ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κρίσιμο ζήτημα η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης

Συζήτηση στη Νομικής της Αθήνας με ομιλητή τον γραμματέα της ΚΝΕ Θέμη Γκιώνη

“Η βασική διαπάλη που ισχύει σήμερα στο φοιτητικό κίνημα είναι αν το κίνημα θα τραβήξει το δρόμο της οπισθοδρόμησης ή το δρόμο της προόδου για αλλαγή συσχετισμών συνολικά στην κοινωνία”, τόνισε ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Οργάνωσης στη Νομική Σχολή της Αθήνας για το φοιτητικό κίνημα.

Πάνω σ' αυτό το ζήτημα της διαπάλης και των δυο δρόμων που ανοίγονται, ανέπτυξε την ομιλία του για το “τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα”.

“Σήμερα υπάρχει μια σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων και υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σ' αυτή την επίθεση και στην απάντηση του φοιτητικού κινήματος”, είπε ο Γραμματεάς της ΚΝΕ περιγράφοντας ταυτόχρονα τα φαινόμενα κρίσης που εμφανίζονται στο κίνημα (αδιαφορία των φοιτητών για φοιτητικές συνελεύσεις, αδράνεια φοιτητικών συλλόγων κ.ά.), αλλά και τους ενόχους. “Οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία σήμερα στο φοιτητικό κίνημα, φροντίζουν ώστε να μη γίνεται καμιά συζήτηση για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές, τη ζωή τους και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο πανεπιστήμιο”, εξήγησε και πρόσθεσε ότι αν δεν αλλάξει αυτός ο συσχετισμός δύναμης, δηλαδή αν δεν μειωθεί η δύναμη των παραπάνω δυνάμεων τα κρισιακά φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο κίνημα.

Απαντώντας στα ψευτοεπιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών, όπως για παράδειγμα το ότι “θα χάσουμε το τρένο της Ευρώπης” και “θα μείνουμε πίσω”, είπε ότι με τα ίδια επιχειρήματα υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις τις αντιδραστικές αλλαγές και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, γιατί κι εκεί υπάρχουν αντιδράσεις. Είπε ακόμα ότι το επιχείρημα πως δήθεν οι αναδιαρθρώσεις θα χτυπήσουν την ανεργία, είναι έωλο κι έφερε το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου έχουν συνδεθεί από πιο παλιά τα πανεπιστήμια με τις απαιτήσεις των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, η ανεργία δεν μειώθηκε. Ενώ έφερε και παραδείγματα από τη χώρα μας για να εξηγήσει ποιος ευθύνεται πραγματικά για την ανεργία: Για την ανεργία π.χ. των νηπιαγωγών φταίνε οι ίδιοι που δεν ξέρουν πώς να “συμπεριφερθούν” στα παιδιά ή το κράτος που κλείνει τους παιδικούς σταθμούς...;

Το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει σήμερα το φοιτητικό κίνημα και να μπει στο επίκεντρο τη συζήτησης των φοιτητών, είπε ο Θ. Γκιώνης, είναι ο ρόλος που θα παίζει η επιστήμη , και ποια θα είναι η προοπτική των φοιτητών ως αυριανών εργαζομένων. Γιατί όπως εξήγησε, η επιστήμη δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τη λαϊκή ευημερία κι όχι για να αβγαταίνει τα κέρδη της η πλουτοκρτατία . Εφερε δε, μερικά τέτοια παραδείγματα διαστρέβλωσης του χαρακτήρα της επιστήμης: τους νομικούς που μαθαίνουν να βγάζουν τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες, τους οικονομολόγους που μαθαίνουν να αποθεώνουν τον ανταγωνισμό και καλούν ουσιαστικά τους ανθρώπους να περάσουν στο βασίλειο της ζούγκλας, να αποδεχτούν τη λογική “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό” κ.ά.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Μαθήματα σε καφετέρια και ψυχιατρείο!

Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίσεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας με πρωταγωνιστές την Πρυτανεία και τις φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και σεναριογράφους τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και την σημερινή της ΝΔ.

Συγκεκριμένα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελείται από έξι τμήματα στα οποία φοιτούν 2.000 φοιτητές. Από την αρχή λειτουργίας του έως σήμερα δεν έχει ενιαίο κτιριακό χώρο με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα σε χώρους διάσπαρτους (ξενοδοχείο, τουριστικό γραφείο) που “σουλουπώθηκαν” για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν πανεπιστημιακές ανάγκες. Νέα “επαναστατική” μέθοδο διδασκαλίας αποτελεί, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ και η διδασκαλία σε καφετέρια και ψυχιατρείο(!), λόγω έλλειψης χώρων.

Σε συνέλευση της Συγκλήτου (23/3) με πρόταση του πρύτανη ψηφίστηκε (και από τις φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) η πρόταση για ενοικίαση χώρου που ανήκει στην Μητρόπολη ως λύση στο κτιριακό πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου ανήκουν χώροι οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι και συγκεκριμένα το Παλαιό Φρούριο (1985) και το οικόπεδο της ΕΑΣΚ. Ο πρύτανης από τη μεριά του χαρακτηρίζει “φετίχ” και “εμμονή” την πρόταση για αξιοποίηση του Παλαιού Φρουρίου, υποστηρίζοντας ότι θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και επομένως είναι ακατάλληλος για στέγαση. Για το δε οικόπεδο της ΕΑΣΚ το οποίο είναι χρυσοπληρωμένο από το Πανεπιστήμιο (1.200.000.000. εκατ. δρχ) παραχωρήθηκε στο Δήμο της Κέρκυρας δωρεάν για την δημιουργία πάρκινγκ.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για την στάση της πρυτανείας που αντί να διεκδικήσει αύξηση των δαπανών για την παιδεία και να αξιοποιήσει τους χώρους που ανήκουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο προτιμά να εκμισθώσει ένα χώρο που δεν θα της ανήκει πληρώνοντας ως ενοίκιο στην Μητρόπολη τα πρώτα πέντε χρόνια 10.000 το μήνα και μετά από πέντε 20.000 το μήνα.

Υπόλογες στους σπουδαστές είναι και οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που από τη μια διαρηγνύουν τα ιματιά τους για το κτιριακό και από την άλλη υιοθετούν προτάσεις ενοικίασης και ψηφίζουν μειωμένο προϋπολογισμό, συμβάλλοντας στο να διαιωνίζεται η υπάρχουσα κατάσταση, αφήνοντας έρμαιους τους φοιτητές σε αυτήν καθώς από ό,τι φαίνεται η σύγκληση γενικών συνελεύσεων των φοιτητών είναι για αυτές απαγορευτική.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη στάση τους και σε αυτό το ζήτημα και ενόψει των φοιτητικών εκλογών να καταδικάσουν την γενικότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τη στηρίζουν με θρησκευτική ευλάβεια ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Σημειώνει επίσης, ότι η πολιτική που απαξιώνει τα πτυχία τους, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση, προωθεί την αξιολόγηση και τα πληρωμένα μεταπτυχιακά, είναι η ίδια που υποχρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια και έχει οδηγήσει τους φοιτητές του Ιονίου σε αυτήν την κατάσταση.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ

Σε “μαγαζάκι” της φαίνεται ότι προσπαθεί να μετατρέψει η ΔΑΠ το Σύλλογο φοιτητών της Θεολογικής Αθήνας . Γελιέται αν νομίζει ότι η αυτοδυναμία που διαθέτει στο ΔΣ της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ανενόχλητη το σύλλογο ως “παράγκα” πελατειακών σχέσεων και δοσοληψιών. Από τη μία “αναλαμβάνει” να μοιράζει τις δηλώσεις μαθημάτων (πράγμα που έπρεπε να κάνει η γραμματεία) και από την άλλη “διευκολύνει” όσους θέλουν να πάρουν εργασία σε συγκεκριμένο μάθημα με το αζημίωτο φυσικά... αφού για τις “εξυπηρετήσεις” της ζητάει σαν αντάλλαγμα την ψήφο των φοιτητών!

Θα μας βρουν μπροστά τους! Δε θα επιτρέψουν την απαξίωση των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητές χρειάζονται σύλλογο μαχητικό - διεκδικητικό, όχι σύλλογο - μάνατζερ των συμφερόντων της ΔΑΠ ή άλλοτε της ΠΑΣΠ. Στις 13 Απρίλη ψηφίζουμε για ισχυρούς συλλόγους, ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ!

ΠΑΜΑΚ

Αυτή γαλάζια γενιά είναι απερίγραπτη. Οι Δαπίτες όπου έχουν την πλειοψηφία νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν και ό,τι τους ...κατεβαίνει στο κεφάλι. Ετσι εμφανίστηκαν ένα πρωί στη Νάουσα, όπου υπάρχει το ένα από τα δύο νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), για να νουθετήσουν τους φοιτητές ότι δεν έχουν δικαίωμα να φτιάξουν σύλλογο στη σχολή τους, γιατί λέει ανήκουν στο Σύλλογο του ΠΑΜΑΚ! Και κάτι ακόμα χειρότερο: οι Δαπίτες στο ΤΕΙ των Σερρών όπου έχουν την πλειοψηφία στους 2 Συλλόγους (ΣΔΟ και ΣΤΕΦ) αρνούνται να κάνουν εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις εδώ και 4 χρόνια!! Φέτος είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά που δεν κάνουν εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Ομως μαζί τους συμπαρατάσσονται και οι δήθεν “ανεξάρτητοι” που έχουν μαζί με τους Δαπίτες την πλειοψηφία σε ένα τμήμα της ΣΤΕΦ, ενώ οι ΠΑΣΠίτες δεν αναδεικνύουν καν το ζήτημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ