Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΙΕΙΑ
Της έκαναν ένα ... συνέδριο

Ακόμα δυσμενέστερο το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους μικρομεσαίους Ελληνες ψαράδες ΕΕ και κυβέρνηση

Από παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Πρέβεζα
Από παλαιότερη κινητοποίηση ψαράδων στην Πρέβεζα
Στην εξύμνηση της αντιαλιευτικής πολιτικής της ΕΕ προχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διάφοροι «ευρω-υπάλληλοι» ντόπιοι και ξένοι, στο Συνέδριο που συνδιαργανώθηκε μαζί με την Κομισιόν στην Αθήνα, με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης του τομέα της αλιείας 2007 - 2013».

Πίσω από τα λόγια τα μεγάλα που ξεστόμισαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με πρώτο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ιδιαίτερη σημασία της αλιείας στον ελλαδικό χώρο, κρύβεται ένα ακόμα δυσμενέστερο μέλλον για τους μικρομεσαίους Ελληνες ψαράδες. Γιατί όπως όλα δείχνουν στο τέταρτο ΚΠΣ τα κονδύλια θα είναι μειωμένα και ειδικότερα για τον τομέα της αλιείας θα αφορούν μόνο διαλύσεις και αποσύρσεις αλιευτικών σκαφών. Και ό,τι τελικά μοιραστεί θα πάει υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της εμπορίας. Αλλωστε αυτό το επισήμανε χτες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι και στα προηγούμενα ΚΠΣ η μερίδα του λέοντος δόθηκε για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και η πρωταρχική επιδίωξη ήταν να βγουν από τη μέση τα ψαροκάικα, σε όφελος επίσης των αλιευτικών στόλων διαφόρων άλλων χωρών της ΕΕ. Για παράδειγμα μέσα στη δεκαετία 1992 - 2002 ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα μειώθηκε τη δεκαετία 1992-2002 κατά 9,2% και η χωρητικότητα κατά 40,3%! Κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία συρρίκνωσης της ελληνικής αλιείας με βάση τους σχετικούς ευρω-σχεδιασμούς. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην αλιευτική δραστηριότητα και οι ποσοστώσεις αλιευμάτων, καθώς και η αστυνομοκρατία και η δορυφορική παρακολούθηση που θα γιγαντωθούν τα επόμενα χρόνια, κάνοντας το βίο αβίωτο στους Ελληνες ψαράδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ