ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Φτωχοί οι μισοί Ελληνες!

Πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό της ανέχειας, αν υπολογίσει κανείς τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών

Αμύθητος πλούτος για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας είναι αναγκαίος όσο ποτέ
Αμύθητος πλούτος για τους λίγους, φτώχεια για τους πολλούς. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας είναι αναγκαίος όσο ποτέ
Την ώρα που οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν διατυμπανίζοντας τα «πυροσβεστικά»... μέτρα για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της φτώχειας, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έρχεται αντιμέτωπη με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Βιώνει τις συσσωρευμένες συνέπειες από την επί σειρά ετών εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της σύγχρονης εξαθλίωσης που καταγράφεται και στα στοιχεία έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Η έρευνα έγινε σε σύνολο 9.139 νοικοκυριών, συνολικά 24.340 άτομα. Από τα στοιχεία που προκύπτουν, το 59,31% της ηλικιακής ομάδας 16 ετών μέχρι 64 (65,86% του συνολικού πληθυσμού) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει και το 23,18% των ατόμων που είναι 65 ετών και πάνω (17,38% του συνολικού πληθυσμού) και το 17,31% που είναι ηλικίας έως 15 ετών (16,40% του συνολικού πληθυσμού).

Τα υψηλότερα ποσοστά φτωχών νοικοκυριών παρουσιάζονται στην Ηπειρο (33,8%), στη Δυτική Ελλάδα (30,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (29,7%) και στην Πελοπόννησο (29,5%).

Το όριο φτώχειας με βάση το ετήσιο εισόδημα επιλεγμένων κατηγοριών νοικοκυριών ορίζεται για έναν ενήλικα στα 4.800 ευρώ, για ένα ζευγάρι στα 7.200 ευρώ, ένα ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά στα 10.080 ευρώ και ένα ζευγάρι με δύο μεγάλα παιδιά στα 12.000 ευρώ.

Το 20,70% των φτωχών νοικοκυριών παίρνει δάνεια για απόκτηση ειδών και υπηρεσιών. Το 32,86% των φτωχών νοικοκυριών αντιμετωπίζει τις συνήθεις ανάγκες του με μεγάλη δυσκολία και το 37,06% με δυσκολία. Το 96,75% των φτωχών νοικοκυριών δήλωσε ότι «δεν πήρε καμία κοινωνική βοήθεια από το κράτος».

Την οικονομική επισφάλεια κατά κατάσταση απασχόλησης επαληθεύουν και τα εξής στοιχεία: Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 29,53% των απασχολούμενων, το 22,55% των συνταξιούχων και το 42,38% λοιπών κατηγοριών. Ενώ σχετικά με την κατανομή νοικοκυριών κατά εκπαιδευτικό επίπεδο του υπεύθυνου του νοικοκυριού, το 6,70% των φτωχών νοικοκυριών δεν πήγε καθόλου σχολείο (2,70 του συνολικού πληθυσμού), το 18,60% των φτωχών νοικοκυριών πήγε μερικές τάξεις του Δημοτικού (11,10 του συνολικού πληθυσμού), το 42,90% έχει απολυτήριο Δημοτικού (32,40% του συνολικού πληθυσμού), το 8,90% έχει απολυτήριο Γυμνασίου (9,90% του συνολικού πληθυσμού), το 17,40% έχει απολυτήριο Λυκείου (24% του συνολικού πληθυσμού), το 0,70% είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ (3,50% του συνολικού πληθυσμού) και το 3,10% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ (11,60% του συνολικού πληθυσμού).

Λουκέτο στην «Επικοινωνία»

Η κυβέρνηση απολύει τους εργαζόμενους και μετατρέπει το Κέντρο σε φιλανθρωπικό ίδρυμα

«Λουκέτο» στο μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης για Τυφλά Πολυανάπηρα Ατομα η «Επικοινωνία», βάζει η πολιτική του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συνδρομή της συμβιβασμένης ηγεσίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ).

Στην προχθεσινή γενική συνέλευση, η πλειοψηφία των διαχειριστών της «Επικοινωνίας» (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ΠΣΤ, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων «Αμυμώνη»), μειοψηφούντων των συμβούλων της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ατόμων με Αναπηρία» (ΕΣΚ ΑμΕΑ), αποφάσισε να κλείσει η «Επικοινωνία», να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι και να προτείνουν στο υπουργείο να περάσει το Κέντρο σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.

Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΑμΕΑ, ότι η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε μετά από εν κρυπτώ συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, που κατέληξε στη συμφωνία των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον ΠΣΤ και της διοίκησης του ΚΕΑΤ. Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες βέβαια, αρνήθηκαν το αίτημα της ΕΣΚ ΑμΕΑ για τη δημοσιοποίηση του Κέντρου και να αναλάβει το κράτος την ευθύνη της εκπαίδευσης και των τυφλών πολυανάπηρων παιδιών, που υπερβαίνουν τα χίλια σε όλη τη χώρα.

Μετά από αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων της «Επικοινωνίας» εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την ανάλγητη πολιτική του υπουργείου, που αντί να μεριμνήσει για τη βιωσιμότητα του Κέντρου και τη δημιουργία δομών που να καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών των τυφλών πολυανάπηρων της χώρας επιλέγει, ύπουλα, φτηνές λύσεις που εξυπηρετούν πολιτικά και άλλα συμφέροντα.

Στο ίδιο πνεύμα, η ΕΣΚ ΑμΕΑ επισημαίνει ότι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, προωθούν τη διαδικασία της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και της ιδιωτικοποίησης του χώρου.

Το Σωματείο Εργαζομένων και η ΕΣΚ ΑμΕΑ καλούν εργατικά συνδικάτα, σωματεία του χώρου της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής, τους γονείς και κηδεμόνες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας σήμερα στις 11 π.μ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΘΡΙΑΣΙΟ: Δυναμική παρέμβαση στην πύλη του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοί του αντιδρώντας, στην πολιτική ανατροπής των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου. Ενώ το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα απ' την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση και η διοίκηση εγκαινιάζουν συνεχώς νέα τμήματα, τα οποία επιδιώκουν να λειτουργήσουν χωρίς την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση σχεδιάζει να μεταφέρει μόνιμο προσωπικό στα νέα τμήματα και να προσληφθούν στη θέση τους 8μηνίτες συμβασιούχοι, συσσωρεύοντας νέα προβλήματα στα ήδη επιβαρυμένα τμήματα του νοσοκομείου.

ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της «Θεμελιοδομής» που απασχολούνται στην εργολαβία λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού Θεσσαλονίκης. Καθολική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι. Με τρίωρη στάση τις ίδιες ώρες συνεχίζουν και σήμερα τον αγώνα τους. Διεκδικούν δεδουλευμένα που τους οφείλει η «Θεμελιοδομή» τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς επίσης την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παράλληλα απαιτούν διασφάλιση της δουλιάς τους, αφού τον επόμενο μήνα λήγει η σύμβαση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) που διαχειρίζεται το έργο, με τη «Θεμελιοδομή», την εταιρία που λειτουργεί το έργο, και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι.

ΒΟΛΟΣ: Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους απαίτησαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας συμμετέχοντας στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία. Με την κινητοποίησή τους οι 100, περίπου, εργαζόμενοι - απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα πλαίσια διάφορων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - που έχουν να πληρωθούν εδώ και 12 μέχρι και 15 μήνες, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα τους εμπαίζει με τις συνεχείς ψεύτικες υποσχέσεις της για να τους κρατά «ομήρους». Και διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Οργανώνουν την πάλη τους

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως η αντεργατική επίθεση του Ομίλου «Κλωνατέξ» του Λαναρά θα κλιμακωθεί και τα επιχειρηματικά παιχνίδια της εργοδοσίας θα σκάσουν πάνω στις πλάτες των εκατοντάδων εργαζομένων που απασχολεί στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που έχει σε Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο.

Σε συνέντευξη που έδωσαν χτες το μεσημέρι οι πρόεδροι των δύο εργοστασιακών Σωματείων (Β' και Γ') των «Κλωστηρίων Ναούσης» ανακοίνωσαν την απόφασή των εργαζομένων να αντισταθούν αγωνιστικά στα σχέδια που εξυφαίνει η εργοδοσία για συρρίκνωση και κλείσιμο εργοστασίων. Την Τρίτη 19 Απρίλη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες.

Οπως είπαν οι εκπρόσωποι των περίπου 500 εργαζομένων στα Κλωστήρια του Ομίλου στη Νάουσα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της «κρίσης» και παρά τις διαβεβαιώσεις πως μετά την οικονομική στήριξη που εξασφάλισε η εταιρία, θα ομαλοποιούνταν η λειτουργία του εργοστασίου και το εργασιακό τους μέλλον, τα προβλήματα παραμένουν. Ενα χρόνο τώρα η επιχείρηση συνεχίζει να μην τροφοδοτεί με πρώτη ύλη τα εργοστάσια και να τα υπολειτουργεί. Ενώ το τελευταίο διάστημα προστέθηκαν στα προβλήματα και η περικοπή επιδομάτων, οι καθυστερήσεις πληρωμών και τα σενάρια για συρρίκνωση και κλείσιμο εργοστασίων. Ολα αυτά, ενώ με παρέμβαση της κυβέρνησης εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Λαναρά από τις τράπεζες με δάνειο 23 εκατ. ευρώ, και ενώ ήδη πριν περίπου 20 ημέρες η εταιρία προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 15 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ