ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Και ο Σιράκ στη «μάχη του ναι»

Προηγείται το «όχι» στις δημοσκοπήσεις για το «ευρωσύνταγμα», παρά την ευρεία εκστρατεία των υπερασπιστών του

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην πρώτη του «μάχη» για την υπερψήφιση του «ευρωσυντάγματος» επρόκειτο να «ριχτεί» αργά χτες ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια δίωρης διακαναλικής τηλεοπτικής εκπομπής, θα δεχόταν ερωτήσεις από 80 νεαρούς Γάλλους, ηλικίας 18 - 30 ετών στο πλαίσιο συζήτησης για το Ευρωσύνταγμα που θα συντόνιζαν 4 έμπειροι δημοσιογράφοι.

Πριν καν γίνει η τηλεοπτική αυτή συζήτηση, ο Ζακ Σιράκ δεχόταν τα πυρά όσων αντιμάχονται το «ευρωσύνταγμα», οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι επέλεξε να συνομιλήσει με νεαρούς και όχι με έμπειρους δημοσιογράφους, φοβούμενος ότι δεν έχει απαντήσεις στα ερωτήματα και στις ανησυχίες που εκφράζει η γαλλική κοινή γνώμη. Από τα μέσα Μάρτη μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 14 δημοσκοπήσεις. Ολες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 53% - 55% προτίθενται να καταψηφίσουν το Ευρωσύνταγμα.

Δεν κάμφθηκαν οι ανησυχίες

Η γαλλική κυβέρνηση, αλλά και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν επιδοθεί, τις τελευταίες βδομάδες, σε εκστρατεία ανατροπής του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να πετυχαίνουν το στόχο τους. Η πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης φέρεται να εκτιμά ότι το «ευρωσύνταγμα» ευνοεί υπέρ του δέοντος την ελεύθερη αγορά και πλήττει ανεπανόρθωτα το μοντέλο κοινωνικού κράτους που ισχύει, σήμερα, στη Γαλλία, παρά τις περικοπές στις οποίες έχουν προχωρήσει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζοσπέν όσο και η τωρινή του Ραφαρέν. Επίσης, ένα μέρος όσων αντιτίθενται στο «ευρωσύνταγμα» υποστηρίζει ότι το πράττει γιατί εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες κατάργησης του εθνικού Δικαίου υπέρ του ευρωπαϊκού και εξανεμίζονται οι ελπίδες εισόδου στην ΕΕ της Τουρκίας.

Κατά πολλούς αναλυτές, μεγάλη μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης ψηφίζοντας «όχι» στο δημοψήφισμα της 29ης Μάη θα εκφράσει τη βαθιά δυσαρέσκειά της για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο οποίος περιοδεύει ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα ποσοστά του «ναι», επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το δημοψήφισμα αφορά την ΕΕ και όχι την κυβέρνηση.

Στο πλευρό της ηγεσίας των 2 μεγάλων γαλλικών κομμάτων, έσπευσε, χτες, να συνταχθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Ντελόρ κινδυνολογεί, υποστηρίζοντας ότι «η επικράτηση του "όχι" θα προκαλέσει σεισμό στη Γαλλία. Θα μειώσει αισθητά την επιρροή της Γαλλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες υιοθέτησής του στο σύνολο της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν παρομοίασε τη Γαλλία μετά το «όχι» με ένα μικρό ποδήλατο έναντι μιας Γαλλίας, μετά από ένα «ναι», που θα μοιάζει, όπως είπε, «με ένα ισχυρότατο αυτοκίνητο». Ο Βιλπέν, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «τίποτε δεν έχει κριθεί, καθώς τα δημοψηφίσματα είθισται να καταλήγουν τις τελευταίες 15 μέρες».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Θέμα ημερών» η απέλαση και του στρατηγού Πάβκοβιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την εντός των προσεχών ημερών απέλαση (επισήμως «εκούσια παράδοση») του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στρατηγού Νεμπόισα Πάβκοβιτς ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ»...

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο στρατηγός Πάβκοβιτς θα βρίσκεται στη Χάγη μέσα σε δύο βδομάδες. Είτε οικειοθελώς είτε μετά τη σύλληψή του...», είπε χαρακτηριστικά ο Τάντιτς, προσθέτοντας (διόλου άσχετα...) πως έως τα τέλη Απρίλη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα έχει εγκρίνει τη μελέτη σκοπιμότητας για την υπογραφή της συμφωνίας «Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Βρυξέλλες...

Νωρίτερα, χτες, ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος Βουγιαντίν Πόποβιτς, που κατηγορείται για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πρόκειται για τον 14ο Σέρβο που παραδίδεται στις αρχές του ΔΠΔ απ' το περασμένο φθινόπωρο. Μετά και από την προσαγωγή του, το ΔΠΔ αναζητεί ακόμα 12 κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου μεταξύ των οποίων και οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

Το «όραμα» του Ρουγκόβα

Το 24ωρο που ο Τάντιτς προωθούσε τις «ευρω-ατλαντικές» προοπτικές της Σερβίας, ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα επανέφερε την απαίτηση ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου, κάνοντας «ανεκδοτολογική» αναδρομή στην ιστορία...«Το Κόσσοβο» είπε ο Ρουγκόβα «χάρη στο ΝΑΤΟ και τους φίλους του, είναι ελεύθερο εδώ και έξι χρόνια...». Και συνέχισε περιγράφοντας το «όραμα» της δήθεν «ανεξαρτησίας»: «Οταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, τότε και οι γείτονες θα κάνουν το ίδιο... Η αποστολή του ΟΗΕ θα μείνει για λίγο καιρό ακόμη, αλλά μόνο με το ρόλο του παρατηρητή, ενώ η (πολυεθνική ΝΑΤΟική) δύναμη (κατοχής) KFOR θα συνεχίσει να κάνει τη δουλιά της. Το Κόσσοβο θα έχει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών»...

Ομως, αυτό που στην ουσία επιχειρούσε να προωθήσει ο Ρουγκόβα στους Κοσσοβάρους Αλβανούς ήταν ένα νέο «στάτους κβο» με επίφαση «ανεξαρτησίας» υπό ευρωενωσιακή (κατά πάσα πιθανότητα...) κηδεμονία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ετοιμη και η «διεθνής συνθήκη πυρηνικής τρομοκρατίας»...

Από πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία

Associated Press

Από πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Διεθνή συνθήκη με την οποία ποινικοποιείται η παράνομη κατοχή ραδιενεργού υλικού ή πυρηνικών όπλων με πρόθεση (!) τη διάπραξη τρομοκρατικής πράξης εγκρίθηκε συναινετικά από τη 191μελή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με βάση σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία. Σε άλλο σημείο, η συνθήκη ποινικοποιεί «την καταφορά βλάβης ή ζημιάς σε δημόσια, αστική ή στρατιωτική πυρηνική εγκατάσταση» και επισείει (από τις χώρες μέλη που θα την επικυρώσουν) την επιβολή βαρύτατων ποινών... Ετσι, απαιτείται από όλες τις χώρες μέλη που θα υπογράψουν και θα επικυρώσουν τη συνθήκη να υιοθετήσουν σαφή μέτρα που θα αφορούν πράξεις «σχεδιασμένες να προκαλέσουν τρόμο στους πολίτες ή σε συγκεκριμένες ομάδες και οι οποίες δεν μπορεί να δικαιολογηθούν υπό οιεσδήποτε καταστάσεις ή με βάση πολιτικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, φυλετικές, εθνοτικές, θρησκευτικές ή άλλης φύσης ιδέες».

Σύμφωνα με το δεύτερο τη τάξει πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξάντερ Κουνούζιν, η συνθήκη «είναι η πρώτη αντι-τρομοκρατική σύμβαση που επιχειρεί να εμποδίσει τρομοκρατικές πράξεις σε ένα περιβάλλον κλιμάκωσης των απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας». Μαζί του συμφώνησε και ο Αμερικανός ομόλογός του Στιούαρτ Χόλιντεϊ, δηλώνοντας πως «η σύμβαση πυρηνικής τρομοκρατίας, όταν τεθεί σε ισχύ, θα ενισχύσει το διεθνές νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»....

Πρόκειται για τη 13η συνθήκη του ΟΗΕ που αναφέρεται στην τρομοκρατία και την πρώτη που υιοθετείται από τη Γενική Συνέλευση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ