Σάββατο 16 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
«Φυσική» πηγή πλούτου για το κεφάλαιο

Η απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, η ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο και η προστασία του περιβάλλοντος, συνδέονται από την κυβέρνηση με την εξάπλωση χρήσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα είπε και χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, στα εγκαίνια της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Φυσικού Αερίου «ΑΕΡΙΟΝ 2005», στον ΟΛΠ. Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση ταυτίζει τη διάδοση του φυσικού αερίου με τη στήριξη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, εμφανίζοντάς τους - συνακόλουθα - περίπου σαν ...εθνικούς ευεργέτες! Επιπρόσθετα, ο Δ. Σιούφας τόνισε ότι «η διείσδυση του φυσικού αερίου θα επιταχυνθεί από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Εξάλλου και ο στόχος του «ενεργειακού κόμβου» σηματοδοτεί την προσπάθεια μετατροπής της Ελλάδας σε επιχειρηματικό «παράδεισο», που καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών για επαρκή και φτηνή ενέργεια.

Ωστόσο, η αυθαίρετη ταύτιση του δημόσιου συμφέροντος με την ευημερία του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου αποτελεί μόνιμη θέση της κυβέρνησης και βάση της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκεί στον τομέα της ενέργειας συνολικά. Το επόμενο διάστημα - ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης - η ΔΕΠΑ θα προσλάβει χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την προκήρυξη, τους πρώτους μήνες του 2006, διεθνών διαγωνισμών για την πρόσκληση στρατηγικών επενδυτών, κάτι που δείχνει ότι και η υπό αναστολή διαπραγμάτευση με την ισπανική «Γκαζ Νατουράλ» θα λάβει και τυπικά τέλος ή θα επαναπροσδιοριστεί ριζικά.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ξεκινήσει και η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, που θα αποτελέσει «το βασικό σύνδεσμο του Διακασπιακού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας». Στο εσωτερικό της χώρας, επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί η επέκταση του δικτύου σε 11 νέες περιοχές και η κατασκευή του Αγωγού Υψηλής Πίεσης προς την Κόρινθο. Προωθούνται, επίσης, τα έργα της ΔΕΠΑ για τη βιομηχανική τροφοδοσία σε Κιλκίς, Λαμία, Εύβοια, Αλεξανδρούπολη και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ