ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Υποσχέσεις για να κατευναστεί η λαϊκή οργή

Καθαιρέθηκε χτες ο Πρόεδρος Λ. Γκουτιέρες και νέος Πρόεδρος ανέλαβε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος, Αλφρέντο Παλάσιο

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ

Associated Press

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ
ΚΙΤΟ-ΒΙΛΝΙΟΥΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος Λούσιο Γκουτιέρες αποτελεί παρελθόν για το Εκουαδόρ. Μετά από σειρά κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν την τελευταία βδομάδα με καθημερινές και ταραχώδεις διαδηλώσεις όπου ζητούνταν όχι απλά η παραίτηση του Προέδρου αλλά κυρίως η αλλαγή της πορείας της χώρας, το Κογκρέσο αποφάσισε ομόφωνα την απομάκρυνσή του.

Νέος Πρόεδρος ορκίστηκε ο μέχρι προχτές αντιπρόεδρος, Αλφρέντο Παλάσιο - 66 ετών, καρδιολόγος, που φέρεται να μην ανήκει σε κανένα κόμμα - έως το υπόλοιπο της θητείας του Γκουτιέρες που λήγει το Γενάρη του 2007.

Οσον αφορά τον Λούσιο Γκουτιέρες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για τις προσπάθειές του να καταστείλει τις διαδηλώσεις και την κήρυξη του Κίτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή, ενώ «σφραγίστηκαν» τα σύνορα της χώρας και έκλεισαν τα αεροδρόμια. Ο Γκουτιέρες κατέφυγε στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην πρωτεύουσα Κίτο ενώ χτες ο Βραζιλιάνος πρέσβης ανακοίνωσε ότι του δόθηκε άσυλο και πλέον είχαν αρχίσει οι διαβουλεύσεις για την ασφαλή διαφυγή του. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση Λούλα Ντα Σίλβα προτίθεται να αποστείλει αεροσκάφος για να παραλάβει τον Γκουτιέρες. Δεν είναι γνωστό, όμως, το πότε ακριβώς θα μεταβεί ο ανατραπείς Πρόεδρος στη Βραζιλία, ούτε και σε ποια πόλη θα γίνει δεκτός.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στο Κογκρέσο, στην οποία 62 από τους συνολικά 100 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του επειδή «εγκατέλειψε το πόστο του» ενώ οι υπόλοιποι απείχαν.

Παράλληλα, ο Αλφρέντο Παλάσιο αναλαμβάνοντας την Προεδρία υποσχέθηκε να αποκαταστήσει μια λαϊκή κυβέρνηση, αφού ο Λούσιο Γκουτιέρες, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με τη στήριξη των λαϊκών δυνάμεων, έχασε σταδιακά την υποστήριξη των αυτόχθονων ιθαγενών και των εργατών, όταν άρχισε να εφαρμόζει πολιτικές ελεύθερης οικονομίας και να γίνεται «ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ», όπως αναφέρεται. «Ο λαός του Ισημερινού αποφάσισε να θεμελιώσει εκ νέου τη δημοκρατία... μια δημοκρατία ελπίδας, όπου η αξιοπρέπεια, η ελπίδα, η ισότητα και η ευτυχία θα ξανανθίσουν», είπε ο νέος Πρόεδρος του Εκουαδόρ σε ραδιοφωνικό μήνυμά του.

Λίγο αργότερα δήλωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας ενώ άμεση προτεραιότητά της είναι η επαναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους και η διοχέτευση των εσόδων από την πώληση του πετρελαίου, αντί για την αποπληρωμή του χρέους, στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ υιοθετείται και ατζέντα τριών σημείων: Εναρξη συνομιλιών με τα Λαϊκά Συμβούλια, δημοψήφισμα για Συνταγματική Συνέλευση ώστε να υπάρξει νέο Σύνταγμα - πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος που απαιτεί νέο «μπολιβαριανό» Σύνταγμα - και πρόωρες εκλογές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση στο Κίτο φαίνεται να επανέρχεται στον πρότερο ρυθμό, λίγες ώρες μετά τις συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με οπαδούς του πρώην Προέδρου οι οποίοι είχαν καταφτάσει με πούλμαν.

Από τις αντιδράσεις στις εξελίξεις επισημαίνεται αυτή της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, η οποία «ξέχασε» τους γνωστούς διθυράμβους για τις παντός είδους «επαναστάσεις» και εξέφρασε τις ανησυχίες της «για να μην εκτραπεί η κατάσταση και οδηγήσει σε βία». Αργά χτες ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών μετά την έκτακτη συνεδρίασή του στην Ουάσιγκτον εξέδωσε ανακοίνωση όπου δίνει διορία 24 ωρών στη νέα κυβέρνηση για να δώσει «επαρκείς εξηγήσεις» σχετικά με το λόγο που το Κογκρέσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λούσιο Γκουτιέρες «εγκατέλειψε» την Προεδρία και γι' αυτό έπρεπε να «αποπεμφθεί» και να διοριστεί νέος Πρόεδρος.

Το χρονικό της κρίσης

Ολα άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο Πρόεδρος Λούσιο Γκουτιέρες προχώρησε στην παύση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου με την αιτιολογία ότι μεροληπτούν σε βάρος του. Διόρισε νέα μέλη, τα οποία με την ανάληψη των καθηκόντων τους έβαλαν στο αρχείο όλες τις υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούσαν σε βάρος του αλλά και πρώην Προέδρων, όπως ο Γκουστάβιο Νομπόα και ο Αμπνταλά Μπουκάραμ.

Οι κινήσεις αυτές ήταν όμως απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι κινητοποιήσεις ξεπήδησαν από μια τεράστια κρίση σε όλους τους τομείς και ειδικά από τον τρόπο που «πρόδωσε» την εκλογική πλατφόρμα εφαρμόζοντας ένα υπερνεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, το οποίο επέφερε την καθημερινά αυξανόμενη φτώχεια του λαού που ζει από ένα μεροκάματο ή ένα εξευτελιστικό μισθό. Από την άλλη, το ίδιο αυτό οικονομικό μοντέλο γεννά όλο και μεγαλύτερη διαφθορά, εκτός από την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αποκαλυπτήρια!

Καταψηφίστηκε η πρόταση της Κούβας για έρευνα στο Γκουαντάναμο

ΓΕΝΕΥΗ.--

Μαθήματα... πολιτισμού και πολιτικής αξιοπρέπειας παραδίδουν οι «πολιτισμένες χώρες». ΕΕ και «δυτικές χώρες» όχι μόνο δε στήριξαν την πρόταση της Κούβας, όπως είχε ζητήσει επισήμως η Αβάνα, για απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα διέταζε έρευνα όσον αφορά τα βασανιστήρια και την κατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, αλλά την καταψήφισαν κιόλας!

Συγκεκριμένα, μόνο οκτώ χώρες βρήκαν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ γι' αυτό το όργιο βασανιστηρίων και παραβιάσεων και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα στο Γκουαντάναμο. 22 καταψήφισαν και 23 προτίμησαν να ποιήσουν την νήσσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κουβανική πρόταση στήριξαν με την ψήφο τους οι Κίνα, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, Σουδάν, Μαλαισία, Γουατεμάλα και το Μεξικό. Η πρόταση ψηφίσματος μάλιστα θα επέβαλλε στις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιτρέψουν σε μία αμερόληπτη και ανεξάρτητη ερευνητική αποστολή να διαπιστώσει την κατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο».

Η Κούβα είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της να καταθέσει ψήφισμα απόφασης πριν καν την έναρξη της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετά την υιοθέτηση της «σχετικώς επικριτικής απόφασης ενάντια στην Κούβα», είχε ζητήσει επισήμως από την ΕΕ, που «ενδιαφέρεται τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στηρίξει την κουβανική πρόταση, αφού αφορά και Ευρωπαίους πολίτες». Φυσικά, η ΕΕ απέρριψε την πρόταση και χτες μάλιστα οι χώρες που συμμετέχουν και είναι μέλη της ΕΕ την καταψήφισαν!

«Ουδεμία χώρα δεν τόλμησε καν να προκαλέσει εμμέσως τις ΗΠΑ» τόνισε ο Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, εκπρόσωπος της κουβανικής αντιπροσωπείας που παρουσίασε και στο Σώμα την πρόταση ψηφίσματος.

Μάλιστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προχτές το βράδυ, ο Φιντέλ Κάστρο είχε προβλέψει την καταψήφιση της πρότασης και οργισμένος με την ΕΕ, τόνισε: «Αυτό που έχουμε να πούμε προς τους Ευρωπαίους είναι ότι είναι πια ηθικοί συναυτουργοί στις φρικτές, αποτρόπαιες πράξεις και τα εγκλήματα της χώρας που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και συνεχώς μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα».

ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Αυξάνεται το ποσοστό του «όχι»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα του Μάη. Αυτή είναι η πρόβλεψη του Ινστιτούτου BVA, το οποίο διεξήγαγε νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού «L' Express».

Σύμφωνα με αυτήν, το 58% των Γάλλων δηλώνει αποφασισμένο να καταψηφίσει το «ευρωσύνταγμα», ποσοστό κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ίδιο Ινστιτούτο, στις 8 και 9 Απρίλη. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του μήνα η γαλλική κυβέρνηση και η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν κλιμακώσει την εκστρατεία τους υπέρ του «ευρωσυντάγματος».

Στο μεταξύ, «παρέμβαση» στη συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα» που διεξάγεται στη Γαλλία, έκανε, διά μέσου συνέντευξής του εφ' όλης της ύλης στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πλέκει το εγκώμιο των τουρκο-γαλλικών σχέσεων, καλεί τους Γάλλους να μην εμπλέξουν την Τουρκία στον εσωτερικό διάλογο που γίνεται για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα είναι εξαιρετικά μεγάλο σφάλμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ