Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
«Πακέτο» με την ελεύθερη αγορά

Την ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος το πρόβλημα της διατροφικής αλυσίδας επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε γάλατα - τρόφιμα - ποτά

ICON

«Το πρόβλημα της διατροφικής αλυσίδας αφορά πρωτίστως το λαϊκό κίνημα» τονίζει με ανακοίνωση της η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, αφού παρακολούθησε διεξοδικά τις εξελίξεις στο ζήτημα των πρόσφατων διατροφικών σκανδάλων, υπογραμμίζει ότι αποτελούν συνέχεια των σκανδάλων των τρελών αγελάδων, των διοξυνούχων κοτόπουλων και των μεταλλαγμένων. «Δείχνουν - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΥΓΤΠ - ότι από τη στιγμή που το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί στόχο και κριτήριο της παραγωγής των προϊόντων και των τροφίμων, παρόμοια φαινόμενα που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση».

Με απλά λόγια, η ΠΟΕΥΓΤΠ, λέει πως στην ουσία, ελεύθερη αγορά και διατροφικά σκάνδαλα «πάνε πακέτο».

Στην ανακοίνωσή της ΠΟΕΥΓΤΠ:

  • Επισημαίνονται και οι ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με σχετικούς κανονισμούς και φορείς ελέγχου - όπως ο ΕΦΕΤ - προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα γιατί σχετίζονται με τα συμφέροντα των βιομηχάνων.
  • Υπογραμμίζεται ότι ουσιαστικός έλεγχος στη διατροφική αλυσίδα δεν μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες του λυσσαλέου ανταγωνισμού των μονοπωλίων για κυριαρχία στην αγορά που οδηγεί και τους μικροκατασκευαστές σε κομπίνες και σε αύξηση των τιμών για να επιπλεύσουν. Οπως αναφέρεται: «Σε πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος λειτουργεί ως μηχανισμός συγκάλυψης και άλλοθι και όταν πραγματοποιείται είναι μερικός, επιφανειακός και πρόσκαιρος. Η ευθύνη που ορισμένοι επιχειρούν να χρεώσουν στους αγοραστές προϊόντων είναι τουλάχιστον εξωπραγματική».

Η Ομοσπονδία τροφίμων διεκδικεί όσο γίνεται μεγαλύτερο έλεγχο στις σημερινές συνθήκες ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι για το λαό και όπως αναφέρει, η διοίκηση, τα συνδικάτα μέλη και οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για το δικό μας έλεγχο και την οργάνωση διεκδικητικού κινήματος κατά της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Απαντώντας τέλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» στις 5 Απρίλη που μέμφεται την ΠΟΕΥΓΤΠ επειδή - αν και «ελέγχετε» από το ΠΑΜΕ - δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση παρά το σάλο για τα σκάνδαλα στο χώρο των τροφίμων, η Ομοσπονδία τονίζει: «Υποδείξεις από έντυπα όπως η ΑΥΓΗ δε θα τις δεχτούμε και καλό θα ήταν οι υποδείξεις αυτές να δίνονταν στους βουλευτές του χώρου που εκπροσωπούν για τη στάση τους κατά τη συζήτηση για τα μεταλλαγμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε ότι στόχος τους είναι το ΠΑΜΕ γιατί καθημερινά όλο και πιο πολύ οι θέσεις του βρίσκουν απήχηση στους εργαζόμενους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση ρουτίνας... (2008-06-22 00:00:00.0)
Πείνα και αρρώστιες (2008-06-08 00:00:00.0)
Τα κέρδη «ρίχνουν» την ποιότητα των τροφίμων (2008-06-03 00:00:00.0)
Εξωραΐζουν την ασυδοσία τους με ...κώδικα αρχών (2005-11-24 00:00:00.0)
Πολιτικό πρόβλημα τα διατροφικά σκάνδαλα (2004-11-18 00:00:00.0)
Στο πλευρό των κρεοπωλών και των αγροτοκτηνοτρόφων (2000-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ