ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ»
Με «εθελοντές» ενάντια στους εχθρούς της «ανοιχτής κοινωνίας»

Επιχειρείται επικίνδυνη εμπλοκή της περίφημης «κοινωνίας των πολιτών» σε σχεδιασμούς καταστολής

Ενα συνέδριο υπό τον «αθώο» τίτλο «Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων» ξεκινά σήμερα στην Καρδίτσα, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ της πόλης. Διοργανωτές του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, είναι το υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας και τοπικοί φορείς.

Μπορεί να φαίνεται ότι το Συνέδριο θ' ασχοληθεί με τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, που αφορούν σε φυσικές καταστροφές - σεισμούς, πλημμύρες κ.ά. - αλλά αν προσέξει κάποιος τους τίτλους θεματικών ενοτήτων και ειδικών διαλέξεων θ' αντιληφθεί ότι το «ενδιαφέρον» του Συνεδρίου είναι στραμμένο (κι) αλλού.

Υπάρχει, π.χ., θεματική ενότητα που αναφέρεται σε «ασύμμετρες απειλές» και στην «τρομοκρατία», η οποία εμπεριέχει διάλεξη περί «πολιτικών - κοινωνικών κινδύνων και κρίσεων».

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πει, επί του θέματος, ο εισηγητής - καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου - αλλά ο τίτλος και μόνο προβληματίζει και ανησυχεί.

Τι και ποιους εννοούν «πολιτικούς - οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους», από πού προέρχονται και εναντίον ποιανού στρέφονται; Πώς και τι είδους κρίσεις προκαλούνται και ποιες μέθοδοι διαχείρισής του θα προταθούν;

Η θεματολογία και μόνο δηλώνει πως στόχος των οργανωτών είναι η επισήμανση κινδύνων που αφορούν κατά κύριο λόγο στα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και της πολιτικής εξουσίας της. Κινδύνους που η αστική τάξη εντοπίζει στην αγωνιστική δράση της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της και για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Για το πού πάει αυτή η υπόθεση είναι ενδεικτική η προσπάθεια των οργανωτών να παρουσιάσουν σαν ενιαίο πρόβλημα ένα σεισμό και μια διαδήλωση! Και μάλιστα για την αντιμετώπιση αυτού του «ενιαίου» προβλήματος, δημιουργούν μια στρατιά «εθελοντών», που θα χρησιμοποιούνται αναλόγως.

Εχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε ποιους θα υποδείξουν ως πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της πολιτικής δράσης, που στρέφεται κατά της πολιτικής εξουσίας της άρχουσας τάξης και στοχεύει στην ανατροπή και την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος, γιατί αυτή είναι η απώτερη επιδίωξη και ποιους τρόπους θα προβάλλουν ως ικανούς για την αντιμετώπισή τους. Γιατί πλέον έχει γίνει φανερό πως οι «ασύμμετρες απειλές» και η «τρομοκρατία» είναι δημιουργήματα του συστήματος και το πρόσχημα ενοχοποίησης του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος και καταστολής του.

Γίνεται φανερό ότι το Συνέδριο έχει, κυρίως, πολιτικό και λιγότερο επιστημονικό χαρακτήρα - η επιστημονική πλευρά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες προς όφελος του κυρίαρχου πολιτικοοικονομικού συστήματος - και τα περί «σεισμών, λοιμών και καταποντισμών» είναι απλώς η «βιτρίνα», το πρόσχημα για να περάσουν τα «πολιτικά ζητήματα».

Αν οι οργανωτές του Συνεδρίου ενδιαφέρονταν να παρουσιάσουν επιστημονικές απόψεις για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών, τότε γιατί «παρεισφρέουν» τα «ύποπτα» θέματα που προαναφέραμε, καθώς και το άλλο που αφορά στο πώς προγραμματίστηκε η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων; Τους ξέφυγε;

Και τι δουλιά έχει το υπουργείο Παιδείας να οργανώνει τέτοια συνέδρια, εμπλέκοντας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται απευθύνονται προς τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο και χρειάζονται ν' απαντηθούν.

Από την πλευρά ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρήστος Τέγος, με δήλωσή του επισημαίνει: «Η παρείσφρηση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα αντιμετώπισης "ασύμμετρων απειλών", "τρομοκρατίας", "πολιτικών - οικονομικών - κοινωνικών κινδύνων" κ.ά. προκαλεί απορία και προβληματισμό για το στόχο της παρουσίασης αυτών των θεμάτων».

Αναζητώντας το ιστορικό του συνεδρίου, βρεθήκαμε στην ιστοσελίδα http://www.ethelontismos.gr απ' όπου γίνεται καθαρό πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκπορεύεται από την ΕΕ και αφορά στη «διακυβέρνηση», που ορίζεται ως οι «νέοι τρόποι διοίκησης και διαχείρισης βάσει της αλληλεπίδρασης των παραδοσιακών πολιτικών αρχών και της "κοινωνίας των πολιτών"». Και εκεί όμως δεν υπάρχει ανάλυση του όρου «ασύμμετρες απειλές». Γίνεται, όμως καθαρό, ότι για τη συγκεκριμένη ενότητα την ευθύνη την έχει κατευθείαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε φάση ανάπτυξης από το 2.000 και επεκτείνεται από δήμο και δήμο και από νομαρχία σε νομαρχία. Επισήμως στους στόχους του είναι «να καταστούν οι εκπαιδευόμενοι εθελοντές μέσω των πολυδεξιοτήτων που θα αποκτήσουν ενεργοί πολίτες στην τοπική κοινωνία». Τι σημαίνει αυτό, μπορεί να υποψιάσει ο τίτλος μίας από τις διαλέξεις που θα γίνουν στην Καρδίτσα: «Οι απειλές κατά της Ανοικτής Κοινωνίας»! «Απειλές» τις οποίες βεβαίως κάποια στιγμή οι «εθελοντές» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε συνεργασία με τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Παραπέμπονται δύο ακόμη δικαστές

Δύο ακόμη δικαστές παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Κάπος. Οι δύο δικαστές, που είναι παντρεμένοι μεταξύ τους - ο πρόεδρος Πρωτοδικών Νικόλαος Ποταμιάνος και η επίσης πρόεδρος Πρωτοδικών Γεωργία Λαμπροπούλου - παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια για υπηρεσιακή ανεπάρκεια υπό την έννοια της σοβαρής έλλειψης ήθους, που προσβάλλει βάναυσα το κύρος της Δικαιοσύνης και τους καθιστά μη χρήσιμους για την υπηρεσία. Ετσι, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κληθεί να απαντήσει, εκτός της υπηρεσιακής ανεπάρκειας, αν και η έλλειψη ήθους στους δικαστικούς λειτουργούς συνιστά λόγο απόλυσης.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, το διάστημα που υπηρετούσαν στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ενεπλάκησαν με διάφορους τρόπους σε υποθέσεις του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Για χάρη του απέβαλαν τελείως το χαρακτήρα του αμερόληπτου δικαστή, με στόχο την ανήθικη εκμηδένιση των αντιδίκων του Ι. Γιοσάκη.

Μάλιστα, φρόντιζαν να παραβρίσκονται σε δικάσιμους, όπου εκδικάζονταν οι υποθέσεις του Ι. Γιοσάκη και μεριμνούσαν για να εκδίδονται ευνοϊκές για τον αρχιμανδρίτη δικαστικές αποφάσεις.

Τέλος, με την υπ' αριθμό 32/2005 απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου οι Ν. Ποταμιάνος και Γ. Λαμπροπούλου τέθηκαν σε προσωρινή αργία, καθώς εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, γιατί δεν κατέθεσαν δήλωση του «πόθεν έσχες» (παράβαση του νόμου 2429/1996).

Η επόμενη δικαστική λειτουργός που θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μια πρωτοδίκης της Αθήνας, η οποία κατηγορείται ότι έχει καταθέσει λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό του Ι. Γιοσάκη.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζονται οι απολογίες

Σε αναμονή της απόφασης του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση του μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα, πριν κινηθεί κάθε άλλη εκκλησιαστική διαδικασία, θα βρίσκεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας (ΔΙΣ) της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Κορίνθου παραπέμπεται διά βουλεύματος για υπεξαίρεση χρημάτων και για κακοδιαχείριση.

Επίσης, συμπληρωματικές εξηγήσεις ζητάει η ΔΙΣ από τον μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο. Η υπόθεση του ιεράρχη αφορά καταγγελία για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, αποφασίστηκε από τη ΔΙΣ, να ανασταλεί ο εκκλησιαστικός οικονομικός έλεγχος στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, χτες, το δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου, με απόφασή του, καλεί σε παραίτηση τον μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου κι Αστυπάλαιας. Ο μητροπολίτης φέρεται ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με Γιοσάκη και Βαβύλη. Την περασμένη βδομάδα είχε επισκεφτεί την περιοχή, εξαρχία του Φαναρίου για να εξετάσει τις καταγγελίες.

Συλλαλητήριο κατά Ειρηναίου

Συλλαλητήριο ενάντια στον πατριάρχη Ειρηναίο από αραβικές ορθόδοξες κοινότητες έγινε χτες στη Ναζαρέτ. Χτες, ο πατριάρχης δεν παραβρέθηκε στη δοξολογία για τον γιορτασμό της 25ης Μάρτη - με βάση το παλιό ημερολόγιο - γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα υπήρχαν αντιδράσεις. Συνέντευξη στο «Αλ Τζαζίρα» έδωσε ο πατριάρχης Ειρηναίος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Τέλος, καμία επίσημη ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς Φαναρίου μετά την επιστολή κληρικών διαφόρων βαθμίδων, οκτώ εκ των οποίων είναι συνοδικοί.

Ποινική δίωξη κατά Ραχωβίτσα

Εναντίον του διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών Ι. Ραχωβίτσα ασκήθηκε χτες ποινική δίωξη για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση πολύμηνης προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία αφορούσε κατάθεση που έδωσε ο Ι. Ραχωβίτσας τον Αύγουστο του 2000, για τη γνωστή υπόθεση διακίνησης 4 τόνων κοκαΐνης με κατηγορουμένους τους Ηλ. Λαιμό κ.ά.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της Δίωξης Ναρκωτικών υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι ο Β. Δήμας, πρώην αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. είχε συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης. Μάλιστα, με βάση την κατάθεση Ραχωβίτσα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Β. Δήμα για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ο τελευταίος απηλλάγη με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, ενώ η Εισαγγελία διενήργησε βάση των καταγγελιών του προκαταρκτική εξέταση, η ολοκλήρωση της οποίας οδήγησε στην άσκηση της δίωξης σε βάρος του Ι. Ραχωβίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ