Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.-

Στα χέρια του προέδρου Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι η τύχη της κυβέρνησης. Ηδη οι διαβουλεύσεις του με τους επικεφαλής των κομμάτων είναι πυρρετώδεις. Ο Τσιάμπι έχει μεν τη δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όμως εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στον «Καβαλιέρε» να κρατήσει τον πρωθυπουργικό θώκο έως το 2006.

Εξάλλου, κατά την υποβολή της παραίτησής του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι επιζητά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τα κόμματα που σχημάτισαν τον προηγούμενο τετραμερή συνασπισμό, τη μακροβιότερη κυβέρνηση στην Ιταλία από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όμως έχει αρκετά δύσκολη αποστολή, αφού πρέπει να πείσει τους απογοητευμένους εταίρους να επιστρέψουν σε νέο κεντροδεξιό κυβερνητικό σχήμα.

Ο ηγέτης της Forza Italia κινδυνεύει να απομονώσει τη Λέγκα του Βορρά υπό τον Ουμπέρτο Μπόσι εάν δώσει περισσότερες εξουσίες στην Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνο Φίνι, η οποία απείλησε με παραίτηση εκτιμώντας ότι η κυβερνητική πολιτική διεξαγόταν προς όφελος του ευημερούντος βορρά.

Και ενώ ο Ιταλός πρόεδρος έχει το δικαίωμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά μάλλον δε θα το πράξει, συνολικά οι προβλέψεις για την κεντροδεξιά είναι απαισιόδοξες... Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, που αποτέλεσαν και την πηγή της σφοδρής πολιτικής κρίσης, η αντιπολίτευση κέρδισε τις 11 εκ των 13 περιφερειών, αποσπώντας σε εθνικό επίπεδο ποσοστό της τάξεως του 54%. Αλλά και η δημοτικότητα του Καβαλιέρε, παραπαίει λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της κατάστασης της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ