ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΕΤ
Ιδού και μουχλιασμένες ... κρέμες!
  • Κρέμες της «ΔΕΛΤΑ» με μούχλα εντοπίστηκαν στην Αίγινα
  • Είμαστε κλειστά, είπαν στον καταναλωτή από τον ΕΦΕΤ

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις επικίνδυνες κερδοσκοπικές ορέξεις των μονοπωλιακών ομίλων τροφίμων που κυριαρχούν στην αγορά, αλλά και ότι η κυβέρνηση - μαζί με τον ΕΦΕΤ - το μόνο που κάνουν είναι να εμπαίζουν τους εργαζόμενους δίνοντας παραστάσεις στα κανάλια, αντί να εφαρμόσουν πολιτικές ουσιαστικού ελέγχου για την καταλληλότητα των τροφίμων στην αγορά, επιβεβαιώνονται από καταγγελίες καταναλωτών για ένα ακόμα περιστατικό ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων, που εντοπίστηκαν χτες. Αυτή τη φορά, όχι με προϊόντα της «ΦΑΓΕ», αλλά της «ΔΕΛΤΑ»!

Πρόκειται για επώνυμη καταγγελία στην εφημερίδα μας ενός ναυτεργάτη (τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του «Ρ»), που είναι ναυτολογημένος σε πλοίο - υδροφόρα, που κάνει ταξίδια στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Χτες το πρωί, ο ναυτεργάτης αγόρασε από κατάστημα της περιοχής Πέρδικα της Αίγινας, για τον εαυτό του και τους συναδέλφους του, κρέμες της εταιρίας «ΔΕΛΤΑ». Παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν ημερομηνία λήξης 22 του Απρίλη, ήταν - όπως ο ίδιος ανέφερε - «μέσα στη μούχλα»!

Και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ...ωραία. Ο ναυτεργάτης, όταν ανακάλυψε τη μούχλα στις κρέμες της «ΔΕΛΤΑ», ήταν ήδη εν πλω. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αίγινα και επρόκειτο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ασπροπύργου το απόγευμα. Παρά ταύτα, επικοινώνησε με τη «Γραμμή Καταναλωτή» του υπουργείου Ανάπτυξης, από όπου τον παρέπεμψαν στον ΕΦΕΤ. Στον ΕΦΕΤ μίλησε και ενημέρωσε τηλεφωνικά την κ. Μόσχοβα, στην οποία και ανέφερε την ώρα που θα έφτανε στο λιμάνι. Ωστόσο, προς μεγάλη του έκπληξη, από την κ. Μόσχοβα η απάντηση που πήρε ήταν ότι οι υπηρεσίες του Φορέα εκείνη την ώρα θα ήταν κλειστές. Ετσι, θα έπρεπε να κάνει την καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα, το οποίο στη συνέχεια θα ενημέρωνε τον Φορέα ...υπηρεσιακώς!

Τελικά, η καταγγελία από τον ναυτεργάτη έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω στον αξιωματικό υπηρεσίας, όπου και παρέδωσε τις μουχλιασμένες κρέμες. Τώρα αναμένεται η τύχη της καταγγελίας... Εμείς, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το προϊόν αναγράφει τον κωδικό: 5201037701365.

«ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ»
«Φέσια» 400 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Ρυθμοί αύξησης 63,6% στις ακάλυπτες επιταγές και 13,5% στις απλήρωτες συναλλαγματικές

Αυξάνονται και πληθύνονται τα «φέσια» στην αγορά (από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές), καταγράφοντας τα αυξανόμενα αδιέξοδα που βιώνουν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις και οι ΕΒΕ της χώρας, οι οποίοι πληρώνουν την υποβόσκουσα κρίση και τα σπασμένα του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της εταιρίας «Τειρεσίας ΑΕ», σύμφωνα με τα οποία μόνο στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης του 2005 η αξία των ακάλυπτων επιταγών εμφανίζει αύξηση 63,6% και των απλήρωτων συναλλαγματικών 13,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Η συνολική αξία απλήρωτων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο α΄ τρίμηνο του 2005 στο αστρονομικό ύψος των 400 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση, τα φέσια στην αγορά αυξάνονται με ρυθμό 5,3 εκατ. ευρώ.

Τα φέσια δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Χαρακτηριστικά, η σωρευτική αύξηση της αξίας των απλήρωτων συναλλαγματικών στη διετία 2002-2004 έφτασε στο 62,6%. Ομως από τα διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2005 γίνεται φανερή η διόγκωση στους ρυθμούς ανόδου.

Είναι φανερό το γεγονός ότι τα «μαύρα κατάστιχα» του «Τειρεσία» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα κυρίως μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτών, στους οποίους μέσω της αλυσίδας του «ελεύθερου ανταγωνισμού» μεταφέρονται τα φαινόμενα της κρίσης. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη αύξηση τόσο σε αξία και όσο και σε αριθμό τεμαχίων των απλήρωτων συναλλαγματικών αποδείχνει την κατάσταση δυσπραγίας των λαϊκών νοικοκυριών και την προφανή αδυναμία τους στην αποπληρωμή δόσεων για καταναλωτικά αγαθά. Πλάι στα φαινόμενα αυτά υπάρχει ο υπερδανεισμός από πιστωτικές κάρτες και άλλα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κάθε είδους τραπεζικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα τα στοιχεία για το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2005 που συλλέγονται από τις εμπορικές τράπεζες προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Σε αξία έφτασαν στα 353 εκατ. ευρώ (από 215,76 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004) και ο ρυθμός αύξησης φτάνει στο 63,6% (81,8% το Γενάρη, 54% το Φλεβάρη, 55,3% το Μάρτη). Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στο τρίμηνο στις 31.382 (από 19.931 πέρσι) με ποσοστό αύξησης 57,45%.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Σε αξία έφτασαν στα 46,6 εκατ. ευρώ (από 41,06 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 13,5% και σε αριθμό τεμαχίων στις 34.257 (32.743 πέρσι) με αύξηση 4,6%.
  • Συνολικά τα φέσια στο τρίμηνο έφτασαν σε 399,168 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 3,3 εκατ. ευρώ τη μέρα.
Στον εισαγγελέα 27 βυτιοφορείς

Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν είκοσι επτά ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που διενήργησε η αρμόδια Διεύθυνση Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε 327 βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορες περιοχές της Αττικής μέσα στο Φλεβάρη και το Μάρτη, έκαναν μια σειρά από παραβάσεις. Συγκεκριμένα:

  • Σε 14 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι μέσα στο βυτίο υπήρχε περίσσευμα πετρελαίου και σε τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκε έλλειμμα πετρελαίου. Δηλαδή, οι ποσότητες που φαίνονταν ότι παρέδωσαν δε συμφωνούσαν με την επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε στο βυτίο κατά τη διάρκεια του ελέγχου μετά την παράδοση στον καταναλωτή - πελάτη τους.
  • Σε 3 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε βιβλίο διακίνησης πετρελαίου.
  • Σε 5 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν αναγράφονταν οι ενδείξεις στις αποδείξεις λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης.
  • Σε 5 περιπτώσεις υπήρχε υπέρβαση ορίων σφάλματος στους μετρητές υγρών καυσίμων.
  • Σε 9 περιπτώσεις η ποσότητα του καυσίμου των βυτιοφόρων δε συμφωνούσε με τα παραστατικά στοιχεία.
  • Σε 4 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σφραγισμένοι οι ογκομετρητές των βυτιοφόρων.

Στο μεταξύ, προκειμένου να «τονωθεί» επικοινωνιακά η αίσθηση αποτελεσματικών ελέγχων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες ότι επιθεώρησε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά. Μαζί με τις καθιερωμένες δηλώσεις του Ε. Μπασιάκου περί προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας, ανακοινώθηκαν και κάποιες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που επιστράφηκαν πίσω το τελευταίο πεντάμηνο, όπως π.χ. φιστίκια Κίνας και μαλάκια κατεψυγμένα Ινδίας... Και κατόπιν τούτου οι καταναλωτές μπορούν να διαβάζουν τις ετικέτες και να τρώνε άφοβα...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Με το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τσαρλς Ράις συναντήθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Τον πρέσβη συνόδευαν στελέχη της πρεσβείας, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και η διπλωματική σύμβουλος του υπουργού Τ. Αγγελάτου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδος στους τομείς που καλύπτει το υπουργείο Ανάπτυξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ