ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δουλιά όποτε, όσο και όπως θέλει το κεφάλαιο!

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χτες την πρόταση οδηγίας που νομιμοποιεί την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για ανοιχτή υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου (8ωρο)

«7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» είναι η απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
«7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» είναι η απάντηση των εργαζομένων στα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Μία μόλις μέρα χρειάστηκε για να επιβεβαιωθεί στην πράξη η εκτίμηση του ΚΚΕ, το οποίο στην προχτεσινή απόφαση του ΠΓ σημείωνε: «Οι δηλώσεις περί μη κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και του 8ωρου είναι εκ του πονηρού. Κρύβουν ότι στο περιβάλλον της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης υπονομεύονται ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος (το 8ωρο) και οι συλλογικές συμβάσεις, ενισχύεται η ατομική σύμβαση και διαπραγμάτευση».

Χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει ώθηση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πρόσφατη ανασκόπηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να καθορίζουν κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους το χρόνο εργασίας.

Χτες το απόγευμα, με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της «πρότασης οδηγίας» σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (COM (2004) 607 τελικό), η οποία, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει: Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση χωρίς κανένα όριο στο μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, την οριστική - και τυπικά - κατάργηση του οχτάωρου, με τη δυνατότητα που δίνει στους εργοδότες να οργανώνουν αυθαίρετα το χρόνο εργασίας, την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό της ανενεργούς περιόδου του χρόνου εφημερίας ως μη εργάσιμου χρόνου. Η πρόταση της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας προωθείται για έγκριση στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 10 του Μάη.

Ενδεικτικός του τρόπου που αντιμετωπίζει η ΕΕ τις ανάγκες των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο και σταθερό ωράριο εργασίας είναι και ο ορισμός που δίνεται στον «εργάσιμο χρόνο» στο προοίμιο της πρότασης οδηγίας: «Οταν εξετάζονται τα χαρακτηριστικά στοιχεία της έννοιας του "χρόνου εργασίας"», σημειώνεται στην αιτιολογική σκέψη 7Α, «ο αποφασιστικός παράγοντας είναι η απαίτηση της παρουσίας στον τόπο που καθορίζεται από τον εργοδότη και η διαθεσιμότητα στον εργοδότη προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών πάραυτα, όταν χρειάζεται»! Ο καθορισμός του χρόνου εργασίας, με άλλα λόγια, εναπόκειται στις διαθέσεις του εργοδότη, με τον εργαζόμενο να είναι ανά πάσα στιγμή σε διαθεσιμότητα να προσφέρει την εργατική του δύναμη για τις ανάγκες της κερδοφορίας της επιχείρησης!

Στο στόχαστρο αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης είναι οι νέοι, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στο μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς του νέου μοντέλου εργαζομένου - του απασχολήσιμου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασκούμενων γιατρών, τους οποίους θα χρησιμοποιούν ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης χωρίς κανένα έλεγχο του χρόνου εργασίας.

Οι «τροποποιήσεις» που έγιναν με πρόταση του σοσιαλδημοκράτη εισηγητή, Αλεχάντρο Σέρκας, είναι το αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και άλλων συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την επιβολή των τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, με βάση τις ανάγκες της αγοράς για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Με δεδομένη την αποδοχή της οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υποχρεωτική ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε την περασμένη βδομάδα να ανακοινώσει και επίσημα την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για τις αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα αποτελέσματα του «διαλόγου» καταγράφονται ήδη στην οδηγία της ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες θα «συζητήσουν» προειλημμένες αποφάσεις!

Η ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε στη διαμόρφωση της οδηγίας από το Δεκέμβρη ακόμα του 2004, όταν ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, συνυπέγραφε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης (6-7/12/2004). Στα συμπεράσματα γίνονταν αποδεκτές οι βασικές ρυθμίσεις της οδηγίας, ανάμεσά τους και η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση με αύξηση του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, ενώ δευτερεύουσες πλευρές της οδηγίας παραπέμπονταν για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που γνωμοδότησε χτες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Προχωράει ακάθεκτη

Στη «δεύτερη φάση» σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης μπαίνει για την κυβέρνηση το ζήτημα του εργασιακού. Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Π. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η μείωση των υπερωριών. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό ήδη η κυβέρνηση το είχε θέσει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη και «Σε λίγες μέρες θα πάρουμε( σ.σ. η κυβέρνηση) την πρωτοβουλία να περάσουμε στη δεύτερη φάση αυτού του κοινωνικού διαλόγου... Ο καθένας θα προσδιορίσει τη δική του στάση...».

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είχαν αποδεχτεί να συζητήσουν το θέμα, αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ των επικεφαλής των αντίστοιχων οργανώσεων ώστε να καθοριστεί η «ατζέντα του διαλόγου». Αλλωστε το ζήτημα των υπερωριών και του χρόνου εργασίας από πέρυσι τον Μάη με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν θέμα υπό συζήτηση.

Αν και ο υπουργός Εργασίας θέλησε να ενδυθεί τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στέκεται στη μέση, να προωθεί διαδικασίες κοινωνικών συνθέσεων και συναινέσεων», ταυτόχρονα έκανε καθαρό ότι «οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και να συμφωνηθούν από τους κοινωνικούς εταίρους» πρέπει να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «θέματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας είχαν νομοθετήσει οι προηγούμενοι νόμοι του ΠΑΣΟΚ» και προφανώς για την κυβέρνηση είναι η κατάλληλη βάση για να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Απέκλεισαν τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Με ωριαίο αποκλεισμό της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και καθιστική διαμαρτυρία καταμεσής του δρόμου, συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη Θεραπευτική Παιδαγωγική Κοινότητα «Η Μέριμνα» στην Πάτρα μαζί με γονείς και παιδιά του Κέντρου, στα πλαίσια των τριήμερων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από προχθές, με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου, που τους τελευταίους μήνες καρκινοβατεί εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

Κεντρικό αίτημα αποτελεί η υπαγωγή του Κέντρου στο Δημόσιο, ώστε να διαφυλαχτεί η ύπαρξη και η εύρυθμη λειτουργία του, καθώς και η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες.

Οπως δήλωσε η Αγγελική Νικολοπούλου, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη «Μέριμνα», «η ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει είναι πρώτα απ' όλα της κυβέρνησης, που αρνείται ουσιαστικά να στηρίξει το Κέντρο, αλλά και των τοπικών φορέων που δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και εμείς οι εργαζόμενοι και τα παιδιά. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη "Η Μέριμνα" να ενταχθεί στο Δημόσιο και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά».

Το τριήμερο των κινητοποιήσεων ολοκληρώνεται σε πρώτη φάση, σήμερα Πέμπτη, με το νέο αγωνιστικό ραντεβού να έχει οριστεί μπροστά από τη Νομαρχία Αχαΐας, στις 10 το πρωί.

ΚΚΕ
Καταργούν το οχτάωρο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε χτες: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι δεν καταργεί το 8ωρο. Με τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καταργεί το 8ωρο της εργάσιμης μέρας και επεκτείνει ένα άναρχο ωράριο, που πλήττει οικονομικά ακόμη περισσότερο τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και καταργεί τον ελεύθερο χρόνο των εργατών και εργατριών, ενώ εξοβελίζει το δικαίωμά τους να έχουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ