ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΙΕΙΑ
Της έκαναν ένα ... συνέδριο

Ακόμα δυσμενέστερο το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους μικρομεσαίους Ελληνες ψαράδες ΕΕ και κυβέρνηση

Από παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Πρέβεζα
Από παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Πρέβεζα
Στην εξύμνηση της αντιαλιευτικής πολιτικής της ΕΕ προχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διάφοροι «ευρω-υπάλληλοι» ντόπιοι και ξένοι, στο Συνέδριο που συνδιαργανώθηκε μαζί με την Κομισιόν στην Αθήνα, με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της αλιείας 2007 - 2013».

Πίσω από τα λόγια τα μεγάλα που ξεστόμισαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με πρώτο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ιδιαίτερη σημασία της αλιείας στον ελλαδικό χώρο, κρύβεται ένα ακόμα δυσμενέστερο μέλλον για τους μικρομεσαίους Ελληνες ψαράδες. Γιατί όπως όλα δείχνουν στο τέταρτο ΚΠΣ τα κονδύλια θα είναι μειωμένα και ειδικότερα για τον τομέα της αλιείας θα αφορούν μόνο διαλύσεις και αποσύρσεις αλιευτικών σκαφών. Και ό,τι τελικά μοιραστεί θα πάει υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της εμπορίας. Αλλωστε αυτό το επισήμανε χτες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι και στα προηγούμενα ΚΠΣ η μερίδα του λέοντος δόθηκε για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και η πρωταρχική επιδίωξη ήταν να βγουν από τη μέση τα ψαροκάικα, σε όφελος επίσης των αλιευτικών στόλων διαφόρων άλλων χωρών της ΕΕ. Για παράδειγμα μέσα στη δεκαετία 1992 - 2002 ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα μειώθηκε τη δεκαετία 1992-2002 κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%! Κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής αλιείας με βάση τους σχετικούς ευρω-σχεδιασμούς. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην αλιευτική δραστηριότητα και οι ποσοστώσεις αλιευμάτων, καθώς και η αστυνομοκρατία και η δορυφορική παρακολούθηση που θα γιγαντωθούν τα επόμενα χρόνια, κάνοντας το βίο αβίωτο στους Ελληνες ψαράδες.


Πρόταση για ίδρυση Αγροτικού Μουσείου

Σε σχετική πρόταση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση απάντησε με γενικόλογες υποσχέσεις

Με γενικολογίες απάντησε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Κόντος στο αίτημα της δημιουργίας Αγροτικού Μουσείου αναφορικά με την εξέγερση του Κιλελέρ - που χρονίζει από το 1974 - το οποίο έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσουμε τις μελέτες, να είμαστε έτοιμοι, έτσι ώστε ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Δ' ΚΠΣ να είναι το αγροτικό μουσείο στο Κιλελέρ, έτσι ώστε να κατασκευαστεί το ταχύτερο δυνατόν»

Παίρνοντας τον λόγο ο Τάκης Τσιόγκας, τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα της δημοτικής αρχής γιατί «θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη των εξεγερμένων κολίγων, να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία της εξέγερσης που υπάρχουν σήμερα, να υπάρχει αίθουσα διαλέξεων, όπου θα συζητούνται σε συνέδρια και ημερίδες η ιστορία της εξέγερσης, η πορεία του αγροτικού κινήματος της χώρας μας, αλλά και οι διεκδικήσεις της αγροτιάς. Θα έλεγα όχι μόνο η ιστορία του Κιλελέρ, αλλά και του άλλου λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Θέλουμε να μας απαντήσετε τι θα κάνετε συγκεκριμένα»!

Παράλληλα αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «σήμερα πάνε όλοι στο Κιλελέρ και κάνουν μνημόσυνα για να τιμήσουν δήθεν τη μνήμη των Θεσσαλών κολίγων. Δε θέλουν όμως σε καμιά περίπτωση να θίξουν τα συμφέροντα των σημερινών τσιφλικάδων. Και βέβαια με την πολιτική τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά, φτιάχνοντας νέους τσιφλικάδες και νέους κολίγους».


Λόγια στο Κιλελέρ...

Για πολιτική παθητικής προσαρμογής στην ΚΑΠ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ., στον ομιλία του στο ΚΙΛΕΛΕΡ ο κ. Γιάννης Τόλιος (Γ.Τ.),μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην περιοριστούν οι συνέπειες και να μην αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες αγροτικής ανάπτυξης. Συνειδητά όμως δε λέει ποιες ήταν αυτές οι αναπτυξιακές δυνατότητες της ΚΑΠ που δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και μπορεί να τις αξιοποιήσει ο ΣΥΝ. Εμμεσα αλλά με σαφήνεια σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναλύει το περιεχόμενο της ενεργητικής προσαρμογής στην ΚΑΠ που θέλει ο ΣΥΝ και δε διαφέρει σε τίποτα από το περιεχόμενο της παθητικής προσαρμογής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και αυτά γιατί πουθενά δεν αναφέρει ο Γ.Τ. την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη στασιμότητα και την όξυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας από αμφίβολης καταλληλότητας προϊόντα. Πουθενά δεν αναφέρει την κατάργηση του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων της ΚΑΠ που εξανεμίζει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, ενισχύει τους μεγαλοαγρότες και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, διατηρεί και επιδεινώνει τη στρεβλή σύνδεση της αγροτικής παραγωγής. Πουθενά δεν αναφέρει για απειθαρχία στις συμφωνίες του ΠΟΕ που αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών, εξαθλιώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες των ανεπτυγμένων χωρών, διευρύνουν την πείνα και τη λοιμοκτονία στους λαούς των αναπτυσσόμενων χωρών και εντείνουν την εκμετάλλευση και την εξάρτησή τους από τις πολυεθνικές και την πλουτοκρατία των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Θεωρώντας ως δεδομένα και μονόδρομο όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνει τις διακηρύξεις της ΚΑΠ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, για στήριξη της ποιοτικής γεωργίας, για ελέγχους στα σύνορα κ.ά. και υπόσχεται καλύτερη διαχείριση. Ομως αυτές οι διακηρύξεις, στα πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που θεωρεί μονόδρομο ο ΣΥΝ και ο Γ.Τ., εφαρμόζονται 25 χρόνια στη χώρα μας με πράσινη και γαλάζια διαχείριση, και έχουν σαν αποτέλεσμα την παρατεταμένη στασιμότητα της γεωργίας. Το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα. Τη διάλυση των συνεταιρισμών, την προώθηση και των διεπαγγελματικών οργανώσεων που στηρίζονται στη θεωρία της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή τη συνύπαρξη των αγροτών και των εμποροβιομηχάνων στις ίδιες επαγγελματικές οργανώσεις.

Οσο για την ενότητα του αγροτικού κινήματος, ασφαλώς ο Γ.Τ. γνωρίζει ότι η αγροτιά δεν είναι ενιαία τάξη, αλλά διαταξικό κοινωνικό στρώμα με πλούσιους (αστούς) και φτωχούς (μισοπρολετάριους) αγρότες. Η συμμετοχή του ΣΥΝ και του Γ.Τ. στους κρατικούς γιορτασμούς του ΚΙΛΕΛΕΡ στους οποίους κυριαρχούν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, εκτός από συνεργεία στη διαστροφή του μηνύματος της εξέγερσης των κολίγων, αποδείχνει και για ποια ενότητα παλεύει ο ΣΥΝ. Για την υποταγή των μικρομεσαίων αγροτών στους μεγαλοαγρότες και στην ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει.

Και για να μην αδικήσουμε το ΣΥΝ, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η συμμετοχή του σε τέτοιες φιέστες είναι συνεπής με την πολιτική του.


Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ