ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Δύο μαστίγια ενάντια σε λαούς - νεολαία

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Το θέμα των αποφάσεων του Εαρινού Συμβουλίου για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, απασχόλησε χτες την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η στρατηγική της Λισαβόνας παρουσιάστηκε σαν ο απόλυτος στόχος της ΕΕ, προκειμένου να «λύσει» τα προβλήματα της ανεργίας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης και να γιγαντώσει την οικονομία της, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στις διεθνείς αγορές. Ανάλογη ήταν και η παρουσίαση του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, που αντικατοπτρίζει τους στόχους της Λισαβόνας και δίνει στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών την κάλυψη για σκληρή πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και την υιοθέτηση όλο και πιο αντιλαϊκών μέτρων...

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Εαρινού Συμβουλίου, χαρακτήρισε το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως προϊόν απόλυτης συνεργασίας και συναίνεσης, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλοντας να δείξει ότι πρόκειται για μια απόφαση που τυγχάνει «γενικής αποδοχής» των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Σημείωσε δε ότι όσον αφορά στη Στρατηγική της Λισαβόνας οι βασικοί κανόνες της δεν άλλαξαν, ενώ σταθεροί παρέμειναν και οι θεμελιώδεις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μετά τον ύμνο στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, που αλώνει, τόσο με το Σύμφωνο αλλά και με τη Στρατηγική της Λισαβόνας, τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα, από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος επισήμανε την καταλυτική συμβολή της Κομισιόν στην τελική διαμόρφωση των δύο αποφάσεων.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας, που ακολούθησε τη συζήτηση, με τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ.

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τα Συμπεράσματα, σημειώνοντας ότι Στρατηγική της Λισαβόνας και Σύμφωνο Σταθερότητας θα είναι τα μέσα για επιβολή σκληρότερων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.

Οπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην επεξήγηση ψήφου του «η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η εξέταση της ενδιάμεσης ατζέντας της Λισαβόνας είναι τα δύο μαστίγια που θα χρησιμοποιηθούν εντονότερα ενάντια στους λαούς, και ειδικά τη νεολαία.

Νέα αντιλαϊκή έφοδος ετοιμάζεται. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αναθεωρεί τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής απέναντι στους εργαζόμενους. Αντίθετα, αγκαλιά με τη στρατηγική της Λισαβόνας, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση στο μεγάλο κεφάλαιο και ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Οι αποφάσεις για χειρότερα συστήματα συνταξιοδότησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, γενίκευση μερικής και προσωρινής δουλιάς, απελευθέρωση ωραρίου, μείωση κρατικών ενισχύσεων, μείωση επιδομάτων, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς με νέες ιδιωτικοποιήσεις, δραστική μείωση ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι γεγονός, με άμεσες επιπτώσεις στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας.

Ειδικά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία και η προώθηση της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης σημαίνουν διά βίου αμάθεια και ευελιξία για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Ο δρόμος για τους λαούς και τη νεολαία είναι η αντίσταση και η απειθαρχία στις αντιλαϊκές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΟΧΙ στα σύγχρονα κάτεργα

Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Δικαιώματα και Ελευθερίες στους τόπους δουλιάς» διοργανώνει η Επιτροπή 5ου - 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Γίνεται την Τετάρτη 20 Απρίλη, στις 7.00 μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ, στην πλατεία Βικτορίας, δίπλα στον ΟΤΕ.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της προς τους εργατοϋπαλλήλους της περιοχής ευθύνης της, η Επιτροπή τονίζει ότι «την άλλη όψη της καταπάτησης των κοινωνικών, εργασιακών, ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, αποτελεί η συστηματική παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους τόπους δουλιάς».

Το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσής μας - συνεχίζει - σε σωματεία και ενώσεις εργαζομένων, το δικαίωμα δηλαδή συλλογικής διαπραγμάτευσης των σχέσεων εργασίας, του ύψους του μισθού και των λοιπών δικαιωμάτων μας, βρίσκεται διαρκώς υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης.

«Ετσι και το δικαίωμα της απεργίας, παρά το σχετικό νόμο, μένει ανεφάρμοστο στην πράξη για τους περισσότερους χώρους δουλιάς. Η δικαιοσύνη, στην οποία προσφεύγουν συνήθως οι μεγαλοεργοδότες κρίνει, σχεδόν πάντα, τις απεργίες παράνομες. Το δε περιβόητο "ευρωσύνταγμα" το μόνο που κατοχυρώνει στην πράξη είναι η "επιχειρηματική ελευθερία" (διάβαζε ασυδοσία) και το "δικαίωμα" στους εργοδότες να κηρύσσουν ανταπεργία σε βάρος των εργαζομένων».

Παρακάτω υπογραμμίζει ότι τον παραδοσιακό χαφιεδισμό σήμερα συμπληρώνει και η τεχνολογία της κάμερας, για να αισθάνεται και να είναι ο εργαζόμενος υπό διαρκή παρακολούθηση. Οτι για τους μετανάστες και πρόσφυγες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας, τους κινδύνους βιαιοπραγιών και των απελάσεων, καθώς και φαινόμενα ρατσισμού και καλλιεργούμενης ξενοφοβίας. Οτι αποδεικνύεται πως όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται υπό τη διαρκή πίεση των εργοδοτών και του κράτους τους. Οτι οι νόμοι και τα συντάγματα μπορεί να λένε για δικαιώματα, αλλά στην πράξη, στη ζωή, βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού, του κεφαλαίου.

«Στους τόπους δουλιάς, φαίνεται το πραγματικό περιεχόμενο της δημοκρατίας. Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι από αυτή τη δημοκρατία; Οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, που εντείνουν την εκμετάλλευση και αυξάνουν τα κέρδη τους ή οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που είμαστε τα θύματα αυτής της πολιτικής, αυτής της δημοκρατίας, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους;» θέτει ρητορικά το ερώτημα.

Η Επιτροπή τονίζει ακόμα ότι «η "ανταγωνιστικότητα της οικονομίας" (δηλαδή η αύξηση των κερδών τους)περνάει μέσα από την αφαίρεση δικαιωμάτων, την επιβολή δικτατορίας στους χώρους δουλιάς. Κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο(με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης)δουλεύουν εντατικά σε αυτή την κατεύθυνση. Παράγουν νόμους και αποφάσεις στα μέτρα τους, διαφημίζουν τα "οφέλη" τους για εμάς».

Τέλος επισημαίνει προς τους εμποροϋπαλλήλους, ότι η μόνη δύναμη ικανή να βάλει φραγμό στα προαναφερόμενα είναι ο ενωμένος αγώνας όλων μας. Η σύνδεσή μας με τα συνδικάτα που αγωνίζονται για να καταγγείλουμε τα κρούσματα αυτά, να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις συνθήκες τρομοκρατίας.

Συνεστίαση της ΚΟ Ν. Εύβοιας του ΚΚΕ

Η ΚΟ Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στην ταβέρνα «Καπηλειό» του δημοτικού διαμερίσματος Γαβαλά, του Δήμου Αλιβερίου, στις 9 μ.μ.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.15 η εκπομπή «Εις υγείαν» ταξιδεύει στην Κούβα. Η συνεργασία του «902» με την κουβανική τηλεόραση μας επιτρέπει να επισκεφτούμε το εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων ΣΙΔΕΜ, αλλά και ένα φαρμακείο - μουσείο στην πόλη Ματάνζα. Επιμέλεια - παρουσίαση Πόπη Καπετανοπούλου.
  • Στις 22.10 την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κοινή δράση εργαζομένων και μικρομεσαίων ΕΒΕ.
Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη, αύριο Παρασκευή, στο καφενείο «Απόλλων» στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Οικονομική πολιτική της κυβέρνησης - Ακρίβεια και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαντωνάκης, μέλος της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, διοργανώνει την Κυριακή 17 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Φίλιππος» συγκέντρωση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για το ωράριο και την κοινή δράση των μισθωτών στο εμπόριο, αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων και βιοτεχνών». Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ