Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στόχος η στρατηγική σύμπραξη

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Με στόχο μια νέα στρατηγική σύμπραξη στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της τρομοκρατίας, μεταξύ των χωρών Ασίας και Αφρικής, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 24 του μήνα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, η σύνοδος κορυφής κρατών των δύο ηπείρων. Η σύνοδος γίνεται κατά την 50ή επέτειο από την πρώτη συνάντηση αναπτυσσόμενων χωρών, που έγινε στην Ινδονησία και οδήγησε στη συνέχεια στη συγκρότηση του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, σε μήνυμα που απεύθυνε χτες προς τους δεκάδες προέδρους, πρωθυπουργούς και μονάρχες από περίπου 80 χώρες της Ασίας και της Αφρικής, μίλησε για την ανάγκη αναζωογόνησης του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών τονίζοντας: «Σ' αυτή τη διάσκεψη πρέπει να αναπληρώσουμε πέντε δεκαετίες χαμένων ευκαιριών για τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής ευημερίας των λαών της Ασίας και της Αφρικής με την εγκαθίδρυση μιας (μεταξύ τους) στρατηγικής σύμπραξης».

Σε προσχέδιο της απόφασης της διάσκεψης, που επεξεργάστηκαν και ενέκριναν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Ασίας - Αφρικής, αναφέρεται η συγκρότηση της στρατηγικής σύμπραξης (στην οποία αναφέρθηκε ο Ινδονήσιος πρόεδρος) που:

-- Θα αυξήσει τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις μεταξύ των χωρών των δύο ηπείρων.

-- Θα εντείνει τη μεγαλύτερη συνεργασία στις μάχες καταπολέμησης της φτώχειας και της τρομοκρατίας.

Τέλος, εκφράζεται υποστήριξη στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Εθνη, με τρόπο όμως που να διευρύνει το ρόλο των αναπτυσσόμενων χωρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού.

Στο περιθώριο εργασιών της διάσκεψης αναμένεται πληθώρα διμερών συναντήσεων μεταξύ ηγετών. Η πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να κλέψει «την παράσταση», καθώς θεωρείται ως μία από τις καλές ευκαιρίες για εκτόνωση της έντονης διμερούς αντιπαράθεσης των τελευταίων βδομάδων.

Ας σημειωθεί πως λόγω της αφροασιατικής διάσκεψης κορυφής, η ινδονησιακή κυβέρνηση έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την ανάπτυξη 14.000 αστυνομικών, δυνάμεων ασφαλείας και στρατιωτών που θα περιφρουρούν τους χώρους της διάσκεψης, αλλά και επιχειρήσεις «σκούπας» κατά χιλιάδων φτωχών, ανέργων και επαιτών από τους δρόμους της Τζακάρτα και τη μεταφορά τους σε «Κέντρο Κοινωνικής Αναμόρφωσης»(!) στο δυτικό προάστιο Κέντογια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ