρησης και παραχωρούνται τα αποκλειστικά δικαιώματα της λειτουργίας, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και ανάπτυξής του». Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος του Δημοσίου στη διοίκηση της εταιρίας αυτής προβλέπεται μόλις για 5 χρόνια μετά από ενδεχόμενη πώληση κι άλλων μεριδίων της ΔΕΠΑ.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις και για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και του Ανεξάρτητου Συστήματος, τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, τις αρχές των τιμολογίων, τις κυρώσεις, γενικότερα τη λειτουργία της αγοράς. Η ΡΑΕ θα γνωμοδοτεί για τη χορήγηση αδειών, θα τηρεί Μητρώο Αδειών και Μητρώο Χρηστών, θα εγκρίνει το «ετήσιο πρόγραμμα εξισορρόπησης φορτίου». Επίσης, θα «συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και στην προαγωγή του ελεύθερου ανταγωνισμού σε αυτή, συνεργαζόμενη με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών - μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική Οδηγία της ΕΕ επιβάλλει τη συχνή αναφορά για την εξέλιξη της απελευθέρωσης της αγοράς και την έγκριση των ενεργειών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ