ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προσήλωση στον «ευρωμονόδρομο»

Τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της κυβέρνησης για την προώθηση των καπιταλιστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» υπέρ του κεφαλαίου και τη στήριξη στη «στρατηγική της Λισαβόνας», πρόσφερε για μια ακόμα φορά ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα «συγχαρητήρια» που έδωσε ο Ζ. Μπαρόζο στην ελληνική κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που έλαβε, επιβεβαίωσε την προσήλωση του κόμματός του στην πολιτική του «ευρωμονόδρομου» και έδειξε... πειθαρχία απέναντι στους στόχους που καθορίζει το «πρόγραμμα σταθερότητας».

Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, έσπευσε να δηλώσει ότι υπήρξε «μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» και ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας πρέπει πάντα να είναι να μπορεί να συνεχίσει μια πορεία αναπτυξιακή και διαρθρωτικών αλλαγών, υποδομών, περιφερειακής ανάπτυξης, που όπως είπε θα της εξασφαλίσει ποσά από το Δ΄ ΚΠΣ, μια πολιτική που, όπως πρόσθεσε, είχε εφαρμόσει «στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος σημείωσε ότι τόνισε στον Ζ. Μπαρόζο πως «η ανάπτυξη της Ευρώπης» πρέπει να «στηριχτεί στην ανταγωνιστικότητα και την κεντρική συνοχή, που είναι και οι πυλώνες για τη στρατηγική της Λισαβόνας».

Ο Γ. Παπανδρέου προέβαλε την ανάγκη στον Ζ. Μπαρόζο «η Ευρώπη να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» και υποστήριξε ότι μέσα από αυτή την πορεία θα διευθετηθούν «σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει την περιοχή, όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καλύτερο ευρωπαϊκό τρόπο, τον ευρωπαϊκό τρόπο»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την πάγια πολιτική τακτική του κόμματός του, παρέδωσε εκ νέου την «επίλυση» της ονομασίας της ΠΓΔΜ στα... χέρια της ΕΕ, ζητώντας την «υποστήριξή» της για «να υπάρχει εποικοδομητική στάση και της FYROM στη δική της ευρωπαϊκή πορεία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος».

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, αφού πρόσφερε πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση για την προώθηση κάθε αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να οξύνει και την αντιπαράθεσή του γύρω από το «βασικό μέτοχο», αναφέροντας ότι «η Ελλάδα ανοίγει άσκοπα μέτωπα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κύρος μας διεθνώς». Μάλιστα, ο ίδιος... θυμήθηκε ότι υπάρχουν άλλες «προτεραιότητες, όπως είναι η ανάπτυξη, το χτύπημα της ανεργίας και της φτώχειας». Οταν ο Γ. Παπανδρέου την ίδια στιγμή δήλωνε πίστη στην εφαρμογή του «προγράμματος σταθερότητας», ανακαλύπτεται ότι «η κυβέρνηση δεν έχει σωστές προτεραιότητες» και αξιοποιώντας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης, σημείωσε ότι αυτό «αποτυπώνεται στις συνειδήσεις του ίδιου του ελληνικού λαού».

Χ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Εξωράισε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ

Σε κοινή συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στον εξωραϊσμό των πολιτικών της ΕΕ και ιδιαίτερα της Κομισιόν αναλώθηκε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μπαρόζο, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της ελληνικής Βουλής.

Ο Χ. Μπαρόζο έκανε μια σύντομη εισήγηση και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών για διάφορα θέμα που απασχολούν αυτήν την περίοδο την ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία δημιουργεί αρνητικό κλίμα και ανασφάλεια στους εργαζόμενους, αφού προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας, χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται στα ύψη.

Ο Χ. Μπαρόζο απάντησε ότι η ανεργία στην ΕΕ δεν οφείλεται στη στρατηγική της Λισαβόνας, αλλά στο γεγονός ότι η οικονομία της ΕΕ δεν έχει προσαρμοστεί στην «παγκοσμιοποίηση». Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας και είπε ότι η λύση είναι να γίνει η οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής στάθηκε στον πολλαπλασιασμό της καταστολής που παρατηρείται στην ΕΕ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι με την κυριαρχία της αστυνομοκρατίας χτυπιούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαντώντας ο Χ. Μπαρόζο υπερασπίστηκε τα μέτρα που παίρνει η ΕΕ, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα αυτά δεν περιορίζουν τις ελευθερίες των λαών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση για το νόμο του «βασικού μετόχου» είπε ότι, ενώ η λογική του είναι σωστή, εντούτοις δε συμβαδίζει απόλυτα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ανακοίνωσε δε ότι η απάντηση της Κομισιόν στα ελληνικά επιχειρήματα θα δοθεί σύντομα. Για το όνομα της ΠΓΔΜ είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια συμβιβαστική πρόταση αποδεκτή και από τα δύο μέρη, ενώ για την Τουρκία είπε ότι εάν επικυρώσει το πρωτόκολλο σύνδεσης με τις νέες χώρες της ΕΕ τότε εκ των πραγμάτων θα το εφαρμόσει.

Ο Χ. Μπαρόζο χαρακτήρισε θαρραλέα τα πρόσφατα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και είπε ότι η αποτελεσματικότητά τους για τη μείωση του ελλείμματος θα ελέγχεται συνεχώς από την ΕΕ.

«METRON ANALYSIS»
Δημοσκοπήσεων συνέχεια

H πτώση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας και η σμίκρυνση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ, στο 1,4%, είναι τα δύο ευρήματα δημοσκόπησης της εταιρίας «Metron Analysis» για την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», τα οποία προκάλεσαν εντύπωση και πολλές συζητήσεις.

Και αυτή η δημοσκόπηση, όπως και όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν από το Μάη του 2004 μέχρι σήμερα, απέδειξε ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία υφίσταται μια διαρκή φθορά εξαιτίας της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της φθοράς. Ενώ, λοιπόν, η ΝΔ παρουσιάζει πτώση από το 42,4% (Μάης 2004) στο 36,1%, το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο χρονικό διάστημα παραμένει σταθερό στο 34,7%.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, έχουμε διαρκή πτώση του συνολικού ποσοστού των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Ετσι, το Μάη του 2004 το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν 77,1%, τον Οκτώβρη του 2004 ήταν 74,6%, το Φλεβάρη του 2005 ήταν 71,8% και τον Απρίλη του 2005 έπεσε στο 70,8%.

Η διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου στη δημοσκόπηση της «Metron Analysis» έδωσε: ΝΔ 36,1%, ΠΑΣΟΚ 34,7%, ΚΚΕ 6,9%, ΣΥΝ 3,3% και ΛΑΟΣ 3,7%.

Οπως προκύπτει, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που παρουσιάζει σταθερή και μάλιστα δυναμική αύξηση των ποσοστών του.

Από τα ευρήματα της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι τα θέματα που αξιολογούνται ως τα σοβαρότερα είναι το οικονομικό (31,5%), η ανεργία (17,8%) και η ακρίβεια (12,5%). Απ' αυτά εξάγεται το συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος της πτώσης του ποσοστού της ΝΔ οφείλεται ακριβώς στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στους συγκεκριμένους τομείς.

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Συμβιβασμός» δηλώνει ο Κ. Καραμανλής

Τη βούληση της κυβέρνησης «να τα βρει» με την Κομισιόν για το θέμα του «βασικού μετόχου» εξέφρασε ανοιχτά ο Κ. Καραμανλής, αναγνωρίζοντας έμμεσα πλην σαφώς την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος.

Την πρόθεσή του την εξέφρασε ο πρωθυπουργός ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν, προσδίδοντας έτσι ένα συμβολικό χαρακτήρα στην «άτακτη υποχώρηση» της κυβέρνησης.

Παραδεχόμενος ότι συζήτησε το θέμα στη χτεσινή συνάντησή του με τον Μ. Μπαρόζο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να φανεί προς τα πού κινείται η κυβέρνηση: «Εμείς αναζητούμε τον κοινό εκείνο τόπο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ ελληνικού και ευρωπαϊκού Δικαίου και, βέβαια, ταυτόχρονα, να υπηρετείται ο μεγάλος στόχος της διαφάνειας», είπε, καθιστώντας σαφές ότι πρώτο ζητούμενο είναι ο συμβιβασμός.

Από την πλευρά του ο Μ. Μπαρόζο, παρόλο που επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα σε νομικό, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται «να κάνει πίσω» και προσδοκά από την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, επισείοντας την απειλή της παραπομπής στο ευρωδικαστήριο. «Η πρώτη αξιολόγηση, που έγινε από τις νομικές υπηρεσίες μας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία, όπως έχει αυτή τη στιγμή, δε συμβιβάζεται απόλυτα με το κοινοτικό δίκαιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Γι' αυτό, ετοιμάζουμε μια απάντηση στην επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα λέμε ποιες είναι οι νομικές αντιρρήσεις για την ελληνική νομοθεσία». Καταλήγοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρόβλημα θα λυθεί και ότι δε θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ