Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Μεγάλη πτώση το Γενάρη

Σε τρόφιμα και φάρμακα καταναλώνει το εισόδημά της η λαϊκή οικογένεια. Μεγάλη πτώση του τζίρου στις άλλες κατηγορίες δαπανών

Με νέο τρόπο, προσαρμοσμένο στις οδηγίες της ΕΕ «περί βραχυπρόθεσμων στατιστικών», εκδίδεται από χτες ο «Αναθεωρημένος δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο», που μέχρι τώρα ήταν γνωστός ως Δείκτης Αξίας Λιανικών Πωλήσεων.

Από μια πρώτη μελέτη του δείκτη που δημοσιοποιήθηκε χτες και αφορά στο Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο το φετινό Γενάρη σε σχέση με το Γενάρη του 2004, προκύπτει αύξηση κατά 1,9%, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός αυξήθηκε, σε μέσους όρους, κατά 4%, άρα σημειώθηκε πτώση του τζίρου. Από την αναλυτική παρουσίαση του δείκτη, όπως γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς μέσα στη χρονιά έγινε η κατανομή, η μοιρασιά αυτού του τζίρου στις διάφορες κατηγορίες καταστημάτων. Ετσι, είναι ολοφάνερο ότι το μεγαλύτερο μέρος της όποιας αύξησης παρουσιάζει η κίνηση στην αγορά το καρπώνονται τα μεγάλα καταστήματα και οι πολυεθνικές. Κατά τ' άλλα, η μείωση των λιανικών πωλήσεων είναι ολοφάνερο ότι αφορά τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας της παραπέρα πτώσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια που πλήττει την αγορά και τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Η πτώση του τζίρου μπορεί να αποδοθεί ακόμα και σε άλλες παραμέτρους, με σημαντικότερη αυτή της αλλαγής του χρόνου των εκπτώσεων. Το 2004 πραγματοποιήθηκαν το Γενάρη, ενώ το 2005 το Φλεβάρη.

Οι πολυεθνικές εταιρίες, πάντως, κερδίζουν συνεχώς έδαφος και κατακτούν νέα μερίδια αγοράς, κάτι που επιβεβαιώνεται από το διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεών τους. Σήμερα γίνεται περισσότερο ευδιάκριτο ότι τα φαινόμενα κρίσης που εκδηλώνονται στο χώρο του λιανικού εμπορίου, από τη μια, εκφράζονται με τη συνεχή συρρίκνωση της δραστηριότητας των μικρών καταστημάτων, ενώ, από την άλλη, επιταχύνονται οι τάσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου μέσω της εδραίωσης της κυριαρχίας των πολυεθνικών. Από μια δεύτερη ανάλυση των λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με την κατάταξη της ΕΣΥΕ, αύξηση του κύκλου εργασιών παρατηρήθηκε στις ακόλουθες κατηγορίες καταστημάτων:

  • Στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) 5,7%
  • Στα πολυκαταστήματα 13,1%!
  • Στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού 4,6%
  • Στα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών 7,6%
  • Στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων 5,6%

Αντίθετα, πτώση του κύκλου εργασιών είχαμε:

  • Στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης 5,8%
  • Στα καταστήματα επίπλων- ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού 9,1%
  • Στα καταστήματα βιβλίων-χαρτικών και λοιπών ειδών 1,6%

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ