ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιχείρηση αποενοχοποίησης του ρόλου του Ισραήλ

«Εκπαιδευτική» επίσκεψη πραγματοποιούν 185 αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού

Το Εβραϊκό Σχολείο της Θεσσαλονίκης «ντύθηκε» για λόγους ασφαλείας, προκειμένου, μακριά από τα όποια περίεργα μάτια, να επιτελέσουν την αποστολή τους οι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού

Motion Team

Το Εβραϊκό Σχολείο της Θεσσαλονίκης «ντύθηκε» για λόγους ασφαλείας, προκειμένου, μακριά από τα όποια περίεργα μάτια, να επιτελέσουν την αποστολή τους οι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού
Αλλη μια επιχείρηση αποενοχοποίησης του ρόλου και του χαρακτήρα του ισραηλινού Στρατού και της πολιτικής ηγεσίας του κράτους του Ισραήλ, βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου χτες έφτασαν 185 αξιωματικοί του ΤΣΑΑΛ για τριήμερη «εκπαιδευτική» επίσκεψη.

Σήμερα το μεσημέρι, μαζί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού θα «αποτίσουν φόρο τιμής» στους Ελληνες εβραίους που σκοτώθηκαν πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο και στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η τελετή θα γίνει στο μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων Εβραίων στο Εβραϊκό Νεκροταφείο. Κατόπιν θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Γ' Σώμα Στρατού. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας είναι ο υποστράτηγος Νταν Γκανότ.

Οπως ανακοινώνει η πρεσβεία του Ισραήλ, στην Αθήνα «η επίσκεψή τους γίνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "ένστολοι Μάρτυρες" του ισραηλινού Στρατού, που προβλέπει πρώτα προσκύνημα στο Αουσβιτς και στη συνέχεια επίσκεψη σε πόλη με ιστορική εβραϊκή παρουσία».

Φέτος επιλέχτηκε για πρώτη φορά η χώρα μας και φυσικά η Θεσσαλονίκη, την πόλη απ' όπου χιλιάδες εβραίοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας και βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο το πρόσωπο του φασισμού.

Είναι τυχαία άραγε η επιλογή της χώρας μας ή ακόμη και η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η «εκπαιδευτική» επίσκεψη; Είναι τυχαίο πως οι εκπρόσωποι του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ, αρχικά δήλωναν ότι δε γνωρίζουν το γεγονός, και στη συνέχεια σε νέα επικοινωνία επιβεβαίωναν την είδηση προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τη σημασία της;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυπληθής αποστολή του ισραηλινού Στρατού συνοδεύεται και από δεκάδες μέλη της ΣΙΝ-ΜΠΕΘ, της ισραηλινής Αντικατασκοπίας. Κατά την Αστυνομία, οι επιπλέον «επισκέπτες» αφορούν στο πλήρωμα του αεροσκάφους που μεταφέρει τους 185 αξιωματικούς και σε καθηγητές - εκπαιδευτές. Για την προστασία των αξιωματικών του ισραηλινού Στρατού, «έχουν ληφθεί αποτελεσματικά και αυστηρά μέτρα», είπε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Γ. Ανδραβίζος.

Κατά την παραμονή τους, οι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού και οι «συνοδοί» τους θα επισκεφτούν το Εβραϊκό Σχολείο, το Κέντρο Νεολαίας, το Γηροκομείο και το Μουσείο. Ενώ την Κυριακή η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), κοινότητα εβραίων Ελλήνων υπηκόων, οργανώνει και αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο «Βασιλικό Θέατρο».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΙΚΘ, Ντ. Σαλτιέλ, θεωρεί ότι η επίσκεψη των αξιωματικών του ισραηλινού Στρατού κινείται σε θετική κατεύθυνση. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά. Προάγει τη φιλία».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Καυγάς για τα «δικά τους παιδιά»

Αφορμή για ένα νέο γύρο δικομματικής κοκορομαχίας για «τα δικά τους παιδιά», πυροδότησε δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου πως η αποκατάσταση των γαλάζιων παιδιών είναι πράξη δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα ο Θ. Νάκος υπερασπίστηκε τη θεσμοθέτηση της μεθόδου των προφορικών συνεντεύξεων για τους διορισμούς στο δημόσιο προκειμένου «να υπάρξει δικαιοσύνη»(!), ενώ ξεκαθάρισε ότι όταν η ΝΔ λέει αξιοκρατία εννοεί «προβάδισμα στα δικά μας παιδιά»(!). Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στα Γρεβενά, ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε συγκεκριμένα: «Δεν είναι ότι ευνοούμε δικούς μας. Αποδίδουμε δικαιοσύνη σε αυτούς, που τόσα χρόνια "κρατήθηκαν στα ψυγεία". Δεν είναι ότι ευνοούμε τους δικούς μας, που αλλάξαμε τον 2190, το Νόμο Πεπονή. Πρέπει να βρουν και τα δικά μας παιδιά ίσες ευκαιρίες, που ήταν αποκλεισμένα τόσα χρόνια. Και να σας πω κάτι, φίλες και φίλοι, είμαστε οι καλύτεροι. Τα δικά μας τα παιδιά είναι καλά παιδιά και αξιοκρατικές διαδικασίες σημαίνει προβάδισμα στα δικά μας τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε».

Αργότερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για στρέβλωση της πραγματικότητας, και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αξιοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Θ. Νάκου στα Γρεβενά, ο Ευ. Αντώναρος είπε, ότι δε γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση και υπογράμμισε ότι «οι προσλήψεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων γίνονται και πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο Γ. Παπανδρέου

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Νάκου που έκανε λόγο για τα «καλά δικά μας παιδιά», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «μπροστά σε ένα κομματικό ακροατήριο παθαίνουν κρίσεις ειλικρίνειας τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και έτσι μαθαίνουμε κι εμείς τις πραγματικές τους προθέσεις». Οταν μιλούν για αξιοκρατία, πρόσθεσε, «εννοούν την κομματοκρατία. Οταν μιλούν για την επανίδρυση του κράτους μιλάνε για να πάμε πίσω στη λογική του πελατειακού κράτους χωρίς αξιοκρατία». Δημιουργούν πολώσεις και χωρίζουν «τους Ελληνες πολίτες σε καλούς και σε κακούς».


Η εξαφάνιση της λιτότητας και της σοβαρότητας...

Είναι στη «μοίρα» των κυβερνητικών εκπροσώπων να μην μπορούν να αποφύγουν τη γελοιοποίηση και το διασυρμό στα μάτια του κόσμου. Ακόμα και οι πιο έμπειροι και «καπάτσοι» από δαύτους στο παρελθόν, ακριβώς επειδή προσπαθούσαν να πλασάρουν ως φιλολαϊκή μια εξόφθαλμα αντιλαϊκή πολιτική, κατρακυλούσαν στη γραφικότητα και την αυτογελοιοποίηση.

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υποστήριξε με κάθε σοβαρότητα ότι δεν υπάρχει καμία λιτότητα, παρά μόνο...«δημοσιονομική ομαλότητα»(!), «για το καλό των Ελλήνων»! Ακόμα, η κυβέρνηση αισθάνεται περήφανη για τα εύσημα που απέσπασε από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ένα πρόγραμμα που οι πάντες γνωρίζουν ότι σημαίνει τριετή, τουλάχιστον, άγρια λιτότητα, σφαγή στις κοινωνικές δαπάνες, ανελέητες φορολογικές επιδρομές, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ, «άνοιγμα» του ασφαλιστικού και του εργασιακού.

Αυτά όμως η κυβέρνηση τα θεωρεί δεδομένα, όπως και ότι είναι αυτονόητο καθήκον της να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό, που πάνω απ' όλα την ενδιαφέρει, είναι «η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας» απέναντι στην ΕΕ...

Αξίζει, χάριν της τέρψης των αναγνωστών του «Ρ», να παρατεθεί ο χτεσινός διάλογος των δημοσιογράφων με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο:

- Ερώτηση: «Η κυβέρνηση αισθάνεται υπερήφανη για τα εύσημα από τον Αλμούνια, όταν αυτά σημαίνουν λιτότητα για τον ελληνικό λαό, καινούριες φοροεπιδρομές και περικοπές κοινωνικών δαπανών;».

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Δε σημαίνουν τίποτε από όλα αυτά, τα οποία μόλις αναφέρατε. Σημαίνουν αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε μετά από τα δύο δύσκολα χρόνια - για τα οποία μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό - οι θυσίες που θα κάνουν οι Ελληνες πολίτες να αποδώσουν καρπούς. Και να μπορέσουν οι Ελληνες πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς μιας σταθερής οικονομικής κατάστασης».

- Ερώτηση: «Αν δεν απατώμαι, η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει και για μόνιμα μέτρα;»

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει πάρα πολύ απλά αυτό που και ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης έχουν πει επανειλημμένα: Θα πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, θα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου».

- Ερώτηση:...«Διά της απογραφής, επιβάλατε λιτότητα και επαίρεστε που επιβάλατε λιτότητα και σας λένε "μπράβο" από την Ευρώπη».

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε λιτότητα είναι αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας. Πρέπει η χώρα να μπορέσει να βρει εκείνους τους πόρους που χρειάζεται, ώστε να πάει μπροστά. Αυτό θα γίνει με διάφορους τρόπους: Θα γίνει με την περιστολή των δαπανών, την οποία σας έχουμε ανακοινώσει. Και όπως λέει, άλλωστε, και η έκθεση της Επιτροπής προχωρεί πάρα πολύ καλά. Θα γίνει με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία επίσης προχωρεί. Και, θα πάει, επίσης, μπροστά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχουμε προαναγγείλει ότι θα γίνουν. Ολα αυτά γίνονται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Αυτοί θα ωφεληθούν».

Δοξάστε τον!


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ