Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αποκαλυπτήρια!

Καταψηφίστηκε η πρόταση της Κούβας για έρευνα στο Γκουαντάναμο

ΓΕΝΕΥΗ.--

Μαθήματα... πολιτισμού και πολιτικής αξιοπρέπειας παραδίδουν οι «πολιτισμένες χώρες». ΕΕ και «δυτικές χώρες» όχι μόνο δε στήριξαν την πρόταση της Κούβας, όπως είχε ζητήσει επισήμως η Αβάνα, για απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που θα διέταζε έρευνα όσον αφορά τα βασανιστήρια και την κατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, αλλά την καταψήφισαν κιόλας!

Συγκεκριμένα, μόνο οκτώ χώρες βρήκαν το θάρρος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ γι' αυτό το όργιο βασανιστηρίων και παραβιάσεων και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνει χώρα στο Γκουαντάναμο. 22 καταψήφισαν και 23 προτίμησαν να ποιήσουν την νήσσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την κουβανική πρόταση στήριξαν με την ψήφο τους οι Κίνα, Ζιμπάμπουε, Νότια Αφρική, Σουδάν, Μαλαισία, Γουατεμάλα και το Μεξικό. Η πρόταση ψηφίσματος μάλιστα θα επέβαλλε στις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιτρέψουν σε μία αμερόληπτη και ανεξάρτητη ερευνητική αποστολή να διαπιστώσει την κατάσταση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο».

Η Κούβα είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της να καταθέσει ψήφισμα απόφασης πριν καν την έναρξη της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μετά την υιοθέτηση της «σχετικώς επικριτικής απόφασης ενάντια στην Κούβα», είχε ζητήσει επισήμως από την ΕΕ, που «ενδιαφέρεται τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα να στηρίξει την κουβανική πρόταση, αφού αφορά και Ευρωπαίους πολίτες». Φυσικά, η ΕΕ απέρριψε την πρόταση και χτες μάλιστα οι χώρες που συμμετέχουν και είναι μέλη της ΕΕ την καταψήφισαν!

«Ουδεμία χώρα δεν τόλμησε καν να προκαλέσει εμμέσως τις ΗΠΑ» τόνισε ο Χουάν Αντόνιο Φερνάντες, εκπρόσωπος της κουβανικής αντιπροσωπείας που παρουσίασε και στο Σώμα την πρόταση ψηφίσματος.

Μάλιστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προχτές το βράδυ, ο Φιντέλ Κάστρο είχε προβλέψει την καταψήφιση της πρότασης και οργισμένος με την ΕΕ, τόνισε: «Αυτό που έχουμε να πούμε προς τους Ευρωπαίους είναι ότι είναι πια ηθικοί συναυτουργοί στις φρικτές, αποτρόπαιες πράξεις και τα εγκλήματα της χώρας που υποτίθεται ότι έχει εξαπολύσει έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και συνεχώς μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ