ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Καταθέσεις για την «υπόθεση Κυθήρων»

Η υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας των Κυθήρων απασχολεί πλέον τον Αρειο Πάγο, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος δικαστών του Πειραιά και οι σχέσεις τους με τον αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη.

Στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς κατέθεσαν χτες τρεις δικαστικοί λειτουργοί - η Μ. Δαβίου, ο Γ. Κριμπάς και ο Αντ. Μύτης - ως ύποπτοι για παράβαση καθήκοντος, ενώ η Μ. Δαβίου φέρεται ως ύποπτη και για κατάχρηση εξουσίας.

Ειδικότερα, η Μ. Δαβίου είχε χειριστεί την ανάκριση για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, όταν η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη και φαίνεται να... συνέβαλε, ώστε να μην απευθυνθούν ποτέ κατηγορίες σε βάρος του Ι. Γιοσάκη.

Επίσης, ο εφέτης Γ. Κριμπάς φέρεται να ήταν ο εισηγητής στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που «εξαφάνισε» τον αρχιμανδρίτη από το κατηγορητήριο, ενώ ο αντεισαγγελέας Α. Μύτης έκανε την πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών, αλλά δεν κάλεσε ποτέ για εξηγήσεις τον Ι. Γιοσάκη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Μύτης έχει χειριστεί και υποθέσεις με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές η υπόθεση των Κυθήρων είναι καλά δεμένη και αποδεικνύεται ότι ο Ι. Γιοσάκης ήταν ο ιθύνων νους αυτού του παραδικαστικού κυκλώματος, παρόλο που από την αυτοψία που διενεργήθηκε στο κειμηλαρχείο Κυθήρων βρέθηκαν τα αρχαία - ή τμήμα τους - που φέρεται να υπεξαίρεσε ο αρχιμανδρίτης.

Πάντως, πηγές από τον Αρειο Πάγο αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία και για άλλους επίορκους δικαστές, οι οποίοι δεν εμπλέκονται με τις μέχρι τώρα γνωστές δραστηριότητες του παραδικαστικού κυκλώματος.

Νέος επικεφαλής στις «εσωτερικές υποθέσεις» της ΕΛΑΣ

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρουσιάστηκε χτς ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Β. Δασκαλάκης και ανέπτυξε τους στόχους του για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Ο Β. Δασκαλάκης ήταν μέχρι σήμερα υποδιευθυντής της ίδιας υπηρεσίας και ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι βασική του επιδίωξη είναι η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του προσωπικού, το οποίο όπως είπε πρέπει να μετεκπαιδεύεται συνεχώς προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει τις νέες μορφές εγκληματικότητας. Ισχυρίστηκε ότι η επιλογή του προσωπικού της υπηρεσίας γίνεται με αυστηρά κριτήρια και είπε ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πρέπει να εμπλουτιστεί με εξειδικευμένους συνεργάτες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη παρατήρησε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία έχει αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκτονικών στους συνοριοφύλακες. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αναίτια έκρηξη του παριστάμενου υπουργού Δημόσιας Τάξης ο οποίος είπε ότι η βουλευτής έχει μπερδέψει τα σχετικά στοιχεία.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο Μπ. Μπρεχτ πάντοτε επίκαιρος

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο αντιφασίστας, ο υπερασπιστής της ειρήνης, ο θεατράνθρωπος, επίκαιρος πάντοτε, «παρουσιάστηκε» πρόσφατα στο θέατρο «Τζένη Καρέζη». Η αξιόλογη παράσταση-προσφορά έγινε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και, βέβαια, από τον Κώστα Καζάκο και συνεργάτες ηθοποιούς.

Ο ποιητικός και θεατρικός λόγος του Μπέρτολτ Μπρεχτ συμπυκνώνει και εκφράζει τον πολιτικό λόγο και την ανάγκη της αγωνιστικής πάλης.

Στα έργα που παρουσιάστηκαν σε μια σπονδυλωτή αλληλουχία, ο Μπρεχτ γίνεται η φωνή όσων γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον καπιταλισμό. Ο Μπρεχτ δεν αρνήθηκε ποτέ ότι ο λόγος του εκφράζει το πνεύμα αντίστασης κατά των εκμεταλλευτών και εργαλείο αντίστασης στη διάθεση των ταπεινών και καταφρονεμένων.

Με ειρωνεία παρατηρεί (μετάφραση Μ. Πλωρίτη)

«Η ανεργία πρόβλημα είναι ακανθώδες, /

εφ' ω και είναι ευκαιρία / το

Συμβούλιόν μας το εργώδες / να της αφιερώσει

μίαν συζήτησιν / εφ' όσον η εργασία δεν

έχει ζήτησιν...».

Και απευθυνόμενος στους εκμεταλλευτές:

«...Την άποψή σας να τη βράσουμε! /

Η ανεργία, πληγή και παιδεμός του

Τύπου, θα λείψει μοναχά τη μέρα /

όπου θα μπείτε εσείς σε ανεργία (από ποίημά του το 1930).

Για τους συμβιβασμένους:

«Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές, /

κι ήθελα να φωνάξω "Σταματήστε!"

Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές /

μ' άκουσα να φωνάζω "Ζήτω Προχωρήστε!"»

Για τα δεινά του πολέμου:

«Καιρό πολύ πριν σκοτωθούμε

σε μάχες άσκοπες / όταν βαδίζαμε

σε πολιτικές όρθιες ακόμα / οι γυναίκες

μας ήτανε κιόλας / χήρες και τα

παιδιά μας ορφανά».

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Αννας Σιταρίδου, που χειροκροτήθηκε ζωηρά, εξυπηρετήθηκε από τους: Κώστα Καζάκο, Νίκο Ζώκα, Ανδριανή Τουντοπούλου, Ντομένκα Ρέγκου, Αννα Σιταρίδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Γιούρι Στούπελ.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και του φίλους της, να στηρίζουν αποφασιστικά την λαχειοφόρο αγορά, που γίνεται στα πλαίσια της οικονομικής της ενίσχυσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης της για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Η λαχειοφόρος αγορά πραγματοποιείται την περίοδο Απρίλης - Μάης 2005.

Θα κληρωθούν

1) 1 home cinema

2) computer

3) 1 κλιματιστικό

Τυχεροί θα είναι οι λαχνοί που θα συμπέσουν με τον 1ο, 2ο, 3ο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης που θα γίνει στις 14 Ιούνη 2005. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη της χώρα. Επίσης στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902», στις 22.10, την πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις στην Οικονομία - αναδιαρθρώσεις.

Ευχαριστήριο

Το ΔΣ του ΚΜΕ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στη σ/σσα Πετρούλα Νικολοπούλου, που στη μνήμη του συντρόφου της Γιάννη Νικολόπουλου, συγγραφέα και ερευνητή του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, πρόσφερε σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης του στο Κέντρο, εκπληρώνοντας δική του επιθυμία.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στο Γηροκομείο

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους στο Γηροκομείο την Κυριακή 24 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον τόπο της εκτέλεσης. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τις πλατείες: Αγ. Σοφίας, Πίνδου και Ελευθερίας, στις 10:30 π.μ.

Δραστηριότητες επιτροπών Ειρήνης

- Η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης διοργανώνει αύριο Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), εκδήλωση με θέμα «Ευρωσύνταγμα - κίνδυνοι αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια». Εισηγητής θα είναι ο Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου, με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, τιμώντας την 60ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, τη Μ. Δευτέρα, 25 Απρίλη, στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στη συναυλία συμμετέχουν η σαρανταμελής συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι μεικτές χορωδίες των Ωδείων Λάρισας και Καρδίτσας και θα διευθύνει ο Νίκος Στεφ. Ευθυμιάδης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου, καθώς και σ' όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο, για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ