Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καθυστερήσεις και «ανησυχίες» Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για τρεις βδομάδες θα αναβληθεί πιθανότατα η έναρξη της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να μη συμπέσει με τη θρησκευτική γιορτή του πένθους των Εβραίων. Προς αυτήν τη λύση φαίνεται ότι προσανατολίζεται πλέον η ισραηλινή κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά τη σχετική εισήγηση όλων των αξιωματούχων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας Σαούλ Μοφάζ.

Η τελική απόφαση του Αριέλ Σαρόν αναμένεται να ληφθεί εντός των επομένων ημερών. Στο μεταξύ, οι επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για ζητήματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν μετά την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα έχουν, ήδη, αρχίσει.

Παρ' όλα αυτά, τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα μετά τη δολοφονία 2 Παλαιστινίων, την περασμένη βδομάδα, από ισραηλινά πυρά στη Ράφα. Χτες, ρουκέτα έπεσε πολύ κοντά σε ισραηλινό τζιπ που περιπολούσε στη μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες, ο ένας σοβαρά. Αργότερα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας σημειώθηκαν επεισόδια όταν ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει απροειδοποίητα ένα δρόμο. Ενας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά.

«Ανησυχίες» Σαρόν

Σχόλια του Αριέλ Σαρόν τόσο για το Ιράν όσο και για τη Συρία έκαναν την εμφάνισή τους στον ισραηλινό και διεθνή Τύπο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά ως εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι «η διεθνής κοινή γνώμη και ιδιαίτερα η Ευρώπη φαίνεται να συνηθίζει στην ιδέα ότι το Ιράν, σε λίγα χρόνια, θα έχει πυρηνικό οπλοστάσιο». Παρ' όλα αυτά, ο Σαρόν υποστηρίζει ότι «στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικών μέτρων».

Οσο για τη Συρία, ο Σαρόν εμφανίζεται αποφασισμένος να εκφράσει στον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, τη δυσαρέσκειά του για την πώληση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων στη Δαμασκό. Ολα αυτά τα σχόλια δεν μπορούν παρά να ενταχθούν στις «ανησυχίες» που φέρεται να εξέφρασε στην Ουάσιγκτον, ο Αριέλ Σαρόν για το «ισχυρό ενδεχόμενο πρόκλησης περιφερειακού πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή το 2006».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ